torstai 3. helmikuuta 2011

Maailmanlopun matikankaavat - tuleeko Jeesus toukokuussa 2011?

Yhdysvaltalainen saarnaaja Harold Camping, 89 v, väittää Jeesuksen paluun koittavan tänä vuonna kertoi seurakuntalainen.fi verkkosivusto. Ylöstempauksen pitäisi tapahtua tarkalleen 21.5.2011. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Camping yrittää onneaan lajissa, jossa toistaiseksi jokainen yrittäjä on epäonnistunut. Myös Camping. Hänhän laskeskeli Jeesuksen paluun ajankohtaa jo aiemminkin joskus 90-luvulla. Tällä kertaa hän arvelee ratkaisseensa ajan laskemalla oikean ajan Raamatun sukuluetteloiden perusteella vedenpaisumuksen ajankohdasta käsin. Voi itku sentään.

Harold Camping, Family Radio Worldwide –järjestön johtaja, on meillä suomessa täysin marginaalinen hahmo, eikä hänen nimensä sano täällä mitään. Eikä tarvitsekaan. 

Maailmanlopun aikamäärien laskeskeleminen tuli minulle tutuksi perehtyessäni 90-luvulla Jehovan todistajien Vartiotorni-seuran opetuksiin. Heidäthän tunnetaan useista pieleen menneistä maailmanlopun ennustuksistaan. Vuonna 1995 ensipainoksena ilmestyneessä kirjassani Vartiotorni – Valtakunta uudessa valossa (Kuva ja Sana, 2005 2p.) kirjoitin monen muun asian ohella näistä ennusteluyrityksistä. Jehovan todistajien liikkeen identiteetti on paljolti rakentunut maailmanlopun laskujen varaan. Tyytymättä toistuvasti pieleen menneisiin ennustuksiin Vartiotorni-seura on  myös väärentänyt ennustuksia jälkikäteen, kuten kirjassani dokumentoin.

Kirjassani totesin myös, että aika ajoin evankelikaalisen kristikunnankin parista on noussut Jeesuksen paluun ja maailmanlopun ajankohdan arvailijoita. Ilmiö on erikoinen sillä tämä on se yksi asia, josta Jeesus sanoi varsin selvästi, että ”sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan”. Se ei tietysti ole estänyt yrittämästä. En koskaan lakkaa ihmettelemästä, että Jeesuksen selvistä sanoista huolimatta arvailijoita nousee uudestaan ja uudestaan.

Suhtaudun moisiin laskutoimituksiin absoluuttisen täydellisellä skeptisyydellä. Myös silloin kun yrittäjät tulevat ns. ”omasta leiristä”, eli perinteisen kristinuskon edustajien taholta. Syinä asennoitumiseeni on sekä vuosien varrella karttunut kokemus että Herran Jeesuksen ja hänen omien apostoliensa varoitukset.

Jeesus otti minut omakseen 15-vuotiaanan nuorukaisena vuonna 1981. Takana on 30-vuotta elämää, jossa olen opetellut ja edelleen opettelen elämään kristittynä. Olen myös kokenut yhtä sun toista näiden asioiden äärellä. Radiotoimittajan ominaisuudessa olen saanut kohdata monia mielenkiintoisia ihmisiä, joilla on ollut jännittäviä hengellisiä kokemuksia. Jotkut ovat joskus väittäneet ratkaisseensa tai saaneensa tiedon Jeesuksen paluun ajankohdan. Pari tarinaa palautuu mieleen. En mainitse nimiä, mutta tapaukset ovat todellisia.

Noin reilu 15 vuotta sitten mietimme silloisen kollegani kanssa ohjelmaa, jonka voisimme lähettää uusintana kyseisellä viikolla. Mieleemme palautui lempeän suomalaisen saarnamiehen tapaus, joka oli jäänyt mieleemme. Jotain hän puhui Jeesuksen paluusta. Kuuntelimme tallenteen läpi. Mies kertoi puheensa lomassa kuulleensa kuinka Norjassa joku kristitty pariskunta oli kaapannut kyytiinsä tien varresta salaperäisen liftarin, joka oli kadonnut takapenkiltä sanottuaan, että Jeesus tulee pian takaisin. ”Kuinka pian”, olivat kyyditsijät kuulemma todenneet. ”Meneekö viisi vuotta?”. Salaperäinen liftari oli vastannut: ”Ennemmin kuin viisi vuotta.” Tämän sanottuaan liftari katosi takapenkiltä. 

Ohjelma jäi lähettämättä, sillä nauhoite oli ainakin kuusi vuotta vanha. Miten olikin moinen urbaani legenda salaperäisestä lifatarista mennyt ohi sormien ja korvien ensimmäisellä kerralla. Mutta näin sitä oppii. Tässä tarinassa mainittu saarnamies on jo itse kuollut. Hän meni sinne missä Jeesus on. Jeesus ei tullut. Kiehtova liftaritarina oli vain kristillinen muunnelma yleisestä urbaanista legendasta.

Toisen tapauksen muistan myös hyvin. Suomea kiersi aikanaan australiansuomalainen saarnamies, jolla oli kerrottavana ihmeellinen parantumiskokemus. Hän oli väitetysti parantunut kuoleman vakavasta taudista, kun Jeesus oli ilmestynyt hänelle sairaalavuoteen vierelle ja parantanut hänet. Suhtauduin sinänsä positiivisesti hänen varsin vakuuttavanoloiseen parantumiskertomukseensa, joka saatavilla olevan tiedon valossa vaikutti uskottavalta.

Samalla sairaalavisiitillä Jeesus oli kuulemma sanonut tälle saarnaajalle tulevansa ”Clintonin toisella kaudella”. Tämä tapahtui ennen kuin Bill Clintonia oli valittu edes ensimmäiselle kaudelle. Ennusteelle antoi vakavuutta se, että saarnamies väitti hänelle ilmestyneen Jeesuksen näin sanoneen minkä lisäksi saarnaaja oli mitä ilmeisimmin samassa yhteydessä parantunut vakavasta sairaudestaan. Näin ainakin väitettiin.

Muistan miten kysyin radiohaastattelussa tältä saarnaajalta suoraan: ”Entä jos ei tule? Näitä ennustuksia on vuosien varrella kuultu ennenkin.” Silloin. Jotain hän vastasi kysymykseeni yleisluontoisesti. Siksi juuri vastaus ei minua tyydyttänyt. Tänään tiedämme miten kävi. Clintonin ensimmäinen ja toinenkin kausi meni. Jeesus ei tullut. Tämä australiansuomalainen saarnamies itse kuoli joitakin vuosia myöhemmin ja muutti kotiin Herran luokse.

Joten tuleeko Jeesus 21.5.2011? Onko syytä uskoa, että Harold Camping on viimein ratkaissut suuren salaisuuden? Tuskinpa. Itse en aio menettää yöuniani enkä tämän bloggauksen lisäksi uhrata asialle ainoatakaan ajatusta.

Kuten edellä totesin Herra Jeesus itse ja Hänen apostolinsa sanoivat selvästi, että Jeesuksen paluun tarkkaa ajankohtaa ei kukaan tiedä, eikä edes kuulukaan tietää (Matt. 24:36-37; Apt. 1:7; 1 Tess. 5:1). Aikalaskelmat ovat tottelemattomuutta Jeesuksen ja hänen apostoliensa selville sanoille. Toinen syy, joka antaa painoarvoa Jeesuksen varoituksille on, että tällaisten aikalaskelmien onnistumisprosentti on kristillisen historian saatossa ollut tasan 0 ja epäonnistumisprosentti 100. Ja yrittäjistä ei ole ollut pulaa.

Ei ole lainkaan epäkristillistä  kyseenalaistaa tällaiset maailmanlopunlaskutoimitukset. Epäkristillistä on esittää sellaisia. Todistamisen taakka on niillä, jotka väittävät selvittäneensä Jeesuksen paluun ajankohdan. Ei niillä, jotka Jeesuksen sanoja seuraten kieltäytyvät uskomasta tällaisia laskutoimituksia.

Näillä eväillä en siis itse edes lotkauta korviani kenellekään joka väittää ratkaisseensa jonkun lopunajan matikankaavan, jolla Jeesuksen paluun päivä tai vuosi selviäisi. Nämä laskijat saattavat evankeliumin ja kristillisyyteen kuuluvan Jeesuksen paluun odotukseen huonoon valoon ja tärvelevät aidon ja asiaankuuluvan kristilliseen sanomaan kuuluvan toivon Jeesuksen takaisintulemisesta. Sen, josta jo apostolinen uskontunnustuskin muistuttaa viimeisillä riveillään: ”… astui ylös taivaisiin ja on sieltä tuleva…”. Tämä toivo on osa kristillistä uskoa. Päivämäärien asettelu ei.

Jeesuksen paluun toivorikas odotus kuuluu evankeliumiin ja kristilliseen julistukseen. Paavali kirjoittaa, että meidät on pelastettu ”palvelemaan elävää Jumalaa ja odottamaan taivaista Hänen poikaansa, jonka hän on herättänyt kuolleista” (1. Tess. 1:9-10). Kristillisen kirkon historiassa ja raamatunselitysperinteessä apokalyptiikalla ja aikain merkkien seuraamisella on ollut oma merkittävä paikkansa. Tämä on nähtävissä vaikkapa eräiden teologisesti vaikutusvaltaisten varhaiskristillisten kirkkoisien teksteissä (Ireneys, Hippolytos, Tertullianus jne.). Myös Herra itse kehottaa valppauteen ja antaa viitteitä joistakin hänen paluutaan edeltävistä yleisistä aikainmerkeistä (Matt. 24). Näiden perusteella voidaan aavistella Herran paluun läheisyyttä. Mainitut merkit eivät kuitenkaan ole niin yksityiskohtaisia, että voitaisiin arvuutella päivämääriä tai vuosilukuja. Parhaimmillaankin kyseiset viitteet antavat vain likiarvoja siitä missä ajassa liikutaan. Jeesus itse varoitti siitä, että tarkkaa päivää ja hetkeä ei kukaan, edes hän itse, tiedä. Kannatan koko sydäemstäni sellaista evankeliumin julistusta, jossa kaikuu vahvasti Jeesuksen takaisintulemisen kirkas toivo. Sen sijaan käännän selkäni, samoin kehoitan jokaista kristittyä tekemään kaikenlaiselle ajankohtien arvailulle.

Olipa siis kyse Raamatun viitteiden pohjalta suoritetuista matemaattisista laskelmista (á la Jehovan todistajat ja Harold Camping), taikka väitetyistä mystisistä kokemuksista, enkeli- tai peräti jeesusilmestyksistä, sellaisiin ei ole lainkaan uskominen. Sanon vielä kerran: Niihin ei ole lainkaan uskominen. Piste. Nämä arvailijat on syytä pitää pois seurakuntien saarnatuoleista. Sen sijaan heidän pitäisi tehdä parannusta tomussa ja tuhassa  ja pitää suunsa kiinni. He tekevät syntiä Herraa ja hänen seurakuntaansa vastaan. He saattavat evankeliumin ja aidon kristillisen Jeesuksen paluun odotuksen huonoon huutoon. Ugh!


---------

11 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Aivan oikein kirjoitit Jeesuksen paluun tarkan ajankohdan tietämistä vastaan, en millään tavalla moiti kirjoitustasi tai sinua. Haluaisin kuitenkin kuulla mielipiteesi Jeesuksen tulon ajankohdasta, sinun arviosi missä ajassa elämme. Voiko tämä kaikki jatkua enää pitkään? Olen kovin kiitollinen Patmokselle kaikesta mitä olen tästä asiasta oppinut vuosien varrella. Oikeastaan minua kiinnostaa vain henkilökohtainen ajatuksesi, joka ei käynyt ilmi ko. kirjoituksesta. Itse olen uudestaan alkanut odottaa tämän aikakauden loppua, Jeesuksen paluuta ja kaiken tämän tapahtumista tämän sukupolven aikana, kuten Jeesus mielestäni puheessaan viittasi. Kertoisitko vähän omasta sydämestäsi, mitä ajattelet nyt vuonna 2011.

Tässä samalla haluaisin palata aiheeseen "Minut on ryöstetty - Jumalan kiitos!" johon kirjoitin oman kokemukseni elokuussa kun minulta huijattiin rahaa. Marraskuussa koin saavani takaisin tuhatkertaisesti takaisin kun 90-luvun velkojeni takia vanhempieni asunto oli menossa pankille jälkipantin takia. Kirjoitimme uskossa pankille kirjeen, ja ihme tapahtui, muutaman päivän perästä tuli puhelinsoitto joka muutti kaiken. Ystävät olivat kehoittaneet meitä jo luovuttamaan ja hyväksymään erittäin rassaavan menetyksen (vanhempani ovat yli 80v.)kun kaikki muuttui kuin .. kuin ...niin, Jumalan armosta. Koin voimakkaasti, että sain tuhatkertaisesti sen mitä kadulla menetin antaessani tuntemattomalle "lainan" ajatellen sen olevan Jumalan tahto ja
Sanan mukaista.

Eipä tämän enempää tällä kertaa

JVH

Maiju kirjoitti...

on Hei Pasi! Kiitos järkevästä tekstistä näistä tempauslottoajista. Minua rupesi askarruttamaan eräs seikka. Vaikka Jeesus on sanonut ettei sitä päivää tiedä kukaan, ainoastaan Jumala, miksi Raamatussa annetaan kuitenkin eräänlaisia vinkkejä tulevasta? Esim. Luuk. 21:20-31. Vai tulkitsenko näitä väärin ja sivuutan sen tärkeimmän? En kuitenkaan halua pelotella itseä ja menettää yöunia näiden ennustajien vuoksi, koska eikö me olla eletty lopun aikoja Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen.

Timo kirjoitti...

Hyvä tietopaketti Harold Campingistä löytyy Alpha and Omega Ministries järjestön sivuilta. Mainitsemasi aikaisempi maailmanlopun ennustusyritys 90-luvulla viittaa hänen kirjaansa "1994?". Voimme vain rukoilla että Harold Camping tekee parannuksen Jumalan armosta. Muussa tapauksessa 22.5.2011 alkaa herra Campingin leirissä "siivousoperaatio", joka noudattaa niin kovin tuttua kaavaa.

Nimetön kirjoitti...

Mielestäni meidän ei tulisi arvuutella Jeesuksen paluuta. Jos sen ajankohdan ennalta tietäminen olisi tärkeää niin
olisihan Jeesus itse sen meille kertonut. Olen vasta vuosi sitten tullut uskoon ja minusta tuntuu, että meidän
tulee keskittyä niihin asioihin, joita Jeesus on meitä pyytänyt tekemään eikä haihatella semmoisia, mistä
Jeesus on itsekin sanonut olevansa tietämätön. Asia ei meille kuulu. Ainoastaan Jumalalle.

Ja eikö vinkit tulevasta anneta Raamatussa juuri sen tähden, että kuullessamme maailman sodista ja luonnon katastrofeista
voimme edelleen tukeutua vankkaan Jumalan Sanaan. Raamatussahan on kerrottu, että nämä asiat tulevat tapahtumaan ja
meidän ei tarvitse silti pelätä vaan uskoa edelleen.

Tommi kirjoitti...

Tuota Jeesuksen sanaa "päivästä ja hetkestä" voidaan mielestäni käyttää väärin myös ylitulkitsemalla se. Ainakin minulle luterilaisena tulee välillä mieleen, että kuvitelmana on, että on hurskaampaa olla tietämättä lopun ajoista oikeastaan mitään. Mutta nimenomaan sitähän Jeesus ei tarkoita, eikä Raamattu turhaan puhu lopun ajoista niin paljon kuin se puhuu. Tarkoitus nimenomaan on, että tiedämme paljon, ja valvomme, "ettei se päivä YLLÄTÄ teitä kuin paula".

Kun Jeesus siis sanoo, puhuu päivästä ja hetkestä, tai ajasta ja hetkestä, ei sitä pidä tulkita niin, että mitään ei voida tietää! Jos ihmissuvun historia on juutalaisen laskutavan mukaan 7000 vuoden mittainen, on suuren mittakaavan virhe väittää, ettemme voisi tietää Jeesuksen tulemusta esim. 10.000 vuoden tarkkuudella. Uskoakseni voimme tietää paljon tarkemmin ja Raamatun valossa arvailla jopa vuosikymmentä, mutta tarkkaa vuotta tai päivää emme voi sanoa.

Lauri kirjoitti...

Jeesus sanoo, ettei hänkään tiedä ajankohtaa. Kuinka Isä voisi salata sen Pojaltaan? Luulen, ettei Isäkään sitä tiedä, vaan tulevaisuus on aina avoin Hänen edessään. Siksi sillä on jotain merkitystä, kun meitä kehoitetaan rukoilemaan Häntä, koska Hän ottaa sen oikeasti huomioon ja muokaa tulevaisuutta sen mukaan.

Nimetön kirjoitti...

Toisin sanoen Lauri siis sanoi ettei Jumala olekaan kaikkivaltias. Kaikkivaltiaan pitäisi tietää kaikki mahdolliset ja mahdottomat tulevaisuudet. Miten voi muokata jotain josta ei tiedä miten se muuten menisi?

Lauri kirjoitti...

Kyllä tämä ei olekaan klassisen teismin mukainen ajatus vaan panenteismin käsitys Jumalan ja luomakunnan suhteesta.

Nimetön kirjoitti...

Joka vuorokausi tapahtuu tuhansittain maailmanloppuja. Kun ihminen kuolee, se on aina ihmisen sen hetkisen maailman loppu. Eli toukokuun 11 päivä tapahtuu joillekin MAAILMANLOPPU. p.s mitä eroa on kollektiivisella tai yksilötasolla tapahtuvala maailmanlopulla??????????

Sami Anttila kirjoitti...

Aikaisemmin olikin julkaistu linkki Alpha & Omega Ministeriesin sivuille koskien Harold Campingiä. Tässä vielä yksi linkki, josta löytyy linkit James Whiten ja Harold Campingin debaattiin ja kommentteihin. Nämä ovat aivan huippuja:
http://sharpens.blogspot.com/search/label/Harold%20Camping

Asia, joka minua hieman ihmetyttää Pasin kirjoituksessa, on se, että Jeesuksen sanat otetaan tosissaan siitä, että ajankohtaa Hänen paluustaan ei voida tietää, mutta samalla jätetään uskomatta Jeesusta siinä, että Mat.24:n tapahtumat tapahtuivat Jeesuksen aikaisen sukupolven aikana. Jeesus ei olisi pystynyt sanomaan asiaa juurikaan selkeämmin.

Nimetön kirjoitti...

Se on totta, ettei kukaan voi tietää Jeesuksen paluupäivää. Yksin Herra sen tietää. Niin sanoo Raamattukin. Eikä meidän sitä tarvitsekaan tietää!