tiistai 17. heinäkuuta 2007

Kirkolla on vastuu tupakoinnin suosimisesta

Ai että oli muuten hyvä tämä 1.7.2007 Hesarin yleisönosastolla ilmestynyt Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puskan kirjoitus.

Riparinvetäjinä on nyt meikäläisen 60-lukulaisen vapaan kasvatuksen sukupolvi, joka ei osaa eikä uskalla vetää rajoja, kun ei sillä itselläänkään niitä aina ole ollut.

Puskan loistava teksti alla kokonaisuudesssaan. Nuoremme ansaitsevat sen, että heistä välitetään ihan oikeasti. Lisää tällaista vastuullisuutta ajattelua Suomeen!

------------------------
Kirkolla on vastuu tupakoinnin suosimisesta
Uutinen (HS 17.6.) tupakoinnin sallimisesta useimmilla rippikoululeireillä viritti vilkkaan keskustelun. Vaikka nuorten tupakointi monen tahon ponnistusten ansiosta vähenee, on se yhä ongelma. Päivittäin polttaa 15-vuotiaista yhä noin 15 prosenttia.
Hämmästyttävää uutisessa oli Kirkkohallituksen seurakuntakasvatuksesta vastaavan henkilön lausunnot: "Kirkon mielestä täydellinen tupakointikielto aiheuttaisi käytännön ongelmia ja syrjisi osaa nuorista." Eikö aivan samaa voisi sanoa tupakoinnista kouluissa tai monessa muussa paikassa, jotka nykyään ovat aikuisillekin savuttomia?
Kirkkohallituksen edustaja toteaa myös, että "on viisasta suhtautua ymmärtäväisesti yhteen ongelmaan, joka voi olla nuoren ongelmavyyhdessä asioista pienimpiä". Kun tutkimusten mukaan tupakoivista noin joka toinen kuolee ennenaikaisesti tupakointinsa vuoksi ja useimmat nuorena aloittaneet eivät onnistu lopettamaan yrityksistään huolimatta, kysymyksessä ei ole pieni ongelma elämässä.
Hämmästyttävää oli myös pääkirjoitukseen (HS 20.6.) kirkollisilta tahoilta tulleet rippikoululeirien tupakointia edelleen puolustavat kirjoitukset (HS 22.6.). Sanottiin, että rippikoululeirien tehtävänä ei ole tupakasta vieroitus. Kirkon ensisijaisena tehtävänä ei todella olekaan tupakasta, alkoholista tai huumeista vieroitus. Mutta se ei tarkoita, että näiden aineiden käyttö saisi olla sallittua rippikoululeireillä.
Pastori Pekka Särkiö (HS 26.6.) puolustaa tupakoinnin sallimista sillä, että kielto ei toimi kouluissakaan. Käsittääkseni koulut hoitavat tupakoimattomuuden nykyään mallikelpoisesti. Sellainen nuorten kasvatusperiaate tuntuu myös hämmästyttävältä, että asia pitää sallia, koska jotkut nuoret kuitenkin rikkovat sääntöä.
Monet seurakunnat, kuten Laihian, toteuttavat savuttomat rippikoululeirinsä menestyksellisesti. Se on mahdollista ja nykyaikaa, kuten savuttomat koulut, työpaikat ja ravintolat.
Väheksymättä nuorten erilaisia pulmia, kirkon tulisi tulla mukaan yhteiskunnan pyrkimyksissä kohti terveempää, savutonta Suomea. Erityisesti nuorten kohdalla kasvattajan tulisi muistaa, että oikeiden rajojen asettaminen nuorelle on parasta vastuunkantoa.
PEKKA PUSKA
pääjohtaja
Kansanterveyslaitos

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on mielenkiintoinen ilmiö; evl kirkko näyttää olevan eräs viimeisiä vapaan kasvatuksen linnoituksia Suomessa. Takin kääntäminen suhteessa entiseen "joka vitsaa säästää, se vihaa lastaan"-käytäntöön, joka edusti varmaan taas ihan toista äärilaitaa, on ilmeinen.

Lahdessa vietettyjen herättäjäjuhlien tiimoilta bongasin Jaakko Löytyn haastattelusta mielenkiintoisen ja asenteellisesti hyvin kuvaavan kommentin. Siinä todettiin, että koska ihmisen syntisyys ei häviä silottelemalla, niin tupakka tai piippu suussa kulkevaa kristikansaa ei pidetä heränneiden seuroissa mitenkään kummallisena. (Ks. Etelä-Suomen Sanomat su 8.7.07, s. 19.)

Eli ajatuskulku menee jotenkin tähän tapaan: koska kuitenkin olemme syntisiä luonnostamme, niin onko sillä nyt niin väliä...?

Körttiläisyys tänä päivänä edustaa kirkollisen ajattelun valtavirtaa. Näillä asioilla on ilmeinen yhteys.

Sääli vaan, miten käy raamatullisen syntikäsitteen. Olisiko Pekka Puskan kirjoituksessa nyt siis kyse siitä, että kivet huutavat, kun Herran omiksi itseään kutsuvat ovat hiljaa?

Terv. Timo Koivisto

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä olikin ihan oikeanlainen suunta se, että rajat ne on asetettava nuorena samoin kuin meidän tulee rakastaa lapsiamme. Kyllä meidän tehtävämme on myös kuunnella vanhempien mielipiteitä ja kasvatussuuntaa ja ohjattava oikeaan suuntaan kun edustamme kristillistä näkemystä; siis olkaamme esimerkillisiä myös vanhemmille. Kiellot eivät ole pahasta ja rajat on juuri rakkautta.

Pasi Turunen kirjoitti...

"Eli ajatuskulku menee jotenkin tähän tapaan: koska kuitenkin olemme syntisiä luonnostamme, niin onko sillä nyt niin väliä...?"

Tasan, Timo, näin. Eli relativismi on kristillistetty ja se saadaan näyttämän hurskaudelta. Moni uskovainenkin haksahtaa tähän. Mutta silloin menee laki ja evankeliumi sekaisin. Perisynti on selitys sille, miksi kaikki ovat syntisiä ja tekevät syntiä. Se ei ole tekosyy tehdä syntiä.

Anonyymi kirjoitti...

Mukava lukea kirjoituksiasi täältäkin. Laitoin sinut seurattujen listaan blogissani. Siunausta!