maanantai 22. syyskuuta 2008

Abortti - Ettei totuus unohtuisi

Suomenruotsalaista Markuksen seurakunnan kappalaista Halvar Sandellia vastaan nostettiin rikossyyte, koska hän näytti rippikoululaisille katkelman filmiä aborttitoimenpiteestä. Juttu on edennyt esitutkintaan.

Tietojeni mukaan rippikoululaisia ei vaadittu tai painostettu katsomaan, vaan asia hoidettiin pöydän kulmalla läppärin näytöllä aiheesta käydyn keskustelun jälkeen kiinnostuneita varten tyyliin ”Jos joku haluaa nähdä katkelman, mutta ei ole pakko...”. Pätkän nähneet rippikoululaiset eivät tietämäni mukaan olleet asiasta erityisemmin traumatisoituja, mutta tapahtuneesta kuulleet vanhemmat sitäkin suivaantuneempia. Sandell sai piispa Gusav Björkstrandilta kirjallisen huomautuksen asiasta.

Herää kysymys miten asianmukaista on näyttää mitä abortissa todella tapahtuu niin äidille kuin lapselle? Vanhempien reaktioista päätellen siinä ilmeisesti tapahtuu jotain aivan kauhistuttavaa, koska toimenpidettä kuvaavan filmipätkän näyttämistä nuorille ei pidetä suotavana ja sellainen saa aikaan valtavan kohun.

Samaan aikaan televisiossa näytetään jatkuvasti ”verekseltään” kauneusleikkauksia ja muita kirurgisia toimenpiteitä ilman että kukaan pahentuu niistä. Sikailua Big Brother –talossa näytetään ilman, että vanhemmat nousevat takajaloilleen vaatimaan Sub-TV:tä vastuuseen. Nämä eivät kohauta vanhempia, mutta abortista kertovan filmipätkän näyttämistä vastustetaan kiivaasti.

Aikanaan Nürenbergin natsioikeudenkäynnissä keskeisessä asemassa kansanmurhasta selvinneiden todistajalausuntojen ohella olivat keskitysleireiltä kuvatut filminpätkät. Samaisia dokumenttikatkelmia – krematorioista, kuvia teloituksista, puskutraktoreista ja ruumiskasoista – näytetään yhä, ettei totuus tapahtumien laadusta ja laajuudesta, siitä mitä keskitysleirien muurien suojissa kansan silmiltä kätkössä todella tapahtui, unohtuisi. Aikuisillehan sellainen toki on tarkoitettu, eikä pienille lapsille.

Noiden kauheuksien keskellä saksalainen pappi Dietrich Boenhoeffer, joka vangittiin osallisuudestaan Hitlerin vastaiseen salalaiittoon, runoili vankeudessa kuuluisan virren säkeet: "Hyvyyden voimaan, ihmeelliseen suojaan, olemme hiljaa kaikki kätketyt..." Natsit teloittivat hänet aivan sodan lopulla. Sitä ennen Boenhoeffer oli ehtinyt kirjoitta myös seuraavat puhuttelevat ajatukset:

Alkion tuhoaminen äitinsä kohtuun on vastoin sitä oikeutta, jonka Jumala on antanut alkavalle elämälle. On hämäävää alkaa kyselemään onko kyse jo ihmisolennosta vai ei. Yksinkertainen tosiasia on, että Jumala varmasti tarkoitti luoda ihmisolennon ja tältä alullaan olevalta ihmiseltä on tieten tahtoen riistetty hänen elämänsä. Tämä ei ole mitään muuta kuin murha. Mitä erilaisimmat motiivit voivat johtaa kyseiseen tekoon. Silloin kun on kysymyksessä epätoivosta nouseva teko olosuhteissa, jotka johtuvat äärimmäisestä inhimillisestä taikka taloudellisesta hädästä ja kurjuudesta, saattaa teosta johtuva syyllisyys langeta pikemminkin yhteisön kuin yksilön kannettavaksi. Tällaisessa tilanteissa aivan erityisesti raha saattaa kätkeä monta kevytkenkäistä tekoa, samalla kun köyhän huomattavasti vastentahtoisempi hairahdus saattaa helpommin tulla julki. Kaikilla näillä osatekijöillä tulee epäilemättä olla varsin ratkaiseva vaikutus meidän henkilökohtaiseen sekä sielunhoidolliseen asennoitumiseemme asianosaista henkilöä kohtaan. Ne eivät silti millään tavoin muuta sitä tosiasiaa, että kyseessä on murha.
(Dietrich Bonhoeffer, Ehtics, ed. E. Bethge, trans. N. H. Smith (London, 1955), 149-50)

10 kommenttia:

Marja-Liisa kirjoitti...

Siis pöyristyttävää!!! Miksi ei saisi näyttää aborttifilmiä nuorille?!
Eikö juuri nuorten olisi hyvä tietää tässä vapaan seksin yhteiskunnassa elämän realiteetti. Näkeväthän he muutenkin jos vaikka mitä!
Oma 15v. nuoreni(tyttö) on nähnyt 2 abortti filmiä ja sanoi, että olisi hyvä kaikkien se nähdä miten viaton ihmisen alku(viikoiltaan hyvinkin pieni)suorastaan revitään kappaleina(pikku käsineen ja jalkoineen) pois kohdusta!!!

Vapaa seksi ei todellakaan ole mikään pikku juttu!!!

Marja-Liisa kirjoitti...

Tuo kuva tuossa sivussa, jossa pieni alku on kämmenellä on vielä kaunis näky siihen todellisuuteen mitä se todella on!

Anonyymi kirjoitti...

Vuodesta toiseen jaksan hämmästellä sitä, miten harvat asiantuntijat rohkenevat puhua abortista niinkuin siitä kuuluisi puhua.
Ketä muut pelkäävät? Eivät ainakaan Jumalaamme!

Vuodesta toiseen hämmästelen, miksi hoitohenkilökunta suostuu raskaudenkeskeytyksiin tässä määrässä ja nykyisillä perusteilla. Missä piileksii omatunto?

Harvoin kuulen tuotavan esille tosiasiaa, että joidenkin, ehkä monienkin naisten mielenterveys järkkyy tavalla tai toisella abortin jälkeen. Ne tuntemukset tulevat usein viiveellä, ja abortin seuraamusten kanssa on pystyttävä elämään koko loppuelämä. Tosin joidenkin kohdalla käy niin hyvin, että mahdollinen syyllisyydentunne ajaa Jumalan luo ja vasta sitten on tullut rauha ja anteeksiantamus tehdystä teosta.

Päättäjien olisi ehkä syytä miettiä asioita uusiksi.
Rikossyyte ja kirjallinen huomautus ovat nyt kyllä menneet väärälle ihmiselle!
Näin ajattelee Riitta.

Anonyymi kirjoitti...

On naurettavaa että rippikoululaisille ei muka saisi näyttää tällaisia aborttivideoita. Lukiossa ollessani katselimme aika verisen synnytysvideon ja tuskin se paljoakaan eroaa näistä aborttivideoista.

Toisaalta omalta osaltani täytyy sanoa, että vaikka olen uskossa (juuri uudistunut) en voi sanoa että tuomitsen abortin täysin. Parasta olisi jos sen voisi tehdä raskauden alkuvaiheessa, mutta käsitän että näin ei aina käy.
Ehkä abortti on murha (kun ihmisalkio on aika kehittynyt jo alkuvaiheessa, niin olen lukenut)
mutta ihmiset 'murhaavat' toisiaan jatkuvasti jos sovelletaan Jeesuksen vuorisaarnaa suoraan. Jos sanoo veljeään hulluksi, on Jumalalle sama kuin murhaisi tämän.
Ja maapallolla on jo enemmän ihmisiä kuin sen kapasiteetti pystyy kunnolla kantamaan (ajatellen Suomen elintasoa). No, ehkä vähän 'Linkolalainen ajatus..'.
Sitä paitsi, Jeesus sanoi esim. avioliitosta että Jumala hyväksyy hylkäämisen eli eron 'teidän kovasydämisyytenne' tähden. Ainakin
Vanhan Testamentin aikaan näin oli.
Ja aborttia voi kai verrata hylkäämiseen.
Uskon että Jumala ajattelee tätä asiaa myös kokonaisuuden kannalta. Tuntuu siltä että joillekin lapsille on pahempi syntyä tähän maailmaan kuin päästä pois täältä.

Kaija

Anonyymi kirjoitti...

Kumma juttu, kun näin tärkeästä asiasta kuin abortti pitäisi vaieta. Olen itse vuosikymmeniä sitten valinnut abortin kaksi kertaa. Silloin se asia ei ollenkaan vaivannut, kuvittelin sikiön olevan vain muutaman solun verran alkulimaa. Mutta se oli silloin.

Ajattelin tässä, että jos mullekin olisi riparilla näytetty aborttifilmi, olisin todennäköisesti toiminut toisin!

Olen ollut uskossa vasta lyhyen aikaa ja tiedän, että Jeesuksen kallis ja viaton veri on riittävä näidenkin syntieni edestä, mutta silti tulee surullinen olo, kun tämä vanha asia joskus palaa mieleen. Oli todella viisasta ja rohkeaa näyttää se filmi nuorille, joskos vaikka edes jokunen ymmärtäisi mitä on tekemässä!
Siunausta!

Anonyymi kirjoitti...

"Sinun silmäsi näkivät minut jo idussani. Minun päiväni olivat määrätyt ja kirjoitetut kaikki sinun kirjaasi, ennenkuin ainoakaan niistä oli tullut."
(Psalmi 139: 16)

Päivi Räsäsen kirjat, mm.
"Kutsuttu elämään. Ihmisarvosta ja perheestä"

Googlen kautta löytyy
P Räsänen
Gladiolus-esitelmä
Elämän rajat?
(http://www.sley.fi/gladiolus/html/fi/1211909939086549705.html-49k-)

Suosittelen kirjaa
Fredrik Brosché,
"Olen ihme. Koko ihminen Raamatussa"

Siunausta ja varjelusta jokaisen elämään toivottaen Riitta

Sami Anttila kirjoitti...

Oli jännä huomata, miten esimerkiksi Hesarin keskustelupalstalla reagoitiin uutiseen aborttivideoiden näyttämisestä riparilla. Kyseisen pastorin päätä vaadittiin vadille monenlaisin perustein. Mitenkään yllättävää ei ollut se, että nämä perusteet olivat jossain naurettavan ja säälittävän välimaastossa.

Ehkä huvittavimpia olivat kommentit, jossa vaadittiin rangaistusta pastorille siitä syystä, että nämä abottivideot ovat selvästi K-18 kamaa ja tästä syystä, niitä ei saisi esittää 15V nuorille. Jos kuitenkin mietitään tarkemmin, niin juridisesti abottia voi verrata vaikkapa kynsien leikkuuseen tai lääkärin toimittamaan syylän poistoon, joten ei video kyseisestä toimenpiteestä voi mitenkään olla sen enempää tuomittavampaa kuin kynsien leikkuun videointi. Pihvin hakkaamisen videointikin on varmasti esitetyillä perusteilla lapsille sopimatonta. Luulen, että näillä kommenteilla abortin kannattajatkin osoittavat, että sydämessään he tietävät, että abortissa kyse on viattoman lapsen murhaamisesta, mutta pitäessään totuutta vääryyden vallassa, he onnistuvat pettämään omaatuntoaan ja paaduttamaan sydämensä.

Kuunnelkaapa joskus aborttia puolustavia näkemyksiä ja soveltakaa niitä perusteluita jo syntyneisiin ihmisiin.

Näitä syntymättömien vauvojen murhaamisen puoltavia perusteita on mm:

1. Raskaus on epätoivottu.
Voisimmeko tappaa kaikki jo syntyneet epätoivotut lapset, mikäli tällä perusteella syntymättömien lapsien tappaminen on ok?

2. Nainen on raiskattu.
Miksi tätäkin pitäisi soveltaa vain syntymättömiin lapsiin? Mikäli tämä peruste olisi pätevä, niin kaikki jo syntyneet lapset, jotka ovat saaneet alkunsa raiskauksesta, pitäisi saada tappaa.

3. Sikiöitä abortoituu luonnostaan valtavia määriä.
Ihmisiä kuolee luonnostaan valtavia määriä. Saako tällä perusteella tappaa kenet haluaa?

4. Sikiöllä on kehitysvamma.
Miksi rajoittaa tappaminen vain syntymättömiin kehitysvammaisiin?

5. Vauvan saaminen pilaisi nuoren äidin elämän ja jättäisi häneen pysyvän trauman.
Mistähän tämänkin voi tietää. Ehkä vauvan saaminen saattaa pelastaa pilalle menneen elämän ja syntymättömän vauvan tappaminen jättää pysyvän trauman. Ja kysyn edelleen, että jos jo syntynyt lapsi pilaisi vanhempiensa elämän, niin saako hänet tappaa?

6. Sikiö ei ole tietoinen itsestään eikä tunne kipua.
Voimmeko tappaa kaikki tajuttomat ihmiset, koomapotilaat ja jopa nukkuvat ihmiset?

Suomessa abortoidaan lähes 11000 pientä ihmistä vuodessa ja näistä vain 0,5% voidaan katsoa itsepuolustuksena hyväksyttäväksi tappamiseksi. Tämä asettaa esimerkiksi nämä kouluampumiset ja bussionnettomuudet mielestäni oikeaan perspektiiviin. Suomessa tapetaan abortissa lähes 30 ihmistä jokaisena päivänä. Mikään muu verilöyly ei pääse lähellekään tätä hirvittävää rikosta ihmisyyttä vastaan, jota Suomessa harjoitetaan yhteiskunnan heikoimmalle väestönosalle.

Anonyymi kirjoitti...

The Case For Life -järjestön sivuilta Abortion Video
http://caseforlife.com/abortionvideo.htm

Ei heikkohermoisille.

Anonyymi kirjoitti...

[quote]Suomessa abortoidaan lähes 11000 pientä ihmistä vuodessa ja näistä vain 0,5% voidaan katsoa itsepuolustuksena hyväksyttäväksi tappamiseksi. Tämä asettaa esimerkiksi nämä kouluampumiset ja bussionnettomuudet mielestäni oikeaan perspektiiviin. Suomessa tapetaan abortissa lähes 30 ihmistä jokaisena päivänä. Mikään muu verilöyly ei pääse lähellekään tätä hirvittävää rikosta ihmisyyttä vastaan, jota Suomessa harjoitetaan yhteiskunnan heikoimmalle väestönosalle.[quote]

Hmmm...jos tuohon vielä lisää koko maailman abortit..niin en voi muuta kuin ihmetellä että kuinkahan paljon ihmisiä täällä maailmassa jo olisi ja missä jamassa maailmantalous olisi. Ehkä koko systeemi olisi jo romahtanut ajat sitten ja vielä suurempi määrä ihmisiä näkisi nälkää.
Valitettavasti näen asian näin. Toisaalta kyllä kunnioitan elämää ja aborttia ei tietenkään saa tehdä kevein perustein.
Niin kuin ei armomurhaakaan.
Mutta minut ainakin saisi päästää päiviltä jos joutuisin makaamaan letkuissa koko loppuikäni. On jo kokemusta siitä aiemmin ja se riitti.

Kaija

Anonyymi kirjoitti...

"Kuulkaa, lapset, isän kuritusta ja kuunnelkaa oppiaksenne ymmärrystä. Sillä minä annan teille hyvän neuvon, älkää hyljätkö minun opetustani. Olinhan minäkin isäni poika, hento ja äitini ainokainen. Ja isä minua opetti ja sanoi minulle: "Pitäköön sydämesi minun sanoistani kiinni, noudata minun käskyjäni, niin sinä saat elää. Hanki viisautta, hanki ymmärrystä, älä sitä unhota, älä väisty pois minun suuni sanoista. Älä sitä hylkää, niin se varjelee sinua; rakasta sitä, niin se sinua suojaa." (Sananlaskut 4: 1-6)
"Älä lähde jumalattomien polulle, älä astu pahojen tielle. Anna sen olla, älä mene sille, poikkea pois ja mene ohitse. Sillä eivät he saa nukkua, elleivät pahaa tee; se riistää heiltä unen, elleivät ole ketään kaataneet. Niin he syövät leipänään jumalattomuutta, juovat viininään väkivallan tekoja.
Mutta vanhurskasten polku on kuin aamurusko, joka kirkastuu kirkastumistaan sydänpäivään saakka. Jumalattomain tie on kuin pimeys; eivät he tiedä, mihin kompastuvat.
Poikani, kuuntele minun puhettani, kallista korvasi minun sanoilleni. Älkööt ne väistykö silmistäsi, kätke ne sydämesi sisimpään; sillä ne ovat elämä sille, joka ne löytää, ja lääke koko hänen ruumiillensa. Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee."
(Snl.4: 14-23)

Olen opiskeluni opiskellut "elämän puolesta".
Jumala päättää, mikä on elinpäiviemme määrä.

Pro Life Suomi
http://lopettakaatappaminen.info/

Siunausta ja varjelusta kaikille
t. Riitta