sunnuntai 5. heinäkuuta 2009

Michael Jackson - Entinen Jehovan todistaja - kuoli

Michael Jacksonin yllättävä kuolema kohahdutti maailmaa. Viisikymppisenä kuollutta Jacksonia ja hänen ainoalaatuista uraansa on muisteltu mediassa laajalti. Hän jätti henkilöhistoriansa kummallisuuksista huolimatta ainoalaatuisen jäljen pop-musiikin historiaan. Musiikkilegendan vähemmän tunnettuun historiaan kuuluu hänen oma ja sukunsa uskonnollinen tausta Jehovan todistajien liikkeessä. Jacksonin lisäksi hänen äitinsä ja osa sisaruksista ovat olleet Jehovan todistajia.

Hallussani oleva kopio Los Angeles Times –lehden artikkelista kesäkuulta 1987 kertoo Jacksonin eronneen kyseisenä vuonna Jehovan todistajista: ”Jackson Out of Jehovah’s Witnesses Sect”. New York Post puolestaan otsikoi samaan aikaan: ”Michael Jackson Quits Witnesses” (9.6.1987). LA Times kertoi saaneensa myös haltuun Jehovan todistajien kansainvälisestä päämajasta valtakunnansaleille lähetetyn ja 18.5. päivätyn kirjeen kopion, jonka mukaan järjestö ”ei enää pidä Michael Jacksonia yhtenä Jehovan todistajista”. Jacksonin oma Woodland Hillsillä sijainnut Valtakunnansali vahvisti tähden eron.

Jacksonin eron syitä liikkeestä pohdittiin paljon. Ilmeisesti taustalla oli Jacksonin hittialbumin Thriller (1982), joka okkultististen teemojensa vuoksi aiheutti vakavan repeämän Jacksonin ja Jehovan todistajien liikkeen väleihin. Musiikkivideollahan Jacksonin kuvataan muuttuvan hirviöksi tai jonkin sortin zombieksi. Jackson joutui Jehovan todistajille tyypilliseen tapaan puhutteluun seurakuntansa vanhimpien kanssa (”tuomiovaltainen komitea”?). Kun hän ei aluksi taipunut, hänet uhattiin erottaa lapsuutensa uskonnollisesta liikkeestä tyystin. Jackson lupasi Vartiotorni-seuralle tuhota Thriller –nauhat, mutta päätyi sittemmin avustajiensa kehotuksesta liittämään videon alkuun vain lyhyen maininnan (disclaimer) siitä, että video "ei millään tavalla edusta Jacksonin henkilökohtaista uskonnollista vakaumusta."

Jackson kommentoi Thriller -kohua Jehovan todistajien Herätkää –lehdessä 22. toukokuuta1984 toteamalla, ettei hän enää milloinkaan tekisi Thrillerin kaltaista levyä tai videota. ”Johtuen lujasta henkilökohtaisesta vakaumuksestani haluan painottaa, että tämä filmi ei millään tavalla kehota uskomaan okkultismiin. Haluan tehdä mikä on oikein. Monet loukkaantuivat siihen”, Jackson sanoi. LA Times kertoi Jacksonin sittemmin vuonna 1984 myös kulkeneen ovelta ovelle levittämässä Vartiotorni-seuran kirjallisuutta paljon julkisuutta saaneen ”Vicotry Tour” kiertueen jälkeen muun muassa Dallasissa. Hän oli pukeutunut tummaan hattuun, harmaaseen pukuun ja valeviiksiin. Mutta kuten tiedetään, vuonna 1987 Jackson lopulta erosi liikkeestä.

Jacksonin kuoleman jälkeen fanien keskuudessa spekuloitiin sillä pidettäisiinkö hänelle Jehovan todistajien vaiko islamilaisen perinteen mukaiset hautajaiset ja – ensimmäisessä tapauksessa - tulisivatko hänen entiset Jehovan todistajaystävänsä hautajaisiin. Vartiotorni-seuran mukaanhan entisiin jäsenien kanssa ei saisi olla missään tekemisissä. Kun Jacksonin veli Jermaine Jackson vuonna 2007 kertoi julkisuudessa Jacksonin osoittaneen kiinnostusta Islamiin (hänen väitettiin mm. vuonna 2005 lahjoittaneen rahaa moskeijan rakentamiseen Bahrainissa oman studionsa lähettyville), lähtivät huhut liikkeelle, että Jackson olisi kääntynyt muslimiksi. Michael itse ei kuitenkaan koskaan vahvistanut, että näin olisi tapahtunut. Neljä vuotta sitten hän julkisesti totesi yhä uskovansa Jehovan todistajien opin mukaisesti. Hiljattain heinäkuun ensimmäisellä viikolla Jacksonin perheystävä Firpo Carr kertoi CNN yhtiön haastattelussa Jacksonin halunneen tutkistella Raamattua yhdessä hänen kanssaan, koska ”hänet oli kasvatettu pienestä pitäen Jehovan todistajaksi ja halusi omat lapsensa kasvatettavan samalla tavalla.”

Jehovan todistajien liike sai alkunsa 1800-luvun lopulla miehestä nimeltä Charles Taze Russell. Liikkeen oppi muistuttaa monella tapaa perinteistä kristillistä uskoa, mutta eroaa useassa merkittävässä kohdassa historiallisesta ja klassisesta kristinuskon tulkinnasta. Edes Jehovan todistajat itse eivät pidä itseään osana muuta kristikuntaa. Jehovan todistajat kiistävät Jeesuksen tosi jumaluuden, Jumalan kolminaisuuden, taivaaseen uskotaan pelastuvan vain 144 000 Jehovan todistajaa, eikä ihmisellä heidän tulkintansa mukaan ole sielua, joka jatkaisi elämää kuoleman jälkeen. Jehovan todistajien jyrkkä kielteinen kanta verensiirtoja kohtaan on aiheuttanut meillä ja muualla paljon kriittistä kohua.


------------------

PS: Kuriositeettina kaikille tenniksen ystäville: Wimbledonissa kerta toisensa jälkeen toinen toisensa voittaneet Venus ja Serena Williams ovat molemmat aktiiveja Jehovan todistajia. Hiljattain haastattelussa Venus Williams totesi:

"We believe in good association, as
sociation with fellow Witnesses, not becoming too involved with people that don't have the same beliefs and same values that we do. We go to meetings three times a week. They encourage us. You learn there, you learn more, just continue learning until you get a better understanding of things. I guess you are aware that we do house-to-house witnessing. I can't do that at all because I'm on the road"

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä niin. Tuntuu kuin eräs aikakausi olisi kuollut. 80-luku.
En voi sanoa että olisin ollut mikään suuri fani kuitenkaan.

Muistan kerran rukoilleeni erään ystäväni kanssa palavasti Jacksonin puolesta sen jälkeen kun kuulin uutisia siitä että hänellä on harvinainen ihosairaus, vitiligo. Se tuskin oli totuus, vaan hän halusi vain muuttaa itsensä valkoiseksi että saisi lisää uskottavuutta. On kuulemma mahdollista jos on tarpeeksi rahaa.
Nyt Michael on kuollut enkä enää itsekään usko niin kuin ennen.
Rauha hänen sielulleen kuitenkin.


What have we done to the world
Look what we've done
What about all the peace
That you pledge your only son...
What about flowering fields
Is there a time
What about all the dreams
That you said was yours and mine...
Did you ever stop to notice
All the children dead from war
Did you ever stop to notice
The crying Earth the weeping shores

Earthsong

Anonyymi kirjoitti...

Sisaruksista ainoastaan yksi, Maureen Reilette (Rebbie) on Jehovan todistaja. Janet Jackson kävi Michaelin tapaan Jehovan todistajien kokouksissa lapsena ja teininä mutta häntä ei ole koskaan kastettu lahkoon. Vähän parempaa perehtymistä taustatietoihin, kiitos.

Pasi Turunen kirjoitti...

Kiitos kommentista ja oikaisusta. Kaivelin hiukan lisää ja tarkensin tekstiä hiukan. Toisin kuin aluksi suluissa mainitsin La Toya ei ole enää Jt. Rebbie (jonka mies Nathaniel kuuluu myös vanhimpiin) ja Jacksonien äiti Katherine ovat tiettävästi edelleen mukana liikkeessä.

Minua silti askarruttaa pari seikkaa viestissäsi. Janetin historiasta minulla ei ole tarkempaa tietoa, mutta Michaelin kohdalla kyse oli kyllä enemmästä kuin vain käymisestä kokouksissa. La Toya kertoo 1991 ilmestyneessä kirjassaan hänen olleen veljensä kanssa aktiivisesti ovityössä: “While my older brothers were dating, the opposite sex was the last thing on my mind. For one thing, Michael and I were very active in the Jehovah's Witness faith. By this time most of our siblings had basically given it up. Five days a week the two of us and Mother studied the Bible at home and attended the Kingdom Hall.... Every morning Michael and I witnessed, knocking on doors around Los Angeles, spreading the word of Jehovah.”

J. Randy Taraborreli kertoo samana vuonna 1991 ilmestyneessä Jacksonia käsittelevässä kirjassaan Michael Jacksonin olleen ”harras Jehovan todistaja” (devout Jehovah’s Witness), joka myös antoi liikkeelle runsaasti rahaa vuosien varrella. Kun La Toya lakkasi käymästä kokouksissa seurakunnan vanhimmat (elders) kielsivät Michaelia edes puhumasta sisarensa kanssa. Tuntuisi myös oudolta, että Jt vanhimmat uhkasivat erottaa (”disfellowship”) Taraborrelin mukaan Jacksonin Thrillerin vuoksi, jos tämä ei katuisi. Miksi tämä uhkaus järkytti Michaelia, jos hänelle kyse oli vain äidin mukana kokuksissa käymisestä? Vain kastetun jäsenen voi ”erottaa” (”disfellowship”).

Nämä kaikki tuntuvat oudolta jos Michael, kuten sanoit, ei olisi koskaan kastettu liikkeeseen. Voihan olla, että tähän on jokin selitys ja olen väärässä. Jos sinulla on tästä lisää tietoa, niin otan kiitollisena vastaan.

Yritän omaa uteliaisuuttani vahvistaa asian omista lähteistäni rapakon takaa sähköpostitse. Palaan asiaan saatuani lisätietoja.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Mukava lukea kirjoitustasi.Olen itse erotettu Jt mutta uskon edelleen Jt oppien mukaisesti ja oli mukavaa lukea tietopakettia Michael Jacksonista.Kerrankaan ei ollut negatiivis sävytteinen tai ainakin se mielikuva minulle jäi...
Tiedät varmasti asiasta enemmän kuin minä.Joitain huhuja olen hänestä kuullut uskon suhteen mutta eivät ne ole mielestäni merkittäviä.Koska lisäyksenä oli Williamsin tyttöjen uskonnollisuus, haluaisin kertoa että julkkiksia tiettävästi Jt-uskossa on Prince(ainakin ollut).Suomalaisista tiedän jääkiekkolegenda Reijo Ruotsalaisen sekä tennistähti Veli Paloheimo ja tietenkin uutisankkuri Urpo Martikainen.

Anonyymi kirjoitti...

Moi,

tässä vielä sama anonyymi joka tarkensi tuota LaToyan kuulumattomuutta liikkeeseen.

Michael tosiaan oli kastettu (ja aktiivinen) todistaja. Hän kävi aktiivisesti ovityössä (naamioituneena tosin).

Michael lisäsi Thriller-videonsa alkuun vanhimmiston painostuksesta alkutekstin jossa irtisanoutui sen paranormaalista sisällöstä uskontonsa puolesta (löytyy esim. MTV:n videokokoelmista verkosta), mutta päätyi kuitenkin pian tämän hässäkän jälkeen itse eroamaan.

Nykyään Jehovan todistajia ovat perheestä siis ainoastaan äiti Katherine ja sisko Rebbie.

Anonyymi kirjoitti...

Todistelijoista osuvasti laulaa Frank Sinatra: New York, New York.

Top of the hill, king of the hill...

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Olen entinen Jt. Noin puolitoista viikkoa sitten lopulta (yli kahdenvuosikymmenen jälkeen) tajusin, ettei Jehovan todistajien oppi täsmääkään millään moniin Raamatusta ilmi käyviin isoihin ja tärkeisiin asioihin ja ei voi millään olla ns totuus.

Mm uskollinen ja ymmärtäväinen orja-luokka opetus ei täsmännyt, naos ja enopion-sanojen merkitys ja tekstiyhteydet avasivat taas käsityksen, että myös suuri joukko näkyykin olevan taivaassa eikä maan päällä kuten minulle oli opetettu. Tajusin myös paruusian täsmällisemmän merkityksen näkyvänä tapahtumana eikä näkymättömänä läsnäolona.Myös paljon muuta olen oppinut.

Mieheni havaitsi epäkohdat opissa jo aiemmin ja kertoi niistä minullekin. Yhtenä tärkeänä apuna tässä prosessissa oli teoksesi aiheesta. Erityisesti mieltäni lämmitti ystävällinen sävy, jolla kuitenkin puhuit Jehovan todistajista ihmisinä. Ilkeä tyyli säikyttäisi helposti lukijan heti alkuunsa. Kirjaan tutustumista helpotti tosiaankin myös se, että et ollut entinen Jt. Niin en aluksi kavahtanut lukea "luopion " kirjaa kuten meitä opetettiin.

Erosimme todistajista tällä viikolla. Pidän heitä erittäin ihanina ja lämminsydämisinä ihmisinä yleisesti ottaen.Kaikki ystäväni olivat noin 25 vuotta todistajia ja mahtavia ystäviä olivatkin!

Minulle rakkaiksi muodostuneet vanhimmat käsittelivät meidän esille nostamamme asiat kanssamme hyvässä hengessä. Emme olleet ymmärrettävistä syistä tyytyväisiä heidän raamatullisiin perusteluihinsa, mutta heidän käytöksensä oli erittäin kaunista, lämminhenkistä ja ystävällistä kuten se oli aina ennenkin ollut meitä ja lapsiamme kohtaan. Niinpä erosin silmät kyynelissä, koska todistajien kanssahan emme enää voi heidän vakaumuksensa takia olla tekemisissä ja teki myös pahaa tuottaa heille huolta ja surua. Näin kuitenkin jouduimme toimimaan ja lähtemään, koska omatuntomme velvoitti siihen. Emmehän voineet enää uskoa, että todistajien järjestö on ainoa kanava, jota Luojamme käyttää hengellisen ravinnon jakelemiseen tänä aikana.

Nyt onkin sitten paljon uutta edessä ja vielä on paljon tutkimista ja miettimistä, miten asiat oikein mahtavatkaan monilta osin olla. Pohdimme myös minkä seurakunnan yhteyteen tulemme menemään.Se ei tunnu näin yhtäkkiä mitenkään helpolta valinnalta.

Kiitokset kovasti tuosta kirjasta, joka Vartiotorniseurasta teit! Olisi hienoa, jos voisit tässä suositella, mitä muita Raamatun opetuksia käsitteleviä teoksia ja nettiartikkeleita tässä tilanteessa meidän olisi mielestäsi hyvä ja rakentava lukea.

Kysyisin myös , mitä mieltä olet koulujen uskonnon opetuksen tasosta sekä elämänkatsomustiedon opetuksen soveltuvuudesta valtion kirkkoon kuulumattomille kristityille.

Mitä Suuri Babylon mielestäsi symbolisoi?

Olisi myös kiinnostavaa tietää, mitä ajattelet siitä, kun joissain seurakunnissa ehtoollisella tarjotaan viinin sijasta mehua.

Kaikkea hyvää sinulle!

Terveisin kirjastasi kiitollinen lukija :)

Pasi Turunen kirjoitti...

Hei "kiitollinen lukija"

Kiitos terveisistä. Olen todella iloinen, että kirjani on saanut olla avuksi taipaleellanne ja ymmärrän samalla hyvin miten monella tapaa vaikean ratkaisun olette joutuneet tekemään Totuuden ja Kristuksen tähden. Voin vain kuvitella mitä merkitsee irrottautua yhteisöstä, joka on merkinnyt niin paljon niin monen vuoden ajan.

Mielelläni annan vinkkejä kirjoista ja vastailen muihinkin kysymyksiin.

Olisiko mahdollista, että ottaisitte näissä merkeissä josain vaiheessa yhteyttä suoraan joko sähköpostitse tai FaceBookin kautta?

Kaikkea hyvää ja Jumalan runsastsa siunausta Sinulle ja miehellesi. Ja koko perheelle.

Pasi Turunen

Kalle kirjoitti...

Hei

Olen itsekkin sitä mieltä että Jehovantodistajat ovat mukavaa porukkaa, vaikka minulla ja heillä on eroavia mielipiteitä. Meillä käy ovella keskustelemassa aina aika-ajoin yksi sama ja joku toinen todistaja. Keskustelemme asioista ja vaihdamme mielipiteitä Raamatusta. Itse olen jo pitkään, lapsuudesta ollut tekemisissä heidän kanssa, mutta uskon itse toisin, niinkuin ylinen näkemys on ja miten Kristityt uskovat. Mielestäni oliskin hyvä jos käsittelisit näitä eroavaisuuksia, tai jos olet käsitellyt, niin olen kkitollinen, sillä on monia ihmisiä jotka eivät ymmärrä niitä ja niiden Kristillisä perusteita, jotka viitaavat alkutekstin sanoihin. Kiitos tästä tietopaketista ja siunausta.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos lämpimistä sanoistasi Pasi! Sairastuin eilen kovaan kuumeeseen, mutta jahka tästä tokenen, otan sinuun uudestaan yhteyttä sähköpostin kautta! Hienoa, jos voit vastailla kysymyksiini.

Tosiaan todistajat ovat mukavia kuten yllä oleva kommentoijakin kirjoitti. Heillä on myös intoa ja Raamatun tuntemusta, mutta ei täsmällisen tiedon mukaan ja heidän oma Raamatun käännöksensä toden totta myös hämää joittenkin ratkaisevien kohtien aitoa ymmärtämistä. Siksi onkin upeaa, että on teitä, jotka osaatte nostaa esiin ja perustella Raamatun avulla Jehovan todistajien opetusten ja aidon kristillisyyden eroavaisuuksia. Teette tärkeää työtä! Aurinkoisia päiviä ja siunausta!

T: kiitollinen lukijasi

AnonyymiFANI 2015 ♥ Annie kirjoitti...

"hänellä on harvinainen ihosairaus, vitiligo. Se tuskin oli totuus, vaan hän halusi vain muuttaa itsensä valkoiseksi että saisi lisää uskottavuutta."

MICHAELILLA OLI IHAN OIKEASTI vitiligo. Hän ei milloinkaan halunnut muuttaa itseään valkoiseksi, oli ylpeä omista juuristaan.