perjantai 10. helmikuuta 2012

Mietteitä - Pensées IX

(Mietteitä sarjan IX kolumni on julkaistu Uusi Tie -lehdessä 9.2.2012)

Herätyksestä. Nyt on tietysti jo liian myöhäistä valittaa, mutta. Nukkuvien puolue tarvitsee herätystä. Nuorena kristittynä en käynyt äänestämässä. ”Onko siellä listoilla semmoinen mies, kuin Jeesus? Minä annan ääneni vain Jeesukselle”, sanoi vanha saarnamies. Se jäi mieleen. En äänestänyt. Sitten mietin, että jos vainotuilla varhaiskristityillä olisi ollut mahdollisuus äänestää tuleeko keisari Nero vai joku muu, niin mitä he olisivat tehneet? Lapsellinen esimerkki. Myönnän. Eivät asiat Suomessakaan niin huonosti vielä ole. Mutta epätäydellisessä maassa on vain epätäydellisiä vaihtoehtoja. Niistä on valittava. Rukous ja äänestäminen eivät sulje toisiaan pois. Minusta äänestämien on velvollisuus, ei pelkästään oikeus. Toisten mielestä toisinpäin. Kunnioitan heitäkin. Kuitenkin vain äänestämällä voi vaikuttaa. Joka ei äänestä menettää mahdollisuuden vaikuttaa. Myös oikeutensa arvostella. Heräjä sinä joka nukut.

Synnintunto ja itsetunto. Ihmisellä kuulemma pitäisi olla vahva itsetunto. Mahdetaanko sitä pönkittää tärkeämpien asioiden kustannuksella? Mitä pahaa siinä on jos ihmisellä on paha olla silloin kun on tehnyt pahaa? Jotain on vialla, jos hänellä pahanteon jälkeen on hyvä olla. Jumalan mielen mukainen murhe saa aikaan katumuksen, jota kukaan ei kadu. Jeesus ei kuollut antaakseen meille lujan itsetunnon, vaan antaakseen synnit anteeksi. Heikko itsetunto ei ole syntiä. Sen kanssa pääsee kyllä taivaaseen. Terve itsetunto rakentuu parhaiten Kristuksen tuntemisen varaan.
 
Kiusallista. Minua eivät etukäteen pelota miten selviän voimakkaista ja ylivoimaisilta tuntuvista kiusauksista. Pikemminkin se, kuinka helposti lankean niin vähäisiltä tuntuviin kiusauksiin. Minä viheliäinen ihminen! Onneksi tiedän vastauksen siihen, kuka pelastaa minut tästä kuoleman ruumiista.
 
Maailmanloppu 2012. Mitä tekevät Maya intiaanit kalenterin päättyessä 21.12.2012? Eräs toimittaja vastasi: Mayat kävelevät Ärrälle ja ostavat uuden kalenterin! Suomalaisilla kalenteri loppuu joka vuosi. Ei siinä kummempaa. Yhdysvaltalainen Lee Grady kirjoitti: ”En pelkää vuotta 2012 koska (1) Mayat eivät koskaan sanoneet mitään maailmanlopusta vuonna 2012 – ja vaikka olisivatkin sanoneet heillä ei tosiasiassa ollut mitään tietoa Jumalan suunnitelmista; (2) maailmanlopun ennustukset ovat aina menneet pieleen; ja (3) koska tulevaisuus on Jeesuksen käsissä. Olen turvassa kunhan minulla on suhde Jeesuksen kanssa. Silloin on yhdentekevää mitä maapallolla tapahtuu.”


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

"Mitä pahaa siinä on jos ihmisellä on paha olla silloin kun on tehnyt pahaa?"

Onko omatunto, itsetunto ja synnintunto välttämättä samoja asioita? Mielestäni ei.
Omatunto tarkoittaa minulle niitä myönteisiä ja kielteisiä ajatuksia joita omat tekoni minussa herättävät. Itsetunto on laajempi asia ja liittyy siihen ,mitä yleensä uskon itsestäni ja elämästäni. Ne asiat eivät välttämättä edes ole totta.
Mielestäni synnintunto eroaa omastatunnosta siten, että siinä etupäässä uskonto määrittelee hyvät ja huonot asiat. Se on omatuntoa enempi uskontoon sidottu.