perjantai 31. elokuuta 2012

Taasko BAM? Lakelandin kiistellyn herätyksen keulahahmo Todd Bentley saapui Suomeen.

Seurakuntalainen.fi sivusto kertoi tuoreeltaan, että Lakelandissa vuonna 2008  vaikuttaneen kiistanalaisen hengellisen liikehdinnän kärkihamoksi tuolloin noussut nuori julistaja Todd Bentley on saapunut Suomeen pitämään kokouksia.

Bentley tuli henkilönä tunnetuksi häneen liitetyistä erikoislaatuisista yliluonnollisista kokemuksistaan, yhteyksistä enkeleihin, nousuista kolmanteen taivaaseen ja ruumiistairtautumismatkoistaan, joita hänellä väitetään olleen.

Vuonna 2008 kirjoittamassani 28 sivuisessa arviossa "BAM! - Yliluonnollista ylikierroksilla" kerroin Bentleyn uskovan, että kristittyjen tulisi voida kokea ja saada tällaisia hengellisiä kokemuksia jatkuvasti. Bentley haluaa omien sanojensa mukaan johdattaa kristityt "profeetallisuuden äärimmäiselle tasolle". Tällöin ei ole kyse totutusta armolahjojen tominnasta seurakunnassa, vaan elämä, jolle on päivittäin leimallista erilaiset eksoottiset ääri- tai huippukokemukset: enkelivierailut, transsit, näyt, ruumiista irtautumiskokemukset ja jopa toistuvat vierailut kolmannessa taivaassa. Korkeammallakin.

Bentley ei arkaile kertoa omista kokemuksistaan. Hän itse sanoo  irtautuneensa ruumiistaan useasti ja matkanneensa siten hengessä, ei vain kolmanteen taivaaseen, vaan jopa Englannin kautta Suomeen! Voidaan siis olettaa, että Bentley näkee nyt käynnissä olevalla Suomen vierailullaan olevan suuren merkityksen hengellisesti. Olkoonkin, että Englanti oli vain vähän aikaisemmin sulkenut häneltä ovet kokonaan.

Bentley pyrkii perustelemaan tällaista äärimmäistä elämyshakuisuutta Raamatulla. Mutta lähempi tarkastelu osoittaa suuria puutteita ja ongelmia hänen tavassaan käsitellä Jumalan sanaa.

Näitä kaikkia asioita analysoin vuonna 2008 kirjoittamassani monisteessa.

Lakelandin herätyksenä tunnettu liikehdintä levisi keväällä 2008 television ja internetin välityksellä nopeasti ympäri maailman seurattavaksi ilmiöksi. Myös meillä Suomessa se herätti laajalti mielenkiintoa. Yhtä nopeasti kuin oli alkanut Lakelandin ”herätys” tyrehtyi Bentleyn oman elämän ongelmiin.

Hiljaisuudessa vietetyt vuodet ovat varmasti olleet tarpeellisia ja jokainen ansaitsee uuden mahdollisuuden. Mutta Bentleyn opetus ja yliluonnollisten kokemusten äärimmäinen korostaminen ovat asioita, joiden suhteen on syytä edelleen olla varauksellinen.

Bentleyn suomenvierailun innoittamana okin syytä kaivaa jälleen esiin kirjoittamani 28 sivuinen analyysi: TODD BENTLEY: BAM! YLILUONNOLLISTA YLIKIERROKSILLA. Voit ladata sen ilmaiseksi pdf muodossa koneellesi oheisesta linkistä tai tilata sen Kuvan ja Sanan verkkokaupasta (1 €).

    •    TODD BENTLEY: BAM!- YLILUONNOLLISTA YLIKIERROKSILLA (pdf)

3 kommenttia:

Mirjami Ivanov kirjoitti...

Kun luin tätä kirjoitusta ja liitemateriaalia, en voinut olla muistelematta jo edesmennyttä appeani, pastori Boris Ivanovia, joka kommunistivallan aikana perusti Bulgarian maanalaisen helluntailiikkeen. Hänen palvelutyönsä kautta tapahtui hämmästyttäviä ihmeitä - mutta ne ovat jääneet vainotun seurakunnan sisäiseen historiaan ilman julkisuutta. Muistan sen pyhän pelon ja nöyryyden, jolla tämä Jumalan mies palveli Herraa rukouksessa, paimenen tehtävissä ja julistuksessa - huolimatta uhkauksista, kuulusteluista, rajoituksista ja pidätyksistä. Hän ei koskaan tinkinyt moraalistaan, vakaumuksestaan eikä palvelutehtävistään.

Jumala puhui pastori Borisille monesti ilmestysten ja unien kautta ja antamalla hänelle Hengen sanomia, ja kahdesti hänellä oli enkelikokemus. Tästä profeetallisesta armoituksesta huolimatta hänellä oli tapana opettaa: "Ei Jumala puhu kaiken aikaa kaikista asioista. Hän puhuu silloin, kun se on tarpeen." Näin hän opasti seurakuntalaisia tekemään eron profeetallisen sanan ja ilmestyksen ja toisaalta inhimillisen toiveajattelun ja kuvittelun välillä. Armolahjat ilmenivät seurakunnassa voimakkaasti, mutta niitä myös arvioitiin.

Pastori Borisilla oli myös yksinkertainen ohje: "Olkoon tie mieluummin hieman liian kaita kuin liian leveä." Hän tarkoitti sitä, että on parempi olla menemättä arveluttaville alueille, joilla omatuntomme ei ole varma eikä tietomme riittävä.

Pastori Borisin elämää ja palvelutyötä leimasivat syvä Jumalan ja Raamatun kunnioitus ja seurakunnan arvostus, paimenen uhrautuva ja huolehtiva mielenlaatu sekä nöyrästi käytetty armoitus. Siksi hänen työssään ei ollut varjoa, tahraa eikä hämmennystä. Hän korotti palvelutehtävässään Kristusta, ei ihmistä, ja sen vuoksi siitä on jäänyt hedelmä ja perintö, joka on pysynyt ja jatkanut kasvuaan hänen jälkeensäkin.

Ihmisinä appeni ja anoppini Lidia, hänen työtoverinsa, olivat hyvin vaatimattomia ja tavallisia, ahersivat arjen työssä ja kamppailivat monien vaivojen kanssa kuten kuka tahansa - ja silti heidän kauttaan kirjoitettiin kappale kansakunnan kristillisyyden ja karismaattisuuden historiaa. Tai ehkä osittain juuri siksi.

Marika kirjoitti...

Hyvä kirjoitus sekä blogin kirjoittajalta että Mirjami Ivanovilta. Kiitos ja aamen :)

Esa Sarvi kirjoitti...

Aikana, jolloin ollaan oppien ja ilmiöiden kanssa kuin viidakossa, tarvitaan kantaaottavia ihmisiä. Kiitos. Omassa blogauksessani otin esille samoja asioita: http://esasarvenblogi.blogspot.fi/