keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Kirkon Ulkomaanavun tilaama Finnwatchin raportti ei kestä kriittistä tarkastelua

Patmos Lähetyssäätiön blogilla viime vuoden elokuussa (3.8.2012, lue tästä linkistä) totesin, että tulen myöhemmin palaamaan monien mieliä hämmentäneeseen Kirkon Ulkomaanavun tilaamaan Finnwatchin selvitystyöhön lähemmin. Nyt on tullut aika palata asiaan.

Elokuussa jo totesin alustavasti, että tutustuminen selvitystyöhön paljastaa vakavia puutteita asian käsittelyssä. Kummastelin myös miksi ihmeessä siinä vähätellään palestiinalaisterrorismia kirjoittamalla sana lainausmerkkeihin (” ”) sekä vääristellään Israelin turva-aidan rakentamisen todellisia syitä. Pohdiskelin lyhyesti selvitystyön laatijoiden yksipuolista ja tendenssimäistä tapaa kuvailla Lähi-idän konfliktin taustoja syineen ja seurauksineen. Nämä havainnot olivat vain jäävuoren huippu.

Kaiken kaikkiaan reilu puolisen vuotta kestäneen intensiivisen tutkimus- ja kirjoitusprojektin myötä tutustuin huolella sekä itse selvitystyöhön että siinä alaviitteistä löytyviin lähteisiin. Niistä pajastuikin yhtä ja toista mielenkiintoista. Löydökset tiivistyivät lopulta n. 60 -sivuiseen kirjaseen nimeltä KIELLETYT HEDELMÄT – KRIITTINEN ANALYYSI. Kirkon Ulkomaanavun tilaama Finnwatchin raportti ei kestä kriittistä tarkastelua (Kuva ja Sana, 2013).

Asiasta kiinnostuneet voivat tutustua kirjaan lataamalla sen e-kirjana ilmaiseksi vaikka tämän sivun alalaidasta löytyvästä linkistä. Siksi vastustan kiusausta avata sen sisältöä tässä yhteydessä laajemmin, jotta en alkaisi kirjoittaa kirjaani uudestaan tälle blogille. Mutta lainaan takakannen tekstiä, joka johdattelee kirjan sisältöön tiivistetysti näin: 

"FINNWATCH julkaisi Kirkon Ulkomaanavun pyynnöstä laatimansa selvitystyön tulokset maaliskuussa 2012 raportissa nimeltä KIELLETYT HEDELMÄT – Suomessa toimivien yritysten yhteydet Israelin laittomiin siirtokuntiin. ”Kaupankäynti laittomien siirtokuntien kanssa ei kestä eettistä tarkastelua”, selvitystyössä todetaan. Siksi Israel-vastaisen kansainvälisen boikottiliikkeen (BDS) päämääriä mukaillen Finnwatchin selvitystyö päätyy suosittamaan siirtokunnissa tapahtuvan yritys- ja sijoitustoiminnan sekä kuluttajille Suomesta löytyvien siirtokunnissa valmistettujen tuotteiden
boikotoimista.

Pasi Turusen laatima kriittinen analyysi osoittaa kuitenkin Kielletyt Hedelmät -raportin olevan yksipuolisesti laadittu, tarkoitushakuisia puolitotuuksia ja suoranaisia asiavirheitä sisältävä poleeminen teos. Useat itsestäänselvyyksinä esitetyt väitteet eivät kestä lähempää tarkastelua. Selvitystyön uskottavuutta syö heikko lähdekritiikki. Kansainvälisen Israel-vastaisen boikottiliikkeen (BDS) taustalta paljastuu yhteyksiä palestiinalaisiin äärijärjestöihin."

Kirjan voi hankkia joko painettuna versiona (10€) tai ladata sen ilmaiseksi e-kirjana koneelleen kustantajan verkkokaupasta (www.kuvajasana.fi) tai tämän blogin lopussa olevasta linkistä. Kirjanen on lähetetty myös kirkolliskokousedustajille sekä kirkkoherroille. 

Liitän mukaan vielä mielenkiinnon vuoksi tähän yhteyteen kirjan sisällysluettelon:

Johdanto
1. Historiallinen tausta horjuu
2. Siirtokunnatko rauhanpyrkimysten este?
3. Siirtokunnat kansainvälisen oikeuden ja Oslon sopimusten valossa
4. Puolitotuuksia turva-aidasta ja ”terrorismista”
5. BDS-liikkeen yhteydet palestiinalaisiin äärijärjestöihin
6. Tarkoitushakuista raportointia raitiotiehankkeesta
7. Vale, emävale, Finnwatch?
8. Yhteenvetoa ja toimintasuosituksia

Historioitsija Benny Morris on todennut: ”Historian vääristelijät valitsevat usein kulkea sellaista polkua, jossa he jättävät kertomatta osan asioista”. Tämä lausahdus kuvastaa osuvasti Finnwatchin selvitystyön tendenssimäistä ja yksipuolista otetta oli sitten kyse Lähi-idän konfliktin historiasta tai nykytilanteen syistä ja seurauksista. Kirjani yhtenä tarkoituksena onkin täyttää puuttuvat, mutta kokonaisuuden ymmärtämiseksi välttämättömät, aukot. Kansainvälisen Israel-vastaisen boikottiliikkeen (BDS) "humanitaarinen jihad" on raportin myötä rantautunut suomalaiseenkin keskusteluun. Siihen on vastattava. 

Koska, kuten johtopäätöksenäni kirjan lopussa totean, Finnwatchin laatiman selvitystyön "eettinen tarkastelu” ontuu ratkaisevasti, ei sen toimenpidesuosituksilla Israelin siirtokuntien tuotteiden merkitsemiseen, saatikka niiden boikotoimiseen, ole eettisiä perusteita. 

----------------------------------------------------------------------------------------
P.S: Haluan erityisesti kiittää Kuvan ja Sanan kustannustoimittaja Päivi Flinkiä korvaamattoman arvokkaasta avusta kirjan kielenhuollon ja luettavuuden parantamiseksi sekä muistakin arvokkaista vinkeistä. It's much better now :)

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mukava oli lukea hyvin perusteltu kritiikki kyseisestä asiasta. Ihmetyttää tämä suomalaisiakin jäytävä Israelin vastaisuus, jota monet lehtiartikkelitkin ruokkivat. Hyvä.

Marko kirjoitti...

Kiitoksia hyvästä kirjasesta! Muutenkin loistoblogi!

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa Pasi, että lähetit myös kirjasen evlut kirkon johdolle, sekä papeille.
Tyylillesi hyvää argumentointia perusteluineen, en tosin lähteitäsi tarkistanut, mutta miksi fuulaisit ?
Vastine Finnwacin puolelta oli aneeminen, eikä vastannut seittämääsi kritiikkiin.

Siunausta...

t, Jore

Anonyymi kirjoitti...

Pasi, onko kiva olla aina oikeassa? ;)
Janne

Pasi Turunen kirjoitti...

Janne,

En tiedä. Varmaan olisi. Mutta minulla ei ole kokemusta siitä.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Pasi!

Kiitos suurenmoisesta ja tärkeästä blogistasi!
Olisiko mahdollista sinun vielä joskus kirjoittaa aiheesta eksytykset ja väärät profeetat, olisin hyvin kiitollinen!

Siunausta työhösi
Marke

Juho kirjoitti...

Hei, Pasi!

Kiitos kirjasestasi ja osallistumisestasi Radio Dein debattiin. Ihailen asiallista tyyliäsi kommentoida ja argumentoida. Joskus kiertelet vähän kaukaa ja puhut pitkiä "lopuksi yhden sanan kommentti"-puheenvuoroja, mutta ei se kokonaisuutta muuta. Jumala antakoon lisää viisautta ja rauhallisuutta, kärsivällisyyttä ja pitkämielisyyttä, jotta osaisit vieläkin vakuuttavammin ja ehkä ennenkaikkea rakastavammin puhua oikean asian puolesta. Kiitos tähänastisesta! :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos paljon tästä!

Marja