tiistai 19. helmikuuta 2008

Viimeisellä veräjällä tarvitaan todellisia vastauksia

Oheinen draamallinen videoklippi (2:38) pysähdyttää harvinaisen puhuttelevalla tavalla perimmäisten kysymysten äärelle. Kun aika käy vähiin ja ihminen etsii anteeksiantoa, kysymykset pelkistyvät. Hyväätarkoittavat näennäissyvälliset hömppävastaukset (joita nainen tässä katkelmassa tarjoilee) eivät riitä lopun lähetessä. Ne eivät kanna, koska eivät tarjoa todellisia vastauksia eivätkä varmuutta, jota ihminen viimeisellä veräjällä etsii.

Onneksi todellisia vastauksia löytyy evankeliumista ja kristinuskosta. Anteeksianto ja rauha Jumalan kanssa on mahdollinen Kristuksen sovitustyön tähden.

Katkelma on antoisa myös apologeettiselta näkökulmalta. Yksi suosikkikohtiani, monen ohella, on miehen hämmentynyt ja pelkistynyt kysymys: "Which means what?". Siinä on jo niin tuhti annos apologetiikkaa, että harva kykenee edes koko elinaikanaan sulattamaan sitä. Harvinaisen ajateltu dialogi Hollywood tuottajilta.

Jos katselu ei onnistu alla, niin katsele se täältä.
Mieltäni pedot piirittää
ne saartavat satimeen hiljalleen
Kuiskaten korvaani lorut nää
vie valheiden ruhtinas pimeyteen

Saitko sittenkään anteeksi syntisi sun?
Eikö olekin myöhäistä kääntyä, kun
ei enää ole paitasi puhtoinen
vaan likainen, limainen, saastainen?`

Ei kukaan kai tuollaista huolia voi
Päässäni lause tuo karmiva soi
Oi Herrani Jeesus, sä ethän mua jätä
On minulla kuoleman tuska ja hätä

Soimaavan, syvän syytöksen
hän vaimensi Sanallaan, voimalla sen
Kynsistä kiusojen pettävien
Hän vei minut vuorille vapauden

Siispä pedot ja pimeys pauhatkoon
mä elävän Jumalan lapsi nyt oon
kaikki syntini anteeksi antoi Hän
kun Hän ristillä nujersi syyttäjän

Laulusta: Syytös
(levyltä MGtH Auringon maat)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Todella. Ihminen osaa tehdä elämästään vaikean ja monimutkaisen silloin, kun hän on voimissaan. Millaiseen lopputulokseen mahtaisimmekaan päätyä keskittymällä perusasioihin jo silloin, kun olemme kaikista pystyvimmillämme?

sumasuny kirjoitti...

Halleluja! Joku ymmärsi. Loistava videopätkä. Olen ehdottomasti sitä mieltä (nuorena aikuisena, joiden kanssa kirkolla on kuulemma kiinnipitovaikeuksia), että nuoret aikuiset myös etsivät nimenomaan jotain konkreettista, jotain pysyvää, jotain totta sen pullamössön sijaan, jota yhteiskunta - ja valitettavasti kirkkokin nykyään - tarjoaa.Ei kirkko voi saada meitä kiinni, jos se tarjoaa vain laimennettuja hauskanpitomahollisuuksia totuuden sijaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kun vain kristitytkin uskaltaisivat kohdata vaikeat tilanteet silmästä silmään turvautumatta fraaseihin.