perjantai 23. heinäkuuta 2010

Tyttö valokuvassa - Jumalan rakkaus on napalmia väkevämpi.

”Pommien liekit polttivat ruumiini, lääkärien taito korjasi ihoni, mutta vasta Jumalan rakkaus paransi sydämeni” – Kim Phuc -

Koskettava kertomus vietnamilaisesta Kim Phucista sattui silmiini hiljattain työmatkalla Israelissa, kun katselin hotellihuoneesa yhdysvaltalaisen uutiskanavan reportaasia.

Kim Phuc oli 9-vuotias etelävietnamilainen tyttö, josta tuli maailmankuulu, kun kesäkuun 8. 1972 Etelä-Vietnamin lentokoneet pudottivat hänen kyläänsä tuhoisan napalm-pommin.

Silmänräpäyksesä Phucin elämä muuttui painajaiseksi. Tulimeri ympäröi hänet, poltti vaatteet päältä ja ihonkin. Hän menetti iskussa kotinsa, kaikkensa.

Juostessaan kauhuissaan, alastomana ja itkien pitkin Phnom Penhiin johtavaa tietä uutisyhtiö AP:lle työskentelevä vietnamilainen valokuvaaja, lempinimeltään Nick Ut, ikuisti tytön kuvaan, joka teki hänestä hetkessä kautta maailman ja Vietnamin sodan kuuluisimman uhrin aina tähän päivään asti.

”Olin 9-vuotias, mutta muistan yhä mitä ajattelin sillä hetkellä: Minusta tulisi ruma ja kaikki kohtelisivat minua eri tavalla,” Kim Phuc muistelee ajatelleensa hetkeä ennen tajuntansa menettämistä.

Seuraavat 14 kuukautta Kim vietti sairaalassa, jossa hänelle tehtiin 17 leikkausta. Hän kärsi jatkuvista kivuista, kutinasta ja päänsäryistä. Hän itki, ja kun ei enää jaksanut itkeä menetti kivun tähden tajuntansa. Viha ja katkeruus sisällä kasvoivat.

”Sisälläni oleva viha oli vuoren korkuinen. Vihasin elämääni. Vihasin kaikkia normaaleja ihmisiä, koska minä en ollut normaali. Monta kertaa todella halusin kuolla”, Kim Phuc muistelee. 

Eräänä päivänä tapahtui jotain ihmeellistä.

”Vietin päivät kirjastossa lukien paljon uskonnollisia kirjoja löytääkseni elämälleni tarkoituksen. Yksi lukemistani kirjoista oli Pyhä Raamattu. Jouluna 1982 otin Jeesuksen Kristuksen vastaan henkilökohtaisena pelastajani,” Kim Phuc kertoo.

Tuosta hetkestä hänen elämänsä sai käänteen. Jumala opetti antamaan anteeksi. Se oli vaikeaa, mutta Jumalan avulla Kim löysi vapauden.

”Ei se tapahtunut yhdessä yössä tai ollut helppoa. Mutta lopulta löysin sen. Anteeksiantamus vapautti minut vihasta. Ruumiissani on yhä paljon arpia ja kärsin useimpina päivinä ankarasta kivusta, mutta sydämeni on puhdas,” sanoo 45-vuotias Kim, joka elää tätä nykyä Torontossa, Kanadassa ja kiertää ympäri maailmaa kertomassa anteeksiantamisen voimasta ja tärkeydestä.

Kim kutsuu myös kuulijoitaan kokemaan Jumalan rakkauden muuttavan voiman.

”Napalm on erittäin voimakasta, mutta usko, anteeksiantamus ja rakkaus ovat sitäkin voimakkaampia. Meillä ei olisi lainkaan sotaa jos kaikki oppisivat elämään aidosti rakastaen, toivoen ja antaen anteeksi. Jos tämä pieni tyttö valokuvassa kykeni siihen kysy itseltäsi: Pystyisitkö sinäkin?” kysyy Kim Phuc. Tyttö valokuvassa.

Kim Phucin tarina on julkaistu kirjassa The Girl in the Picture: The Story of Kim Phuc, The Photograph, and the Vietnam War (2001).

---------

Katsele Patmos Lähetyssääätiön blogilta Kim Phucin haastattelu.

Ei kommentteja: