perjantai 22. helmikuuta 2013

Opetuslapset varastivat Jeesuksen ruumiin? - Mike Licona ja ylösnousemuksen vastaväitteitä, osa 3

Teologian tohtori ja historioitsija Mike Licona käsittelee kymmenosaisesssa videosarjassaan vastaväitteitä, joita on esitetty Jeesuksen historiallista ylösnousemusta kohtaan. Tässä kolmannessa osassa Licona pohtii lyhyesti vaihtoehtoa, jonka mukaan opetuslapset kenties olisivat mahdollisesti varastaneet Jeesuksen ruumiin ja valehdelleen Jeesuksen ilmestymisistä. 


Myth #3: The Fraud Theory from Credo House on Vimeo.

Mike Liconan mukaan käytännössä kukaan nykytutkija ei pidä tätä selitystä uskottavana vaihtoehtona. Sen sijaan tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että opetuslasten vakaumus Jeesuksen ylösnousemuksesta perustui kokemuksiin, joissa he itse uskoivat henkilökohtaisesti nähneensä Jeesuksen elossa kolme päivää hautaamisen jälkeen.

Ajatus, että he olisivat keksineet sen ja valehdelleet ei tunnu psykologisesti uskottavalta, koska opetuslapset olivat valmiita kuolemaan vakaumuksensa vuoksi.

Olisivatko opetuslapset olleet valmiita kuolemaan sellaisen tähden minkä alusta alkaen tiesivät valheeksi? Tuskin. Ihmiset toki kuolevat monenlaisten vakaumusten vuoksi. Sellaistenkin minkä me tiedämme täysin valheelliseksi. Mutta ihmiset eivät antaudu tapettavaksi ja kuolemaan sellaisen asian tai väitteen vuoksi, jonka he itse alusta asti tietävät valheeksi. Opetuslasten tapauksessa pitäisi olettaa, että he olisivat siis olleet valmiita kuolemaan sellaisen vuoksi minkä itse tiesivät alusta alkaen valheeksi. Selitys ei vaikuta uskottavalta.

Paavalin kääntymys Jeesuksen seuraajien vainoajasta Jeesuksen seuraajaksi, koska hän uskoi nähneensä Jeesuksen ylösnousseena, viittaa samaan. Se, että kristinuskon vainoajasta itsestään tulee vainottu kristitty vaatii jonkin selityksen. Paavalin oma selitys oli, että hän kohtasi ylösnousseen Jeesuksen. Paavali mestattiin myöhemmin uskonsa vuoksi.

On psykologisesti epäuskottavaa ajatella, että hän olisi ollut valmis kuolemaan jos hän olisi vain keksinyt väitteen siitä, että Jeesus oli ilmestynyt hänelle.

Selitys, jonka mukaan opetuslapset olisivat varastaneet ruumiin ja keksineet tarinan Jeesuksen ilmestymisestä heille ei siis ole kovin uskottava. Siksi nykytutkijat, kuten Licona tähdentää, ovat varsin yksimielisiä siitä, että opetuslasten vakaumus oli aito. He itse oikeasti uskoivat nähneensä Jeesuksen ylösnousseena. Tämä ei tietenkään olisi ollut mahdollista, jos he olisivat varastaneet ruumiin.  

Liconan videosarjan aiemmat osat tällä blogilla: 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Paljon on väärää epä uskoa kaikkeen Jumalisuuten ja onha kaikki niin selvää ja käsin koskettavissa ylös nousemus voima myös meidän elämässä. Kun Pyhä Henki lankesi opetus lasten yllä helluntaina ja tätä ilo me kaikki jaamme ympäriinsä ja sairaita parneen ja jopa kulleita on noussut ylös. Minä myös olen todistamassa omass a elämssä valtave taivalisen voiman ja tulkOon herätys myös Suomeen tämän voiman kautta ,onhan JEEUKSEN VERI MASKANUT MEIDÄN VELKAMME ,KIITOS JA SIUNAUSTa,KEIJO