maanantai 13. helmikuuta 2012

Yliluonnollisia ääniä taltioitu videolle ympäri maailmaa?

Sinäkin olet kuullut niistä. YouTubessa leviää viraalina videoita eri puolilta maailmaa, joissa hämmästellään outoja yliluonnollisia ääniä. Mistä nämä oudot äänet ovat kotoisin? 

Vastaus on yksinkertainen. Ne ovat huijausta!
Itse olin alusta alkaen epäluuloinen tähän YouTube viraali-ilmiöön. Ne muistuttivat minua tapauksesta 90-luvulta, jolloin väitettiin, että maan kuoreen ori porattu syvä aukko suoraan helvettiin.

Sieltä sitten kuului kuulemma hirveää kirkumista. Huijaustahan se oli. Juttu oli tarkoituksella laskettu liikkeelle ja jäljet johtivat muistaakseni jonnekin Norjaan erääseen opettajaan, joka halusi kokeilla miten nopeasti tällainen tarina leviää. Levisihän se. 
Nyt siis netti pursuaa – ja uskovat lähettävät toisilleen – näitä videoita, joissa milloin Venäjällä, Chilessä, Meksikossa, Englannissa, Australiassa jne. ihmiset ympäri maailman ovat videoilleen taltioineet outoa ulinaa ja huminaa. Äänille on annettu kaikenlaisia okkultistisia tai apokalyptisia merkityksiä.
Mutta kyse on huijauksesta.
Näiden videoiden alku palautuu viime vuonna 2011 ilmestyneeseen toiminnalliseen kauhuelokuvaan nimeltä Red State. Ensimmäinen ”strange sounds” video YouTubessa ilmestyi elokuussa 2011. Kiovassa kerrostaloasunnon parvekkeelta kuvatussa videossa kuuluu outo ”pasuunan” ääni, joka on digitaalisesti täsmälleen sama kuin Red State –elokuvassa. Siis kopioitu elokuvasta. Ääniä on sittemmin digitaalisesti kopioitu myös elokuvasta Maailmojen sota (War Of The Worlds).
Ensimmäisessä Kiovassa kuvatussa YouTube videossa on myös muita ääniä, kuten linnun ääntelyä, jotka on voitu paikallistaa myöhemmistä kummallisia ääniä sisältävistä pätkistä. Nämä identtiset yhtäläisyydet todistavat vastaansanomattomasti, että samaa ääniraitaa ensimmäisestä videosta on kopioitu lukemattomiin muihin ”strange sounds” videoihin ympäri maailman.
Olen yli 20-vuotta tehnyt radiotyötä. Viime vuosina hiukan myös tv-työtä. Tiedän yhtä sun toista ääni- ja kuvaraitojen editoimisesta ja siitä miten helppoa on alkuperäiseen videoon lisätä ylimääräisiä ääniä. Tavallisimmin kyse on musiikkiraidan lisäämisestä kuvakerronnan yhteyteen. Se on helppoa kun sen osaa.
Eli sen pituinen se. Kyse on huijauksista herkkäuskoisten höynäyttämiseksi. Nyt siitä on tullut eräänlainen harrastus, jossa ihmiset eri puolilla maailmaa lisäävät YouTubeen omia huumorimielessä kuvaamiaan ”strange sounds” videoitaan. Niitä on niin kovin helppo tehdä. Saatan tehdä sellaisen itsekin blogilleni lähiviikkoina. Ihan vain näyttääkseni miten helppoa se on.
Nämä videoissa kuultavat äänet eri puolilta maailmaa ovat siis yhtä yliluonnollisia kuin Sauli Niinistö on vapaamuurari.
----------------------------
Kiinnostuneille asiasta lähemmin näistä linkeistä:


Ääniraitaanalyysi ja siihen liittyvä pieni juttu: 

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Pasi että tuot esiin nämä väärät viestit.

Anonyymi kirjoitti...

Ja koska joissakin äänissä on linnunlaulujen perusteella kopioraita, niin KAIKKI netissä olevat pätkät ovat väärennöksiä? Ei järin varma teoria.

Ymmärrän että sinulla on hätä, etteivät ihmiset tule huijatuksi. Toisaalta, jos uskot persoonallisen pahan harjoittamaan kentänsekoittamistouhuun, niin miksipä hän ei järjestäisi satoja tökeröitä väärennöksiä viemään uskottavuuden niiltä parilta aidolta? Olisihan hänen etunsa peittää ihmisiltä selvät lopunajan varoitukset.

Itsekin olen tätä ilmiötä jo pitkään puolihuvikseni seurannut ja siellä on todella paljon soopaa, mutta on myös muutama varsin vakuuttavan tuntuinen pätkä. Itse asiassa tämä ei alkanut Red State- ja War of the worlds-jutuilla, vaan "trumpetin" ääniä oli tallennettu mm. Kanadassa jo 2010. Samoin äänilähteitä on ollut pitkään jo monia; maa "huokailee" siellä ja taivas "ulvoo" täällä.

Silti jokaisen kiinnostuneen kannattaa tutkia noita juttuja kriittisesti ja ihan itse muodostaa mielipiteensä. Kategorinen huijauksiksileimaaminen ei ole aina fiksua. Juuri niinhän uskosta osattomatkin "tutkivat" Jumalan ihmeitä. Haluatko Pasi olla yhtä objektiivinen?

SL, Asikkala

Anonyymi kirjoitti...

Pasi, sulla on vaan naturalistinen ennakko-oletus siitä, ettei tuollainen voi olla mahdollista. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kuulin näistä äänistä jo viime kuun alussa ja kuuntelin varmaan neljä tai viisi eri videota. Ainakin kanadalaisilla metsureilla tuntui olevan jokin saha päällä. Vaikea uskoa todeksi. Youtubeen on niin äärimmäisen helppoa laittaa kaikenlaista soopaa. Toisaalta, eivätkö suuret magneettikentät saa aikaan ääniä. Siis maapallon magneettikenttä? Millaisen avaruuden läpi galaksimme tällä hetkellä matkaa?
Onko auringolla jotain vaikutusta, siis niillä myrskyillä?
Maanjäristysten yhteydessäkin on taltioitu ääniä.
Mielenkiintoista joka tapauksessa, huijauksia tai ei.

Kaija

Anonyymi kirjoitti...

http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2008/16dec_giantbreach/

Maan magneettikentän tutkijat hämmästyivät kentän käyttäytymistä muutama vuosi sitten. Kenttä aukeni hetkellä jolloin heidän päätelmiensä mukaan sen olisi pitänyt sulkeutua ja aurinkotuuli "puhalsi" maahan ilman mitään vastusta.

Kaija

Anonyymi kirjoitti...

Vielä nykyyäänkin kuulee joidenkin uskovien kertovan totena tuota juttua maankuoreen poratusta reijästä.

Arvaa vaan mitä sanovat minulle, ei-uskovalle, kun kerron jutun olevan huijausta.

V.

Anonyymi kirjoitti...

Sitä vielä mietiskelin, että miten tuo parikymmentä vuotta vanha helvetinreikä-juttu todistaa näistä kaikista äänivideoista varsinaisesti mitään? Jos tekijä olisikin sama henkilö, niin korrelaatio ja johtopäätökset olisivat selvät, mutta tässä tilanteessa nämä parin vuoden aikana pulpahtaneet hassuja ääniä esittelevät videot kannattaisi mieluummin tutkia case-by-case, sisältämänsä todistusaineistoyksityiskohtien perusteella. Siis jos totuus kiinnostaa. Ja ketäpä ei.

SL, Asikkala

Kalle kirjoitti...

Välttämättä ei ole kysymmys naturalistisesta ennakko-oletuksesta, vaan teistisestä kysymyksestä miksi Jumala käyttäisi Maailmojen sota elokuvan ääniraitaa kommunikoimiseen? ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä ainakin profetia-palstalla suomi24:ssa jotkut uskovat tässä taannoin väittivät, että äänet tulivat enkelien pasuunoista heidän rukouksensa, näkynsä tms. jälkeen. Joten näköjään jotkut uskovat ovat aivan toista mieltä siitä, että kysymys olisi huijauksesta. Heidän mukaansa kysymys on ilmestyskirjan pasuunoista.

Nibiru-planeettaa odottelevien mukaan äänet taas johtuvat ihan muista syistä, nimittäin mannerlaatoista.

Eli ottaa siitä nyt sitten selvää, että kuka näiden äänien alkuperästä oikeasti jotain tietää. Arvan heitoksi menee, että ketä tässä nyt sitten uskoisi.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Pasi, arvostan blogiasi
ja tätä kirjoitusta erityisesti.
Oli hyvä asia että toit tietosi esiin. "Jos pasuuna antaa epäselvän äänen, kuka silloin valmistautuu taisteluun". Jos tässä
pitää vielä arvuutella, että onko se pasuunan ääni, vai eikö se ole pasuunan ääni. Niin silloin johdonmukaisesti tarttis arvuutella sitä, onko Jumala Sanansa kanssa ristiriidassa.
Ei totisesti ole. Silloin kun Jumala itse puhaltaa pasuunaan, se ei jää kristikansalle epselväksi.
Juha

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Olen vasta parin, kolmen vuoden aikana vahvistunut lapsenuskostani uskoon, jos näin voi sanoa. Seuraan tv 7:aa ja kuuntelen radio Dei:tä silloin tällöin. Nämä asiat, mitä sinäkin olet käsitellyt, kiinnostavat kovasti. Lainasin juuri kirjasi Uskon puolesta, jota luen mielenkiinnolla:) Kiitos, kun selvität meille näitä asioita! On tärkeää uskon lisäksi myös tietää asioita. Seurakuntayhteys on vielä löytymättä, mutta eiköhän sekin löydy:)

Siis lämmin kiitos sinulle!
Ystävällisin terveisin: Nainen Pirkanmaalta

Anonyymi kirjoitti...

Hei

On ymmärrettävää, että nämä äänet on helppo tuomita huijauksiksi.
Itse kuitenkin kuulin ihan kotosuomessa viime vuoden syksyllä näitä ääniä useana iltana.
Vasta kun sattumalta törmäsin myöhemmin yhteen näistä youtube-videoista, tajusin kuulleeni täsmälleen samaa ääntä.

Oli ääni sitten mitä tahansa, niin ainakin se on todellinen.

Tuula Pajamäki-Turunen, Pori kirjoitti...

Olin lokakuussa 2011 eräänä iltana koiran kanssa ulkona. Koiramme on säikky ja pelkää mm. ilotulitusrakettien ääniä. Yhtäkkiä se alkoi höristää korviaan ja siten kuulin minäkin äänen, joka kuulosti kuin maailman akselia olisi käännetty. Sellaista, joka on ollut paikoillaan pitkään, vähän kankeaa ja ruosteista. Ääni kuului koko taivaankannen yli, sille ei ollut lähtöpaikkaa eikä kohdetta, sitä ääntä kuului joka puolelta. Menin sisälle ja sanoin miehelle, että joku pasuuna huutaa ulkona tai jotain kampea käännetään. En saanut videolle, mutta joissakin noista useista videoklipeistä on samantapainen ääni. Minä en huijaa enkä paisuttele. Juttuja alkoi tulla viikon sisään tästä kuulohavainnosta nettiin ja lehtiin. Meitä on ollut suomessakin monta kuulemassa. Seuraavaa pasuunan soittoa odottelen, toivottavasti olen jälleen itse kuulemassa. En aio sitäkään nauhoittaa näiden mitätöintipuheiden takia. On minun asiani mitä kuulen ja mitä uskon niiden olevan.

Unknown kirjoitti...

pasi tiedän kans et koneelta löytyy paljon soopaa mut sen jälkeen en epäillyt hetkeä kään kun kuulin ne itse ja mukana oli mun perhe olimme rauhanlahdessa kuopiossa 28.02.2013 ja äänet alkoi illalla 11 maissa ja kestivät aamu tunneille kyseisenä yönä hotellin siivoojat olivat myös kuuntelemassa kyseistä ääntä kokemus oli todella pelottava sen vaistosi heti että se ei ole mitään normaali ääntä nauhotin sen äänen videolle vaimoni kanssa sen voi käydä katsomassa facebook sivullani henkka ja marika lindroos

Pete kirjoitti...

Sovitaanko niin, että osa äänistä on manipuloitu digitaalisesti, ja osa ei? Näin me olemme kaikki oikeassa, eikä kenellekään tule turhaan paha mieli.

Anonyymi kirjoitti...

Anne Lindell ei ole huijari ja myös hän kertoi kuulleensa näitä ääniä. Joten huijausteoria ei päde nyt kaikkiin tapauksiin. Terveisin Pekka Mäkinen