lauantai 27. syyskuuta 2008

Kauhajoki ja Kainin lapset

Olen miljoonien suomalaisten tavoin syvästi murheellinen Kauhajoen kauhistuttavista tapahtumista. Asia tuntuu epätodelliselta. Pahalta unelta. Silti se on totta, eikä tapahtumia pääse pakoon. Syvä surunvalitteluni uhrien omaisille ja läheisille. Rukoilen, että kaiken lohdutuksen Jumala auttaisi teitä jaksamaan läheisten menetyksen mukanaan tuoman murheen ja heidän poismenonsa jättämän tyhjyyden lävitse.

Kauhajoen kauhistuttava joukkomurha on nostanut Suomen kansainvälisten uutistoimistojen ykkösaiheeksi ja pysähdyttänyt meidät suomalaiset perusasioiden äärelle. Tragedia on herättänyt monia kysymyksiä: Miksi taas? Mistä tuhoajatukset syntyvät? Saako Suomessa aseen kuka vaan? Miksi asetta ei takavarikoitu jo maanantaina? Miltä tuntuu kun mieli järkkyy? Miten tästä eteenpäin?

Maailmalla tapahtumien uutisointi on herättänyt myös kysymään miksi suomalaisilla on niin paljon aseita? Olemme katajainen kansa, jonka asukkailla on väkilukuun suhteutettuna kolmanneksi eniten aseita maailmassa Yhdysvaltojen ja Jemenin jälkeen. Suomikuvaa ja suomalaisuutta maailmalla voidaan nykyään kuvailla sanoilla: sauna, kännykkä ja käsiase.

Kauhajoen tragedia on nostanut suurennuslasin alle myös internetissä verkostoituvat ihmisvihaajat. Kauhajoen murhaaja oli jäsenenä IRC-gallerian ihmisvihaajien ryhmässä, johon kuuluu noin 360 jäsentä. Toteamus ”Ihmiset ovat tämän maailman syöpä” toivottaa uudet kävijät tervetulleiksi kyseisen ryhmän IRC sivulle. Ryhmää sitoo toisiinsa vihan-ideologia. ”Ihmiset tuhoavat luontoa ja tuottavat toisilleen surua. Siksi ihmisiä voi hyvillä mielin vihata”, toteaa ryhmään kuuluva henkilö Iltalehden –jutussa. Tappamisen ihmisvihan toteutuskeinona he tosin tuomitsevat jyrkästi. Ryhmän kuopiolaisjäsen ei silti näe mitään syytä olla vihaamatta lähes kaikkia: ”En näe, miksi minun pitäisi rakastaa jotain, josta minulle ei ole hyötyä vain siksi, että yhteiskunta niin käskee. Tätä on vähän hankala selittää,” hän sanoo. ”Lapsia en vihaa. He eivät ole tehneet mitään pahaa. En myöskään vihaa lähimmäisiäni. Heistä on minulle hyötyä, koska he tuovat hyvän mielen.”

Älä rakasta ketään, joka ei sitä ansaitse, ellei siitä ole sinulle hyötyä? Mietin missä olin törmännyt vastaavaan aikaisemmin ja kaivoin esille saatanankirkon perustajan, Anton Szandorn LaVeyn Saatanallisen Raamatun (The Satanic Bible) vuodelta 1969. Yhdeksän saatanallista teesiä, kohta 4 toteaa: ”Saatana edustaa ystävällisyyttä niitä kohtaan, jotka ovat sen ansainneet, sen sijaan, että rakkautta tuhlattaisiin kiittämättömiin.” Teesi numero 6: ”Saatana edustaa vastuullisuutta niistä, jotka ovat vastuullisia, sen sijaan, että kannettaisiin huolta psyykkisistä vampyyreistä”. Siis vain niistä kannetaan vastuuta, jotka eivät ole henkisesti taakaksi. Lisäksi saatanankirkon perustajan mukaan ”Lapset ja eläimet edustavat elämänvoimaa puhtaimmillaan ja ovat sellaisina arvokkaita ja pyhiä satanistin silmissä” (Church of Satan Youth Communiqué). Niitä, jotka eivät ansaitse tulla rakastetuiksi saa siis vihata. Paitsi lapsia ja eläimiä.

Tietenkään en tarkoita, että suomalaiset ihmisvihaajat ovat satanisteja tai ammentavat innoituksensa satanismista (vaikka eihän sitä koskaan tiedä). Kristityn ihmisen näkökulmasta ideologinen hengenheimolaisuus on silti ilmeinen. Ihminen, joka ruokkii sisimmässään vihaa, ruokkii itsessään jotain pimeydestä lähtöisin olevaa.

Kun tarkasti katsotaan, viha on syntiinlankeemuksen vuoksi luontaista meille jokaiselle. Vihassamme olemme kaikki Kainin lapsia: ”Silloin Kain vihastui kovin, ja hänen hahmonsa synkistyi. Ja Herra sanoi Kainille: "Miksi olet vihastunut, ja miksi hahmosi synkistyy? Eikö niin: jos teet hyvin, voit kohottaa katseesi; mutta jos et hyvin tee, niin väijyy synti ovella, ja sen halu on sinuun, mutta hallitse sinä sitä!"(1 Moos. 4:5-7). Jeesus sanoi: ”Te olette kuulleet sanotuksi vanhoille: 'Älä tapa', ja: 'Joka tappaa, se on ansainnut oikeuden tuomion.' Mutta minä sanon teille: jokainen, joka vihastuu veljeensä, on ansainnut oikeuden tuomion…” (Matt. 5:21–22). Apostoli Johannes varoittaa, ettei meidän tule olla Kainin kaltaisia, joka tappoi veljensä. Hän muistuttaa, että veriteon juuret menevät itse teon taakse: ”Jokainen, joka vihaa veljeään, on murhaaja” (1 Joh 3:15).

Viha on laiskan ja saamattoman ihmisen valinta. Rakastaminen on vaativaa, koska siinä joutuu laittamaan toisen itsensä edelle. Siksi viha on itsekäs valinta. Rakkaus on arvovalinta. Viha tulee luonnostaan. Rakastaminen vaatii Jumalalta tulevaa apua. Viha on alkuisin saatanasta. Rakkaus on Jumalasta: ”Rakkaani, rakastakaamme toinen toistamme, sillä rakkaus on Jumalasta; ja jokainen, joka rakastaa, on Jumalasta syntynyt ja tuntee Jumalan. Joka ei rakasta, se ei tunne Jumalaa, sillä Jumala on rakkaus” (1 Joh. 3:7-8).

Meidän on opittava rakastamaan, huolehtimaan heikoista ja taistelemaan syrjäytymistä vastaan. Mutta jääkö vihan ovi raolleen, ellemme kaikkien ennalaehkäisevien toimenpiteiden lisäksi tunne Jumalaa? Viranomaiset, poliitikot, terapeutit, nuorisotyöntekijät ja opettajat tekevät arvokasta työtä pyrkiessään kukin yhteiskunnallisilla vastuualueillaan varmistamaan, ettei Kauhajoen kaltaisia tragedioita pääsisi tapahtumaan. Myös kristittyjen on herättävä tekemään osansa omalla hengellisellä vastuualueellaan.

Suuresti arvostamani messiaaninen juutalainen pastori Baruch Maoz Israelista, lähetti Patmoksen lähetysjohtaja Pirkko Säilälle kuluvalla viikolla lyhyen sähköpostin: ”Hyvä Pirkko. Järkytyksellä ja surulla olemme lukeneet uutisia Kauhajoen tapahtumista. Oman itsensä varaan jätettynä ihmisluonto tuo esiin synnin syvyydet. Meidän TÄYTYY julistaa evankeliumia! Kaiken lohdutuksen Jumala lohduttakoon suomalaisia tänä aikana.”

Kääntykäämme yhdessä Jeesuksen puoleen. Rakkaus saa ihmeitä aikaan. Vihan valta murtuu. Valo voittaa pimeyden. Epätoivon sijaan tulee toivo. Merkityksettömyyden tilalle tarkoitus.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Traaginen tragedia.

Psykologialla ja sosiologialla pyritään löytämään ratkaisuja ja vastauksia "viha"-ongelmaan. Silloin syiksi löydetään mielenterveysongelmat jne. selitykset. Ongelman ydin jää huomaamatta. Jos elämästä puuttuu Kristillinen arvo-ankkuri ollaan hataralla pohjalla.

Uhrien omaisia eivät kuitenkaan hienot spekulaatiot ja selitykset paljoa lohduta, ellei joku muuta sanojen helinää Kristilliseksi rakkaudeksi.


Kiitos hyvästä artikkelista!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä mies: älä käytä koko kansakuntaa järkyttänyttä tragediaa omien uskomustesi levittämiseksi.

Tämä on juuri sitä, mitä uskontokunnissa vihaan eniten: mitä suurempi tragedia, sitä enemmän hyötyä siitä on uskontokunnille. Enemmän jäseniä ja enemmän niitä, jotka haluavat ottaa uskon sokeasti todesta paetakseen maailman ikävyyksiä ja varoen ottamasta niihin mitenkään osaa tai kantaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kamala huomata itsessään etten ollut niin kauhean järkyttynyt kuullessani Kauhajoen tapahtumista.
Ehkä käsittelin asian jo perinpohjin kun se tapahtui Jokelassa. Tai muualla maailmassa.

Ihmiset ovat oikeastaan aika kummallisia ihmetellessään tällaisia tragedioita kun niitä tapahtuu. Ovathan ne hirveitä, mutta tällaista on tapahtunut jo maailman sivu. Ja vielä kysytään miksi. Niin..se on kai sillä arkiajattelun tasolla tämä kysely ja perustuu näennäiseen turvallisuuteen länsimaisessa yhteiskunnassa. Ja kun asiat tapahtuvat 'liian lähellä'.
Raamattu sanoo kuitenkin että:
"Petollinen on sydän ylitse kaiken ja pahanilkinen. Kuka taitaa sen tuntea" (Jer.17:9). Tai englanniksi esim NASB: "kuka voi ymmärtää sitä".
Ja edelleen:
"Sillä sisästä ihmisen sydämestä lähtevät pahat ajatukset, haureudet, varkaudet, murhat, aviorikokset, ahneus, häijyys, petollisuus, irstaus, pahansuonti, jumalanpilkka, ylpeys, mielettömyys. Kaikki tämä paha lähtee sisästä ulos ja saastuttaa ihmisen” (Mark 7:21-23).

Tuo IRC-gallerian ihmisvihaajien ryhmä on varmaan paljon kiinnostavampi nuorille miehille kuin joku positiivisempi ryhmä. Siinä on jonkinlaista 'villin lännen' romantiikkaa Billy the Kid tyyliin ja toisaalta saa tuntea olevansa kapinallinen yleisiä arvoja vastaan. On hienoa olla kapinallinen ja kuulua subkulttuuriin. Ja ihmiset katsovat ihmisten ampumista joka päivä TV:stä, niin kuin itsekin teen. Kun pukee koko jutun tiettyyn kaapuun, se ei kuulosta enää niin synkältä. Jos elämässä on vaikeaa, sitä yleensä hakee mitä tahansa mistä olisi apua selviytyä jokapäiväisestä elämästä.
Jos ajattelee asiaa yhtään syvemmin, niin on helppo ymmärtää miksi jotkut haluavat vihata ihmiskuntaa. Tietenkin askel sanoista tekoihin on hieman vaikeampi ymmärtää. Esim. kun Kauhajoen ampuja ampui myös erään ystävänsä kaikkien muiden lisäksi.

Jos uskoo pahojen henkien vaikutukseen, niin tuskin tätäkään vaihtoehtoa voi sulkea pois. Uskon että on olemassa mielenterveydellisiä sairauksia, jotka eivät ehkä liity suoraan mihinkään 'henkiin' (enkä muutenkaan halua nähdä niitä joka puolella), mutta kristittynä en voi olla ottamatta huomioon myös sitä että asiaan on saattanut vaikuttaa jokin henkivalta.

No, surullista on kuitenkin että tällaista pitää ruveta tapahtumaan Suomessakin. Meillä on enemmän 'kunnostauduttu' lähinnä kotiväkivaltaan ja perheen tappamiseen.
Ei varmaan ole muuta keinoa todella estää asioita kehittymästä tähän suuntaan kuin rukous, kun inhimilliset keinot ovat usein aika riittämättömiä. Kukaan ei oikeastaan voi arvioida kunnolla mitä kenenkin päässä liikkuu.

Kaija

jaffa kirjoitti...

Viha ja rakkaus tulevat molemmat luonnostaan, ovathan ne ihmisen perustunteita.