tiistai 27. toukokuuta 2008

Todd Bentley ja Lakelandin herätys

[Lisäys: Katso Lakelandin herätys ja Todd Bentley - Yliluonnollista ylikierroksilla?]

Floridan Lakelandista on kantautunut uutisia hengellisestä herätyksestä. Nykyisessä, nopean tiedonvälityksen maailmassa ei tarvitse olla pelkkien kuulopuheiden varassa, koska internet, YouTubeineen tuo tapahtumat maailman laidalta omalle kotikoneelle. Uutisten ja kuulumisten innoittamana monet suomalaisetkin ovat matkustaneet paikanpäälle näkemään ja kokemaan.

Mitä mieltä tulisi olla tapahtumista, joista kuulemme Lakelandista? Tätä minultakin on kysytty sähköpostitse.

Aikani ei vielä ole antanut myöten tutustua Lakelandiin lähemmin. Mutta Charisma –lehden päätoimittaja Lee Grady on kirjoittanut aiheesta paikanpäältä hyvän ja tarkkanäköisen arvion. Grady on henkilö joka vuosien varrella on osoittanut sekä avointa mieltä että tervettä kristillistä arvostelukykyä suhteessa siihen mitä karismaattisella kentällä liikkuu (ilman, että ”sammutetaan Henkeä”).

Oheisesta linkistä löytyy Gradyn pääkirjoitus: Honest Questions About the Lakeland Revival. I support any holy outbreak of revival fervor. But let’s be careful to guard ourselves from pride and error.

[Kommentti lisätty 29.5.08]: Gradylta ilmestynyt toinenkin terävä ja hyvä analyysi tuoreessa blogissaan: An Appeal for Unity in a Divisive Season. The Lakeland Revival has created tensions over doctrine and ministry styles. To avoid a crippling rift in the church we need strong leadership, clear discernment and a lot of love.

Suosittelen Gradyn teksteihin tutustumista.

Omana mielipiteenäni - ja minä luulen, että minullakin on Herran Henki - totean asioita lähemmin tuntematta vain tämän: Kysymyksessä ei ole sen enempää lopun ajan suuri eksytys kuin lopun ajan viimeinen suuri herätyskään. Siksi ei varmasti ole syytä sen enempää paniikkiin kuin maniaankaan.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mutta eksytyshän koostuu nimenomaan osaksi sinänsä oikeista Raamatun totuuksista sekä vääristä opeista ja jopa valheista. Eihän eksytys olisi muuten kovinkaan eksyttävää, jos siinä ei olisi väärien opetuksien lisäksi mukana raamatullisia totuuksia. Eihän saatanakaan ilmesty useinkaan murhanhimoisena mustana olentona vaan valheelliseen valoon verhoutuneena valkeuden enkelinä kuten Raamattu opettaa.

Sielunvihollinen osaa siis olla todella älykäs ja ovela eksytäessään ihmisiä. Piru ei ole tyhmä punainen hiilihankoa heiluttava pienen pieni sarvipää, joka istuu ihmisen olkapäällä valheita kuiskutellen ja ilkeästi naureskellen. Itseasiassa tällainen mielikuva pirusta on myös saatanan itsensä keksintöä peittääkseen todelliset juonensa (=pukeutuminen valheelliseen valkeuteen niin hengellisessä ja uskonnollisessa opissa sekä olemuksensa osalta jne.)

Saatana osaa pukeutua valheelliseen valkeuteen, koska onhan hän kerran ollut Jumalan taivaassa ja ollut voimakkaimman Jumalan arkkienkelin asemassa niin kirkkautensa kuin valkeutensakin osalta. Jumala loi saatanasta alunperin hyvän kuten myös muistakin langenneista enkeleistä.

Olen kuunnellut Todd Bentleyn opetuksia ja ne eivät rehellisesti sanottuna ole Jumalasta. Mies ei edes pidä Raamattua esillä saarnatakseen sen perusteella ja ammentaakseen puheisiinsa sisältöä suoraan Sanasta. Tässäpä muutamia eksyttäviä otteita ko. miehen opetuksista:

1) Taloudellinen läpimurto enkeleiden avulla

2) Parantumisen jatkuva painottaminen pelastuksen sijasta (New age -liikekin painottaa healingia).

HUOM! Jeesus kyllä parantaa tänäkin päivänä, mutta sielun pelastus on parantumistakin tärkeämpi asia!

3) Totaalinen puute Jeesuksen ristin ja ylösnousemuksen sekä parannuksen tekemisen saarnaamisesta. Veren evankeliumin sanoma puuttuu täysin!

4) Bentley jakelee "voiteluaan" ja "gloryä" miten tahtoo sinne tänne ilman minkäänlaista opetusta parannuksen tekemisestä ja pyhittäytymisen tarpeesta Jeesuksessa Kristuksessa.

HUOM! Myös uskovaisilla on salaisia (tai vähemmän salaisia) syntejä joista kiinni pitäminen ei anna sijaa todelliselle voitelulle Pyhässä Hengessä. Tämä perusasia kulkee punaisen lankana läpi koko Raamatun: ensin puhdistus synneistä Jeesuksen Kristuksen veressä ja sitten voitelun vastaanottaminen sekä jokapäiväinen pyhityksessä eläminen = ristin kantaminen, josta Jeesus opetti.

Voitelu on ilmainen ja Jumala voitelee ihmisen käyttöönsä armosta. Mutta toisaalta voitelu ei ole "ilmainen", koska sen vastaanottaminen edellyttää puhdistumista synneistä. Vain Jeesuksen veri puhdistaa kaikesta synnistä ja sitä ei Bentleyn suusta kuulu (ainakaan niiden videopätkien perusteella joita olen nähnyt God tv:stä).

5) Bentley pitää William Branhamia esikuvanaan ja oppi-isänään. Branham oli eräs aikamme vaikutusvaltaisimmista eksyttäjistä. Tässäpä muutamia Branhamin opetuksia:

-kristityt muuttuvat ennenpitkää jumaliksi, jos he saavuttavat pyhittymisessä täydellisyyden

vrt. ->

"Onko Jumala todella sanonut?"

"Te tulette niinkuin Jumala tietämään hyvän ja pahan"

ym. muita saatanan valheita.

-"täydellisesti" pyhittyneiden kristittyjen jumalalliset erikoiskyvyt kuten levitointi, kultaisen pölyn leijuminen kristityn ympärillä yms muuta saatanallista harhaoppia

Nämä seikat vakuuttavat ainakin minut siitä, että Todd Bentley on yksi lopunajan eksyttäjistä ja vääristä profeetoista. Kyllä saatanakin osaa hetkellisesti "parantaa". Monissa uskonnoissa on todettu ihmisten parantuneen ja kokeneen samankaltaisia ihmeitä kuin kristinuskon vaikutuspiirissä. Mutta tällaiset valheelliset "parantumiset" kestävät vain hetken.

Mie ainakin haluan karttaa vaikka viimeiseen hengenvetooni asti Bentleyn kaltaisia harhaoppisia julistajia paranipa ihmisiä tai ei hänen kaltaistensa julistajien kokouksissa ja ns. "herätyksissä".

Lisäksi meidän kannattaisi miettiä mitä herätys tarkoittaa. Alunperin herätys tarkoittaa sitä, että ihminen nimenomaan herää synnin unesta ja ottaa vastaan pelastuksen Jeesuksessa Kristuksessa. Tämään heräämisen vaikuttaa yksin Jumala. Kukaan ei voisi koskaan tulla Jeesuksen luokse ja pelastuksen ulottuville, jos Isä ei vetäisi ihmistä puoleensa rakkaudessaan , armossaan ja hyvyydessään!

Parantumisessa ei ole kyse herätyksestä vaan parantumisesta. Piste. Hengellinen herääminen on sitä, että ymmärtää Jumalan Pyhän Hengen vaikuttamana olevansa syntinen ja tarvitsevansa syntien anteeksiantamusta ja pelastusta Jeesuksessa Kristuksessa.

Ja kannattaa muistaa se, että Raamattukin antaa hyvin selvästi ymmärtää, että kavalimmat eksyttäjät ja eksytykset nousevat juuri Herran huoneesta eikä niinkään suoraan maailmasta kuten New age -liike, islam yms.

Anonyymi kirjoitti...

Olen ollut mukana vastaavanlaisissa herätyksissä, kuitenkaan mitään kokematta. Tulin vain masentuneeksi, kun minusta ei ollutkaan kokemaan mitään hengellistä hurmosta. Myöhemmin alettuani tutkia itse tarkemmin Raamattua aloin ymmärtää, mikä on Raamatun keskeisin sisältö. Tämän vaiheen jälkeen olen jättänyt kaikki vastaavanlaiset kokoukset, mutta en kaikkea. Kysymys kuuluu : Tarvitsenko minä sellaisia? Toiset huutavat vieläkin, että vastaanottajassa on eheytymättömiä alueita ja siksi eivät koe mitään. Entäpä, kun Jeesus sanoo minulle, että minun ei tarvitse eheytyä tullakseni Hänen luo. Käännyn tänään enemmän siihen suuntaan, että eksytyksistä on kyse. Onko kyse suuresta eksytyksestä vai pienestä, ei sillä ole minulle väliä. Onhan liike voinut alkaa ihan oikealta pohjalta (en todellakaan tiedä), mutta kyllä minä näen paljon enemmän hurmioitumista ihmeistä ja enkeleistä ja muusta, kuin Jeesuksesta. Kääntymystä ja katumustakaan en ole nähnyt. Mutta mitäpä minä tälle voisin tehdä. Ei auta edes pauhata, koska kuulijat eivät kuitenkaan sellaista kuule.

R Bonny kirjoitti...

Tutustuin Bentleyn opetukseen pari vuotta sitten sattumalta, ja silloin ainakin vaikutti siltä että hänen enkelinsä ovat henkioppaita (spirit guides) eivätkä raamatullisia enkeleitä.
Floridan herätyksen kanssa tuntuu melkein siltä, että ei saisi punnita ja arvioida kuten Raamattu opastaa, vaan että se olisi Pyhän Hengen työn vastustamista. Lisää omassa blogissani.

Anonyymi kirjoitti...

Pääkirjoittaja Grady kirjoittaa: "Kun Pyhän Hengen voima lankeaa ihmisten ylle, he saattavat tuntea heikotusta tai jopa kaatua. Hengen voimasta voi myös aiheutua vapinaa, ravistelua, nauramista tai itkemistä. Sellaiset [Hengen] ilmentymiset ovat raamatullisia ja meidän tulee jättää niille oma sijansa." Missä Raamatussa näin sanotaan? Siitä olisin kiinnostunut kuulemaan. En tunne lähemmin Todd Bentleyn opetusta, mutta satuin löytämään Wikipediasta linkin Youtuben kaksiosaiseen videoon ( http://www.youtube.com/watch?v=w9mSCHJfnGE ) jossa Bentley joutuu ravisteltavaksi ja nauraa hallitsemattomasti (vihollisen pilkkaajahenkihän se siellä, ajattelin), lopulta ollaankin jo nelinkontin maassa. Katselun aikana koin hengellistä pahoinvointia ja heti mieleen nousivat Raamatussa Jeesuksen varoitukset vihollisesta, joka pyrkii eksyttämään mahdollisimman monta.

Pelastussanomaa ristin Jeesuksesta en saanut kuulla, sen sijaan puhujan enkeli-ilmestykset kaappaavaat suuren osan. Eniten julistus keskittyy ihmeisiin ja "herätyksen" julistamiseen. Tässä välissä on paikallaan kysyä, minkälaisesta herätyksestä voidaan puhua ilman sanomaa syntien anteeksisaamisesta Jeesuksen veressä. Paavali tuskin huvikseen kehoittaa koettelemaan henget, ovatko ne Jumalasta; hän Pyhässä Hengessä kirjoittaa tämän ohjeeksi seurakunnalle ja siis vallan hyvin tiedostaa, että henkien kentässä (vaikkapa seurakunnan sisällä) kaikki eivät ole lähtöisin Jumalastamme. Sen tiedon perusteella, mikä minulla on Bentleystä, on hänen opetuksensa hengellisesti vaarallista, lue: hengenvaarallista, enkä halua tutustua häneen tämän lähemmin.

Anonyymi kirjoitti...

Miksei Jeesus puhunut lopunajan suuresta herätyksestä, kun Hän puhui lopunajoista?
-Hänen tärkein ja ensimmäinen sanomansa oli: älkää eksykö!

Miksi Jeesus sanoi: Löytäneekö Hän uskoa lainkaan, kun Hän palaa? Jos kerran valtava hengen vuodatus on tapahtunut ja suuri herätys?

Näitä kannattaa kysellä Herralta, Jeesukselta Kristukselta, ei ihmisiltä, Hän vastaa! Hän on vastannut myös minulle pienelle ihmiselle! Hannah

Anonyymi kirjoitti...

Hei Rakkaat uskovaiset. Kehottaisin rakkaudessa kuitenkin rukoilemaan Todd Bentleyn ja hänen vaimonsa ja hänen perheensä eheytymisen puolesta. Jeesus kehotti meitä siunaamaan ja rakastaan vihamiehiämmekin ja katsomaan ettei omassa silmässämme ole tukkia kun olemme valmiina ottamaan tikkua pois toisten silmästä.

Anonyymi kirjoitti...

kyllä voidaan olla kaikki yhtä mieltä siitä että aika jota elämme on vakava ja jeesus itkee meidän syntisten tähden mutta siunaamaan meidät on kutsuttu ja laupeutta osoittamaan joten rukoillaan että jumala puuttuu tilanteisiin voimallisesti ja antaisi johtomiehille viisautta ja rohkeutta puuttua opetukseen missä on vaarallista eksytystä ja mikä leviää tällätavalla

vielä haluan mainita sisaren kirjoitukseen "löytäneekö hän uskoa maan päältä" ymmärrän jeesuksen tarkoittavan nimen omaan uskoa eikä uskovia eli onko uskovilla uskoa joka siirtää vuoria jne..
ihmeet ja merkit seuraa niitä jotka uskovat kysymys kuuluukin seuraako ihmeet ja merkit meitä ei ainakaan suuremmin näytä seuraavan joten lumpioita lattiaan rakkaat sisaret ja veljet jeesus tulee pian ja työtä on paljon mutta työmiehiä tarvitaan elonpellolle
JEESUS ON HERRA