sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Hyvää naisten päivää Kristuksessa!

Charles H. Spurgeon kertoi miten eräs hindunainen intiassa kysyi lähetyssaarnaajalta: ”Teidän Raamattunne on varmasti kirjoittanut nainen.” ”Kuinka niin?” lähetyssaarnaaja kysyi. ”Koska se sanoo niin paljon kauniita asioita naisista,” vastasi nainen.

Jeesuksen tapa kohdata nainen oli poikkeuksellista hänen aikansa juutalaisessa ympäristössä. Hän rikkoi rajoja keskustelemalla samarialaisen naisen kanssa ja kertoessaan tälle pelastuksesta. Hän puolusti syntistä naista fariseuksen talossa ja nuhteli opetuslapsiaan, kun nämä närkästyivät naisesta, joka vuodatti kalliin hajuvoiteen Jeesuksen päälle ja kuivasi hänen jalkansa hiuksillaan.

Jeesuksen seuraajista, Johannesta lukuun ottamatta, vain naiset olivat viimeisinä ristin juurella ja ensimmäisenä tyhjällä haudalla. He kohtasivat enkelit ja ylösnousseen Mestarin ja riensivät kertomaan miehille tämän ilosanoman. Jeesus valitsi ylösnousemuksensa ensimmäisiksi todistajiksi ne, joiden todistusta ei juutalaista yhteiskunnassa oikeusistuimissa arvostettu. Jeesus nuhteli opetuslapsiaan siitä, että nämä eivät aluksi uskoneet naisia, jotka olivat nähneet hänet ylösnousseeksi.

Raamattu on täynnä kertomuksia naisista, jotka asetetaan uskon esikuviksi: Hanna, lapsettomuudesta kärsivä äiti, joka sai rukousvastauksena Samuelin; Ester, juutalainen nainen, joka rohkeudellaan pelasti kansansa sitä vastaan laaditulta salajuonelta ja hävitykseltä; Ruut, joka sitoutui Israelin Jumalaan vastoinkäymisistä huolimatta; Deebora, joka tuomarina johti Israelin kansaa; Yksinhuoltajaleski Nainin kaupungissa, jolle Jeesus antoi hänen poikansa takaisin herättämällä tämän kuolleista. Unohtamatta Jeesuksen äitiä, Mariaa, nuorta naista, joka uskoi Jumalan lupauksen, antautui Jumalan tahtoon kyselemättä hintaa, ja antoi maailmalle Vapahtajan.

Tänään on hyvä palauttaa jälleen mieleen, että Jumalan sanan mukaan nainen on yhtäläisesti pelastettu (Gal. 3:28), yhtäläisesti Hengellä täytetty (1 Kor. 11:4-5) ja yhtäläisesti kutsuttu palveluksen työhön Jumalan valtakunnassa (Room. 16:1-5).

1 kommentti:

Ajatuksia kirjoitti...

Excuse me for being really straightforward, en todellakaan usko että kukaan nainen olisi voinut kirjoittaa Raamatun.

En ole koskaan pitänyt Raamattua mitenkään tasa-arvoa edistävä kirjana. Jeesus kohteli naisia hyvin aikaansa nähden, mutta hänkin komenteli muutamia ja kohteli heitä alempinaan oman näkemykseni mukaan. Olisi kiva tietää, että kun Jeesus pesi opetuslastensa jalat, niin kuuluiko opetuslapsiin myös naisia? Maria Magdalena? (Ja tästä joku voi jatkaa Da Vinci koodiin..jos uskoo siihen)

Toisaalta koko tämä naisten päivän viettäminen on ihan okei, mutta tasa-arvon nimissä pitäisi viettää myös miesten päivää. Naisten päivä kuulostaa siltä kuin naiset olisivat joku marginaali-ryhmä, samoin kuin etniset vähemmistöt, vammaiset, mielenterveyspotilaat et cetera.
Kun täydellinen tasa-arvo vallitsee, ei tarvita mitään "naisten päivää".

USA:n vaalit jättivät itselleni kuvan että tietyssä mielessä jopa mustat miehet, vaikka heitä on sorrettu vuosisatoja, ovat tasa-arvoisempia kuin valkoiset, vanhemmat naiset. Näin sen vuoksi että Hillary Clintonilla oli aikamoinen johto kun hänen kampanjansa alkoi. Barack Obama kuitenkin meni hänen ohitseen melko helposti loppuajasta. Tosin Hillarylla oli miehensä "riippakivenä", joka ehkä toivottavasti on osaselitys asiaan.

Totta puhuen, on vaikea uskoa että maailmassa ikinä saavutetaan tasa-arvoa sukupuolten välillä.
Näennäisestä suvaitsevaisuudesta ja tasa-arvon toitottamisesta huolimatta näyttää siltä että kuilut ihmisten välillä vain kasvavat.

Mutta kuitenkin, Hyvää Naisten Päivää kaikesta huolimatta!