perjantai 18. maaliskuuta 2011

YLEn homoilta vuoden journalistinen teko

Yhtenä YLEn homoillan keskusteluun osallistuneista nostalgian laineet aaltoilivat lempeästi sydämeni rantahiekkaan lukiessani uutisia Bonnierin Suuren journalistipalkinnon tämän vuoden voittajista, jotka julkistettiin Helsingissä viime tiistaina 15. maaliskuuta.

Vuoden journalistinen teko -katergorian palkinnon sai YLEn ajankohtaisen kakkosen Homoilta-teemailta. YLEn verkkosivuilla palkintoperusteista kerrotaan, että homoilta viime lokakuussa sai aikaan laajan keskustelun paitsi seksuaalisten vähemmistöjen asemasta myös kirkkoon liitetyn arvomaailman merkityksestä tämän päivän suomalaisille. Myöhemmin homokeskustelu on laajentunut keskusteluksi arvoliberaalista ja arvokonservatiivisesta Suomesta.

Teemaillan suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat juontaja Salla Paajanen, käsikirjoituksentekijä Jyrki Richt, projektin vetäjä Reeta Kivihalme ja toimitussihteeri Taina Kanerva.

Journalistipalkinnosta kertovat uutiset jättävät deskriitisti mainitsematta ohjelman liikkeelle sysäämän valtaisan erovyöryn kirkosta. 50 000 taisi mennä rikki jossakin vaiheessa. Tämän johdosta ohjelma jäänee osaksi suomalaista mediahistoriaa. Tuskinpa kukaan keskusteluun osallistuneista tai sen tekijöistä osasi odottaa asian saavan tällaisia mittasuhteita tai olleensa tekemässä historiaa.

Oma huolenaiheensa on ohjelman synnyttämä uusi vihainen keskustelukulttuuri, joka ei kuitenkaan kuvasta itse ohjelmassa käydyn keskustelun luonnetta. Arvoliberaalit älyköt kuten Jari Tervo ja Esko Valtaoja alentuivat ohjelman jälkeisessä mediakuohunnassa arvokonservatiiveihin kohdistuvaan nimittelyyn, jollaista ei suomalaisessa mediassa ennen ole koettu. Ilmeisesti aika on kypsä tällaiselle käytökselle.

Homoilta löytyy kokonaisuudessaan katseltavana Elävässä Arkistossa nimellä Homoilta 2010. Ohjelma on kahdessa osassa.

Omia ajatuksiani sekä osallistumisestani ohjelmaan että sen synnyttämästä keskustelusta voi palauttaa mieliin alla olevista linkeistä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Perjantaiaamun Jälkiviisaat TV1:n Aamutelevisiossa käsittelivät aihetta.

Erittäin sitkeässä elää jatkuvasti käsitys, että Raamattuun tukeutuvat kristityt tuomitsisivat homot, kun kyse on siitä että he eivät hyväksy heidän elämäntapaansa kirkon ohjeeksi. Ainakin Jan Erola puhui sen suuntaisesti.

Anna Vuorisella olisi ollut tuhannen taalan paikka oikaista asia, mutta ehkä ohjelman luonteeseen kuuluu, että vain vieraat keskustelevat.

Anonyymi kirjoitti...

Onneksiolkoon Pasi!

Minusta on koomista,että mediapalkinto taisi koskea vain suoranlähetyksen ajankohtaa,sillä
tämän jälkeen YLE ja valtamediat
eivät uutisoineet enää yhtään kriittistä kommenttia Päivi Räsästä
lukuunottamatta.
Sinunkin mainio kommenttisi blogillasi keskustelunosapuolena ei kiinnostanut
edes Ajankohtaisen kakkosen väkeä!

Tutustu nyt ihmeessä vantaan sanomien
nettikeskusteluun ,missä homomyönteisyys rantautuu paikallistasolle.

keskustelu joka ei pääse suosiostaan huolimatta paperiversiolle.

Seurakunnassa taas homomyönteisiä kursseja.

t:LUKIHÄRÖNE