keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Kirkon sisällissota - Vantaan sanomista poimittua

Vantaan Sanomien päätoimittajan A-P. Pietilän ajatuksiaherättävä juttu tämän päivän (17.11.2010) lehdestä on lukemisen arvoinen ilman ylimääräisiä kommentteja. Ohessa digilehdestä kaappaamani kuva jutusta:


4 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Huh! Rohkeaa tekstiä toimittajalta; toivottavasti saa pitää paikkansa... Tässä nähdään jälleen kerran, että nyt ei puhuta jostain uudesta valaistumisesta, joka on noussut kirkon sisäisestä Raamatun uudelleen ymmärtämisestä. Tämä on puhtaasti (poliittinen) ulkoa päin tuotu agenda. Milloin ihmisten silmät avautuvat? Ei kai homoseksuaaleja lähimmäisiä näin auteta? Itse uskon, että homoseksuaalinen käyttäytyminen on vahingollista kaikilla inhimillisen ulottuvuuden tasoilla: fyysisellä, henkisellä ja - tähän keskusteluun liittyen - erityisesti hengellisellä.

Kerrohan, Pasi, ahdistuneelle sielulle, missä vaiheessa on lupa erota tällaisesta yhteiskunnan käsikassaraksi muuttuneesta instituutiosta? Vai pitääkö kaikki ottaa vastaan tyynenä ja toivoa, että asiat muuttuisivat, sittenkin? Eihän sairasta perheenjäsentäkään jätetä hädän hetkellä...? Jotenkin en osaa ajatella jättäväni kirkkoa, jolta olen kuitenkin paljon saanut. Puhumattakaan siitä, miten paljon mm. vanhempani järkyttyisivät. Toisaalta rajani alkaa tulla vastaan :( Mitä tässä voi tehdä, rukoilun lisäksi?

Anonyymi kirjoitti...

Yhteys-liikkeen puheenjohtajan vastine löytyy lauantaina 20.11.2010 ilmestyineistä Vantaan sanomista, näköislehti löytyy netistä, http://www.vantaansanomat.fi/Uutiset/Nakoislehti.


"YHTEYS-LIIKKEEN TOIMINNASTA JA TAVOITTEISTA

Toimittaja A-P. Pietilä kirjoittaa 17.11. Vantaan Sanomissa Yhteys-liikkeestä (”Kirkko käy omaa sotaansa”). Pietilän tiedot Yhteys-liikkeestä näyttävät perustuvan johonkin muuhun kuin Yhteys-liikkeen verkkosivujen tiedotteisiin. Kritisoidessaan kollegoitaan huonosta lähdekritiikistä hän osoittaa itse omituista kritiikittömyyttä Yhteys-liikettä koskevassa kolumnissaan. Esimerkiksi Yhteys-liikkeen johtokuntaan ei ole oltu yhteydessä.
Joitakin tarkennuksia Pietilän juttuun. Ensiksikin Yhteys-liike ei ole salainen liike eikä ole koskaan pyrkinyt sellainen edes olemaan. Päinvastoin – liikkeen kannattajat ovat antaneet muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta oman nimensä julkisuuteen ilmaistakseen näin avoimesti tukensa seksuaalivähemmistöille ja kannattavansa Yhteys-liikkeen tavoitteita syrjinnän lopettamisesta kirkossa. Puhe salaisesta rekisteristä on harhaanjohtavaa panettelua ja täysin vastoin Yhteys-liikkeen periaatteita.
Toiseksi Yhteys-liike ei ole vielä ilmaissut kantaansa sukupuolineutraaliin avioliittoon. Pietilän väite siitä, että sukupuolineutraali avioliitto olisi ollut jo kymmenen vuotta liikkeen tavoitteena, on varmasti väärä. Yhteiskunnassamme tästä asiasta on käyty laajempaa keskustelua vasta tänä vuonna. Yhteys-liikkeen kannattajat ovat osallistuneet keskusteluun ja tuoneet esiin omia mielipiteitään. Liikkeemme kannattajilla on asiasta varmasti erilaisia näkemyksiä. Siksi järjestämme tämän vuoden syyskokouksen yhteydessä asiasta keskustelutilaisuuden. Sitä vastoin rekisteröidyn parisuhteen siunaaminen on kuulunut Yhteys-liikkeen tavoitteisiin sen perustamisesta alkaen eli noin kymmenen vuoden ajan. Tämä tavoite on nyt askelen verran lähempänä toteutumista, kun rukoushetkelle annetaan virallisesti tunnustettu asema kirkossamme. Kansanliikkeemme pyrkii kuitenkin vaikuttamaan kirkossa niin, että ihmisten tasavertaisuus kirkossa toteutuisi ilman ehtoja, kieltoja ja rajoituksia. Olemme syrjintää vastaan.
Toimittajien intoon haastatella Yhteys-liikkeessä mukana olevia ihmisiä emme voi ottaa kantaa. Toimittajat hakevat haastateltavia täysin omista lähtökohdistaan käsin. Oman näkemykseni mukaan Yhteys-liike ei ole ollut yliedustettuna julkisessa mediassa viime viikkoina.
Yksittäisten Yhteys-liikkeen jäsenten, sen paremmin pappien kuin muidenkaan, kannanottoihin ja toimintaan kirkolliskokouksessa en ota kantaa. Yhteys-liike ei missään tapauksessa tuomitse toisin ajattelevia helvettiin. Ennemmin olemme pyrkineet todistamaan Kristuksen armosta ja rakkaudesta myös niille, joita jotkut Raamattuun vedoten tuomitsevat kadotukseen.
On hyvä, että seksuaalisesta tasavertaisuudesta keskustellaan niin kirkossa kuin yhteiskunnassakin. Tässä keskustelussa on syytä pyrkiä avoimuuteen, rehellisyyteen ja toisen ihmisen kunnioittamiseen.

Sakari Häkkinen
teologian tohtori
Yhteys-liikkeen puheenjohtaja"

Anonyymi kirjoitti...

Vastine löytyy myös keskustelupalstalta: http://keskustelu.suomi24.fi/node/9474653

Mikko N. kirjoitti...

Yhteys-liikkeen puheenjohtaja Häkkisen vastaus ei ole uskottava. On ensinnäkin huomattava, että A-P Pietilän pääväittämä ei ole se, että Yhteys-liike enää olisi salaseura, vaan että se on sellainen ollut 1900-luvun puolella, jolloin se on tehnyt ratkaisevaa pohjustustyötään seksuaalivähemmistöagendalle teologian opiskelijoiden ja tulevien pappien keskuudessa.

Toiseksi, Yhteys-liike on itse puheenjohtajansa kynällä sekaantunut vahvasti sukupuolineutraalin avioliiton puolesta tehtyyn propagandaan. Tässä kirjoituksessa

http://www.kotimaa24.fi/blogit/article/?bid=234&id=3113

hän ylistää Ruotsin päätöstä vihkiä homopareja maasta taivaisiin. On todennäköistä, että sukupuolineutraali avioliitto ja homoparien vihkiminen on ollut Yhteys-liikkeen tavoite koko sen historian ajan. Asiasta on samoin käyty keskustelua yhteiskunnassa jo ennen parisuhdelain säätämistä. Tuolloin esimerkiksi Päivi Räsänen (kd) huomautti eduskunnassa selvästi, että parisuhdelain tarkoituksena on luoda samaa sukupuolta olevien parien avioliitto.

A-P. Pietilän ottamaan esimerkkiin yhden papin irrottelusta lausunnoissaan en voi ottaa kantaa kun en tunne tapausta, mutta ylpeys ja aggressiviinen ja halveksuva suhtautuminen perinteisten arvojen kannalla olijoihin on ollut monien yhteysliikeläisten tavaramerkki jo kauan. Tässä on esimerkiksi artikkeli parisuhteesta ja siunaamisen kaavasta

http://www.arcusfinland.net/19

käytännössä homohäistä, vuodelta 2004.