sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Älä haikaile yksinkertaisen kristinuskon perään

Edesmenneen kirjallisuudenprofessori C. S. Lewisin kirjoituksiin perustuvassa hartauskirjassa The Business of Heaven, johon ennenkin olen blogillani viitannut, on tämän päivän kohdalla jälleen ajattelemisen arvoista tekstiä. Lewis pohdiskelee kuinka eräiden mielestä kristinuskon pitäisi olla yksinkertaista jos se olisi Jumalasta lähtöisin. Näin Lewis: 
Ei ole viisasta haikailla yksinkertaisen uskonnon perään. Todelliset asiat eivät näet ole yksinkertaisia. Ne näyttävät yksinkertaisilta, mutta eivät ole. Pöytä edessäni näyttää yksinkertaiselta. Mutta kysy tiedemieheltä mistä se koostuu – kaikkea mahdollista atomeista ja kuinka valoaallot heijastuvat niistä osuen silmäni näköhermoihin ja mitä se kaikki saa aikaan aivoissani – ja huomaat, että se mitä kutsumme ”pöydän näkemiseksi" laskee sinut keskelle lähes loputtomalta tuntuvia salaperäisiä monimutkaisuuksia. Lapsen mielestä lapsen rukous näyttää yksinkertaiselta. Ja jos olet tyytyväinen pysähtymään siihen, niin siitä vain. Mutta jos se ei sinua tyydytä – ja tavallisesti moderni maailma ei siihen tyydy – sinun on oltava valmis johonkin vaikeaan. Jos toivot löytäväsi jotain enemmän kuin vain sitä mikä on yksinkertaista silloin on lapsellista valittaa, että se jokin enemmän ei ole yksinkertaista.

Usein tähän lapselliseen menettelytapaan sortuvat kuitenkin ihmiset, jotka eivät ole lapsellisia, mutta jotka tietoisesti tai tiedostamattaan haluaisivat tuhota kristinuskon. He nostavat esiin sellaisen näkemyksen kristinuskosta, joka soveltuu kuusivuotiaalle lapselle ja tekevät sellaisesta sitten hyökkäyksensä kohteen. Jos yrität selittää heille mistä kristillisessä opissa todella on kyse niin kuin sen ymmärtävät asioista perillä olevat aikuiset, he ryhtyvät valittamaan sitä kuinka sinä yrität vain saada heidän päänsä pyörälle ja että se on aivan liian monimutkaista. He ovat varmoja siitä, että mikäli Jumala ihan oikeasti olisi olemassa hän olisi tehnyt ’uskonnon’ yksinkertaiseksi, koska yksinkertainen on niin kaunista ja niin edelleen.
Sinun on syytä olla varuillasi tällaisten ihmisten suhteen sillä he muuttavat perusteluitansa joka hetki ja tuhlaat vain aikaasi. Pane myös merkille heidän ajatuksensa Jumalasta, joka ’tekee uskonnosta yksinkertaista’. Niin kuin ’uskonto’ olisi jotain minkä Jumala on vain keksinyt, sen sijaan, että kyse olisi Hänen ilmoituksestaan meille eräistä sellaisista varsin muuttumattomista tosiasioista, jotka koskevat Hänen omaa olemustaan.

4 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Kristinusko on yksinkertaista.

Otat Jeesusksen sydämeesi ja pelastut.

Et ota ja joudut helvettiin, jossa on itku ja hammasten kiristys. Jossa tuli ei sammu, eikä mato kuole.

Nimetön kirjoitti...

Kyllä minäkin ajattelen, että kristinusko on yksinkertaista - onhan Jumalan sana tämän maailman viisaille hullutusta.

Sami Anttila kirjoitti...

Tuo C.S. Lewisin pöytäanalogia on aika hyvä, vaikka nämä pari anonyymiä kommentoijaa ei näyttänytkään sitä ymmärtävän. Samaan aikaan kun kristinusko näyttää yksinkertaiselta, liittyy siihen asioita, jotka tuntuvat välillä saamaan aivot solmuun, kuten vaikkapa kristologia, soteriologia ja Jumalan pintapuolisesti ristiriitaiselta näyttävät ominaisuudet.

Nimetön kirjoitti...

Komppaan Sami Anttilaa. Uskominen on yksinkertaista, mutta se mihin uskotaan ei sitä olekaan. Ihmisen on mahdoton käsittää Jumalaa, jumaluutta. Jotkut ottavat Ilmestyskirjan päärlyportit ja kultakaupungin kirjaimellisesti. Noh, voidaanko heitä arvostella, kun ei meistä kukaan osaa hengellisempääkään versiota todentaa.
Jeesus Kristus on mennyt taivaaseen valmistamaan meille sijaa. Heh, voihan sen nähdä niin, että siellä se Jeesus petaa kullekin vuodetta, ja laittaa vielä konvehdin tyynyn päälle. ;-) Yks lysti, "taivaassa" oleminen voittaa verrattomasti kaiken mitä täällä ruumiissa ollessa voimme kokea.
Siunauksin,