keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

Mormonien mytologia ja jemeniläisen koneen mereensyöksy Komorien liepeillä

Helsingin Sanomat kertoi lauantaina 4. heinäkuuta (2009), että "Jemeniläinen lentoyhtiö Yemenia Air keskeyttää toistaiseksi lentonsa Komorien pääkaupunkiin Moroniin. Syynä on yhtiön matkustajakoneen alkuviikkoinen mereensyöksy Komorien liepeillä, jossa kuoli yli 150 ihmistä." Jemeniläisyhtiön koneen traaginen mereensyöksy ja siinä kuin ihmeenkaupalla hengissä selvinneen 14-vuotiaan tytön pelastuminen nostivat hetkeksi uutisiin alueen, jolla on yllättäviä yhteyksiä mormonien uskomuksiin.

Turmauutisia lukiessani kellot alkoivat soida: Komorit? Moroni? Missä olinkaan kuullut nämä nimet aikaisemmin? Molemmat liittyvät yllättävällä tavalla mormonikirkon syntyyn.

Mormonin kirjan mukaan Palmyrassa (New York), kukkulalla nimeltä Kumora, käytiin vuonna 421 massiivinen taistelu, jossa nefiläiset tuhosivat amerikkaa noin tuhat vuotta asuttaneen muinaisen lamanilaisten sivilisaation. Tarinan mukaan mies nimeltä Moroni kätkee ennen kohtalokasta taistelua kansansa historiasta kertovat kultaiset levyt kukkulalle. Näin asiasta kerrotaan Mormonin kirjassa:

Ja tapahtui, että kun me olimme koonneet kaiken kansamme Kumoran maahan yhteen, katso, minä, Mormon, aloin olla vanha; ja koska tiesin, että se olisi kansani viimeinen taistelu, ja koska olin saanut Herralta käskyn, ettei minun pitänyt sallia isiltämme periytyneiden aikakirjojen, jotka olivat pyhiä, joutuvan lamanilaisten käsiin (sillä lamanilaiset tuhoaisivat ne), minä sen tähden tein tämän aikakirjan Nefin levyistä ja kätkin Kumoran kukkulaan kaikki. (Mormonin kirja 6:6)

Mormonikirkon virallisen historian mukaan Moroni ilmestyi sittemmin vuonna 1827 enkelinä liikkeen perustajalle Joseph Smithille ja paljasti muinoin kätkettyjen kultalevyjen sijainnin. Salaperäisten näkijänkivien avulla Smithin onnistui yliluonnollisesti kääntää kultalevyjen muinainen teksti englanniksi. Näin syntyivät mormonien pyhät kirjoitukset.

Voimme tässä yhteydessä sivuuttaa kultalevyihin ja niiden kääntämiseen liittyvän Smithin harjoittaman okkultismin sekä muut kummallisuudet, kuten sen, ettei levyjä Smithin lisäksi nähnyt kukaan muu. On kuitenkin erittäin todennäköistä, että liikkeen perustaja Joseph Smith muun ohella tekaisi Mormonin kirjan tarinan Kumorasta ja Moronista paljolti juuri Komorien saariryhmästä ja niiden Moroni -nimisestä pääkaupungista.

Ennen ranskalaisten siirtomaavallan aikaa Komorit tunnettiin 1800-luvulla vielä arabiankielisellä nimellä Camora. Vaikka englanninkielisessä Mormonin kirjassa Kumora nykyään kirjoitetaan muodossa "Cumorah", siitä käytettiin vielä vuoden 1830 versiossa kirjoitusasua "Camorah"!

"And I, Mormon, wrote an epistle unto the king of Lamanites, and desired of him that he would grant unto us that we might gather together our people unto the land of Camorah, by the hill which was called Camorah, and there we would give them battle" (Book of Mormon 6:2 [1830]).

Ennen profeetaksi ryhtymistään Smithin tiedetään olleen erittäin kiinnostunut aarteenetsimisestä. Siinä hän käytti avuksi taikakaluja. Harrastukseensa liittyen Smith joutui maaliskuussa 1826 New Yorkissa kuulusteltavaksi syytettynä "lasiinkatsomisesta". Hän oli näet huijannut useita ihmisiä väittämällä kykenevänsä maagisten näkijänkivien avulla löytämään maan alle kätkettyjä esineitä (kultasuonia, aarrearkkuja, hukkuneita rahoja yms.). Tutkiessaan aarteenetsintään liittyviä kertomuksia Smithin tiedetään myös lukeneen kuuluisaa tarinaa kapteeni William Kiddin Komorien (Cumorah) saarille hautaamasta kulta-aarteesta!

Kumora, Kamora, Komorit, Moroni, haudattuja kulta-aarteita? Mormoniliikkeen historiaa on kirjaimellisesti vaikea uskoa todeksi.

---

10 kommenttia:

Kyllästynyt kirjoitti...

Hyvin olet mielestäni selostanut tämän jutun. Minusta hauskinta oli se kun aikoinani sain vihdoin tietää, miten Smith oli "kääntänyt" MK:n - siis näkykivi hatussa jne.

Toisaalta voimme kyllä todeta saman tien, etteivät muutkaan uskonnot sen "järkevämpiä" ole, kun vähän pintaa raaputetaan.

Have fun with Bill Maher:
http://www.youtube.com/watch?v=ZuoBPGvXFAs

Anonyymi kirjoitti...

Mormonien kirjoissa mainituissa "historiallissa" paikoissa on tehty aika mittavia argeologisia kaivauksia.Olisi oletettavaa, että joitakin merkkejä asutuksesta, elämästä tai taisteluista olisi löytynyt.Mitään, kerrassaan mitään ei ole kuitenkaan löytynyt.

Anonyymi kirjoitti...

Muuten hyvä kirjoitus, mutta siinä sanottiin, ettei kukaan muu kuin Smith olisi nähnyt levyjä. Tämä ei aivan pidä paikkaansa.. En usko Mormonin kirjan jumalalliseen alkuperään, mutta jotain mystistä (okkulttista?) kirjan syntyyn liittyy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_mormon_witnesses

Pasi Turunen kirjoitti...

Muuten hyvä kirjoitus, mutta siinä sanottiin, ettei kukaan muu kuin Smith olisi nähnyt levyjä. Tämä ei aivan pidä paikkaansa.

Mormonin kirjan painoksissa on alkulehdiltä löytyyä aina eräänlainen aikalaisten “todistajanlausunto", jonka allekirjoittajat väittävät nähneensä kuuluisat kultalevyt. Mitään alkuperäistä silminnäkijöiden väitetysti allekirjoittama dokumenttia ei ole löytynyt. Meillä on vain mormonin kirjaan painettu versio.

Asioiden tarkempi kaivelu paljastaa kuitenkin, että kultalevyjen väitetty näkeminen oli - kuten eräät heistä toisaalla sanoivat - “hengellistä”, tai “yliluonnollista” tai tapahtui “Jumalan voimasta“. Siis ei fyysisillä silmillä. Näkemiseen vaadittiin “uskoa”.

Raskauttava on entisen mormonijohtaja Stephen Burnettin kirje ystävälleen huhtikuun 15. päivä 1838, jossa hän kertoo kuulleensa Martin Harrisin (yksi väitetyistä todistajista) lausuneen julkisesti, että hän ei koskaan nähnyt levyjä luonnollisilla silmillään. Ainoastaan näyssä tai mielikuvituksessa! Harrisin mukaan yksikään kahdeksasta todistajasta (jotka perinteisesti mainitaan mormonin kirjojen todistajanlausunnoissa allekirjoittajina) eivät itse asiassa koskaan nähneet levyjä ja olivat siksi haluttomia aluksi allekirjoittamaan todistajalausuntoa, joka siis nykyään löytyy standardina mormonien kirjoista. Burnettin kirje saa riippumattoman vahvistuksen toisesta samansisältöisestä kirjeestä, jonka George A. Smith kirjoitti Josiah Flemingille hiukan ennen Burnettin kirjettä maaliskuun 30. päivänä 1838.

Kolme todistajaa (joista kaksi sattumoisin oli Smithin omia veljiä!) tosin väitti myös kosketelleensa levyjä. Tämä tapahtui kuitenkin Joseph Smithin tarkassa valvonnassa peitteen lävitse. Kun joku ehdotti, että eikö peitteen levyjen päältä voisi ottaa pois Smith laittoi kiireesti kätensä peitteen päälle ja sanoi tiukasti: “Ei, sillä minua on neuvottu olemaan näyttämättä niitä kellekään. Jos näyttäisin tekisin syntiä ja menettäisin ne jälleen.” Peitettä ei sitten enää vaadittu poistettavaksi, koska eiväthän todistajat halunneet Smithiä rankaistavan levyjen menettämisellä :))

Wikipedian artikkeli on kohtuullisen hyvä, mutta vaatii lukijalta tarkkaavaisuutta. Siinä mainitaan ohimenevästi myös jotain näistä kriittisistä detaljeista. Ne saattavat helposti mennä lukijalta ohitse.

Kirjoituksessani sanoin, että kukaan ei ole nähnyt kultalevyjä. Olen kyllä tietoinen, että mormonikirkon mukaan eräät ovat väittäneet nähneensä levyt. Väitettyyn “näkemiseen” liittyy niin monia suuria historiallisia kysymysmerkkejä, että on syytä muistuttaa itseään siitä lastensadusta, jossa keisarilla ei ollut vaatteita, vaikka monet väittivät nähneensä.

Kiitos kuitenkin huomautuksestasi. Sain mahdollisuuden vähän laajemmin taustoittaa mormonimytologiaa.

Sami Anttila kirjoitti...

http://www.mrm.org/eleven-witnesses
Tuolta löytyy hyvä juttu "todistajista".

Mormonin kirja ei mahdollisesti ole Joseph Smithin keksimä tarina. On olemassa jonkinlaista näyttöä, että Smith olisi plagioinut Solomon Spalding nimisen hemmon tarinan ja muokannut siitä Mormonin kirjan.

Teppo kirjoitti...

Näihin plagioimis syytöksiin kirkko on vastannut varsin pätevästi jo varsin pätevästi aikoja sitten.

Kyllä se minuakin aluksi hämmästytti, kun nuoret amerikkalaiset lähetyssaarnaajat ilmestyivät minun ovelleni, ja ilmoittivat edustavansa myöhempien aikojen pyhien jeesuksen kristuksen kirkkoa, eli palautettua kirkkoa. Olin aluksi todella skeptinen ja epäilin kaikkea mitä he kertoivat. Lopulta sain niin vahvan todistuksen siitä, että mormonin kirja on totta.

Olen niin kiitollinen taivaan isälle siitä, että sain jo maanpäällisessä elämässä ottaa evankeliumin vastaan. Luterilaisuudessa minua aina oli lapsesta asti opetettu sitä, että "vääräuskoiset" (muslimit, budhalaiset ja ateistit) joutuvat helvettiin, kun jumala vihaa heitä niin paljon. Suurin osa maapallon ihmisistä ei koskaan edes kuule kristuksesta, mutta silti he joutuisivat helvetiiin. Mormonin kirjan avulla olen oppinut, että jumala rakastaa kaikkia lapsiaan, ja antaa vielä väliverhon tuolla puolen jokaiselle ihmisille mahdollisuuden ottaa evankeliumi vastaan.

Tänään tiedän, että mornonin kirja on totta. Kaikissa kirkoissa ja uskonnoissa on varmasti totuuksia, mutta vain yksi voi olla jumalan tosi kirkko.

Pasi Turunen kirjoitti...

Näihin plagioimis syytöksiin kirkko on vastannut varsin pätevästi jo varsin pätevästi aikoja sitten.

Miten?

Teppo kirjoitti...

http://www.jefflindsay.com/bomsource.shtml

Tuolta voi käydä lukemassa. Sivustolla on myös muita todisteita mormonin kirjan totuudesta. Vaikka sivustolla on paljon tietellisiä faktoja, niin mikään niistä ei vedä vertoja pyhän hengen todistukseen. Jokainen joka haluaa tietää mormonin kirjan todellisuudesta saa kyllä vastauksen jos on valmis tekemään oman osansa.

Se mikä erottaa mormonit ja muut kristityt on mormonien tieto jumalan olemassaolosta. Muut kristityt puhuvat aina uskosta, mutta mormonit tiedosta. Minä en ole uskovainen, vaan tiedän että kristut elää ja mormonin kirja on totta.

"Sillä me ponnistelemme uutterasti kirjoittaaksemme, saadaksemme lapsemme sekä veljemme uskomaan Kristukseen ja tekemään sovinnon Jumalan kanssa; sillä me tiedämme, että armosta me pelastumme kaiken sen jälkeen, mitä voimme tehdä. "
2.Nefi 25:23

Teppo kirjoitti...

"Ja samoinkuin ihmisille on määrätty, että heidän kerran on kuoleminen, mutta senjälkeen tulee tuomio.." (Hepr. 9:27, 1933/38 käännös)

1.kor 15:29 Mitä varten sitten jotkut antavat kastaa itsensä kuolleiden puolesta? Ellei kuolleita lainkaan herätetä, miksi he kastattavat itsensä näiden puolesta?"

Ihmistä ei voida tuomita joillei hänellä ole tietoa kristuksesta. Kaikki tulevat tämän tiedon samaan, ja voivat sitten päättää mitä tehdä.

Suomen evl kirkko on pahasti luisunut jumalattomuuteen, ja minä kehoitankin teitä ystäväni kysymään jumalalta, että onko suomen evl kirkko jumalan tosi kirkko.Vihkisikö jumalan tosi kirkko homo ja lesbo pareja, kuten evl kirkko tekee. Myöhempien aikojen pyhien jeesuksen kristuksen kirkko toimii samalla valtuudella kuin kristuksen alkukirkko.

Anonyymi kirjoitti...

Pasi, katsoin haastattelusi Cafe Raamatusta koskien Jehovan todistajia ja se oli minusta avartava ja hyvä "juttu". Ehdotan että teet vastaavanlaisen tutkimuksen mormoneista. Serkkuni on mormoni ja surettaa että sitä on höynäytetty näin pahasti. Karmeaa tietää että omaa sukulaista vedetään vipuun niin räikeästi kuin mormonit tekevät. Tai eivät suurin osa heistä varmasti sitä pahuuttaa tee. Uskoohan monet lapsetkin aidosti ja vakaumuksella joulupukkiin.