lauantai 27. heinäkuuta 2013

Jeesuksen ylösnousemus on myöhäsyntyinen legenda? - Ylösnousemuksen vastaväitteitä, osa 7


Myth #7: It Was Merely Legend from Credo House on Vimeo.

Jeesuksen ylösnousemus on myöhäinen legenda, joka on tullut osaksi uuden testamentin tekstejä? Emme koskaan saa tietää mitä Jeesukselle oikeasti tapahtui. Ylösnousemuksen vastaväitteitä käsittelevän lyhytvideosarjan seitsemännessä osassa tri Michael Licona vastaa lyhyesti Jeesuksesta kertovan aineiston luonteesta.

Liconan mukaan meillä on evankeliumeitakin varhaisempia viitteitä Jeesuksen ylösnousemuksesta. Tällainen on esimerkiksi Paavalin 1 korinttolaiskirjeessä (15. Luku)  lainaama, häntä itseänsä varhaisempi formeli Jeesuksen kuolemasta, hautaamisesta, ylösnousemisesta ja ilmestymisestä useille henkilöille, jotka Paavali itse oli tavannut ja tuntenut.

Näihin kuuluivat muun muassa Pietari ja Jaakob, joilta Paavali on kuullut Jeesuksen ylösnousemuksesta.

Väite Jeesuksen ylösnousemuksesta palautuu siis Jeesuksen alkuperäisiin opetuslapsiin ja seuraajiin.

”Heitä voidaan kenties syytää valehtelemisesta tai hallusinaatioista, mutta väite Jeesuksen kuolleistanousemisesta ei ole myöhään kehitetty legenda. Väite on peräisin Jeesuksen omilta seuraajilta,” Licona toteaa.

Tähän voidaan lisätä se tosiasia, että Uuden testamentin tutkijat ovat lähes universaalisti yksimielisiä siitä, että 1 Kor 15:3-6 luvussa oleva nelitahoinen kaavamainen viittaus Jeesuksen "kuolemaan", "hautaamiseen", "ylösnousemiseen" ja "ilmestymisiin" on saanut vakiintuneen muotonsa hyvin varhain.

Paavali siteeraa tätä vakiintunutta formelia, jonka skeptinen uuden testamentin tutkija Gerd Lüdeman on arvioinut olevan peräisin Jerusalemin seurakuntayhteisöstä ja saaneen  muotonsa vain 3-5 vuotta Jeesuksen kuoleman jälkeen.

Paavalin kirje sisältää siis tässä viittauksen hyvin varhaiseen alkuseurakunnalliseen lähteeseen joka hänellä on ollut tiedossaan, ja jota hän itse on kirjeensä tarkoituksiin hiukan muokannut.

Tämä osoittaa, että ajatus ylösnousemuksesta, kuten Licona toteaa, on peräisin Jeesuksen alkuperäisten opetuslasten ja seuraajien parista eikä myöhemmin syntynyt legenda.

Seuraavassa ylösnousemuksen vastaväitteitä käsittelevän lyhytivideosarjan osassa Licona vastaa väitteeseen ylösnousemuksesta tieteellisenä mahdottomuutena.

------------
 Liconan lyhytvideosarjan aiemmat osat tällä blogilla: 

Ei kommentteja: