keskiviikko 20. helmikuuta 2008

Ajan henki ja suomalaisten arvostukset

YLE teetti viime vuoden puolella Gallupilla tutkimuksen suomalaisten arvostamista ja tärkeinä pitämistä perusoikeuksista.

Kun vertaa oikeuksia, joista suomalaiset ovat valmiita joustamaan niihin joista ei olla valmiita joustamaan, on helppo yhtyä YLE:n poliititsen toimittajan Olli Ainolan kokemaan ahdistukseen, kun hän analysoi tutkimustulosta:
Yllättävän moni suomalainen on pienen kovistelun jälkeen valmis hyväksymään yhteiskunnan, jossa rajoitetaan yhdistymis- ja kokoontumisvapautta, otetaan käyttöön kuolemanrangaistus ja kahlitaan uskonnon ja omantunnon vapautta - kunhan vain taataan sosiaalipalvelut ja yksityisyys. Millainen yhteiskunta tästä tulee mieleen? Mikäpä muu kuin entinen DDR; vain Stasi puuttuu.

kommentoi Olli Ainola asennemittausta YLE:n nettisivujen kolumnissaan.

Ulkoisesti suomalaiset elävät suhteellisen vaurasta elämää. Henkinen aateilmastomme sen sijaan suosii enemmän tai vähemmän totalitarismia. Onko ihme, että tällaisessa ilmapiirissä kristillinen seurakunta kokee joutuvansa alati ahtaammalle evankeliuminsa ja edustamiensa arvojen kanssa?

Ei kommentteja: