lauantai 16. helmikuuta 2013

Ylösnousemus ja yhtäläisyydet pakanamysteereihin - Mike Licona: Ylösnousemuksen vastaväitteitä, osa 2

Ensimmäisessä osassa teologian tohtori ja historioitsija Mike Licona käsitteli evankeliumien välisiä näennäisiä ristiriitaisuuksia ja niiden asettamaa haastetta Jeesuksen ylösnousemuksen historiallisuudelle. Tässä toisessa osassa Licona vastaa lyhyesti väitteisiin, joilla Jeesuksen ylösnousemus on usein yritetty selittää epähistorialliseksi viittaamalla samankaltaisiin pakanallisiin kertomuksiin kuolevista ja ylösnousevista pakanajumaluuksista.


Myth #2: Pagan Parallels in the Mystery Religions from Credo House on Vimeo.

Tässä ensiksi hiukan auki kirjoitettuna Liconan lyhet pointit, joiden jälkeen joitakin omia lisäyksiä samaan aiheeseen. 

Ensiksi, vallitsevan akateemisen näkemyksen mukaan käytännössä kaikki uskonnonhistorialliset paralleelit ovat kristinuskoa myöhäisemmältä ajalta. Jos siis lainaamista on tapahtunut suunta on kristinuskosta muihin uskontoihin, eikä päinvastoin.

Toiseksi, useat netttipalstoilla esiintyvät väitteet ovat yksinkertaisesti vääriä. Esimerkiksi väite Krishan ”ristinnaulitsemisesta” ja nousemisesta kuolleista. Yksi Uskon Puolesta -blogini suosituin teksti vuodesta toiseen on ollut kirjoitus otsikolla Zeitgeistelokuva on ankka.  Siinä käsittelin laajemmin näitä uskonnonhistoriallisia paralleeleja ja erityisesti juuri Krishna-myyttiä. Kannattaa lukaista.

Licona huomauttaa lopuksi, että eri kertomusten samankaltaisuudet eivät todista vielä kausaalisuudesta. Kahden täysin eri tapahtuman kesken voidaan joskus löytää hämmästyttäviä samankaltaisuuksia ilman, että tapahtumilla on mitään tekemistä toistensa kansa. Licona kertoo yllättävän esimerkin lentokoneesta, joka lennettiin New Yorkissa päin rakennusta.

Väitetyt yhtäläisyydet pakanauskonnoista löytyvien myyttien kanssa eivät siis anna todellista syytä epäillä Jeesuksen ylösnousemuksesta kertovia evankeliumikertomuksia epähistoriallisiksi. 

Tähän aiheeseen liittyen bongasin kerran eräältä nettisivulta hauskan listauksen samankaltaisuuksista John F. Kennedyn ja Jeesuksen välillä: 

JEESUS JA JOHN F. KENNEDY
 1. Molemmilla oli seuraajia, jotka ihailivat heitä.
 2. Molemmat olivat valtakunnan johtajia.
 3. Molemmat kohtasivat vastustusta.
 4. Molemmat saivat surmansa julkisesti
 5. dramaattisella tavalla
 6. ollessaan uransa huipulla
 7. heidän lähimmän naisensa läsnä ollessa.
 8. Molempia haavoitettiin päähän. Jeesuksen päähän painettiin piikkikruunu ja JFK:a ammuttiin päähän.
 9. Viranomaiset (sotilas, lääkäri) julistivat molemmat kuolleeksi.
 10. Molempia surtiin.
 11. Molemmat haudattiin.
 12. Molempien nimet alkavat ”J” kirjaimella.
 13. Molemmat olivat kiinnostuneita vapaudesta.
 14. Molemmilla oli isä, jonka nimi oli Josef,
 15. joka työllisti itse itsensä.
 16. Molempien perheillä oli läheinen ja merkittävässä asemassa oleva perheenjäsen, joka tarjosi viiniä.
 17. Sekä Jeesuksen että JFK:n veli tapettiin
 18. sen jälkeen kuin heidän tunnettu veljensä oli murhattu (Jaakob, RFK).
Seuraava lista vertailee Kennedyä ja Lincolnia (nappasin tämän samalta nettisivustolta, joten en itse ole tarkistanut väitteitä):

ABRAHAM LINCOLN JA JOHN F. KENNEDY
 1. Abraham Lincoln valittiin kongressiin 1846, Kennedy valittiin kongressiin 1946.
 2. Abraham Lincoln valittiin presidentiksi 1860, John F. Kennedy valittiin presidentiksi 1960.
 3. Molemmissa nimissä, Lincoln ja Kennedy, on seitsemän kirjainta!
 4. Molempien vaimo menetti lapsensa asuessaan Valkoisessa talossa.
 5. Molempia presidenttejä ammuttiin perjantaina.
 6. Molempia ammuttiin päähän.
 7. Molempien salamurhaajina toimi etelävaltioista kotoisin oleva henkilö.
 8. Molempien seuraajaksi nousi etelävaltioista kotoisin oleva henkilö:
 9. Molempien seuraajaksi valittiin Johnson niminen henkilö.
 10. Andrew Johnson, joka seurasi Lincolnia virassa, oli syntynyt 1808. Lyndon Johnson, joka seurasi Kennedyä virassa oli syntynyt 1908.
 11. John Wilkes Booth, joka ampui Lincolnin, oli syntynyt 1839. Kennedyn ampuja Lee Harvey Oswald oli syntynyt 1939.
 12. Kumpikin salamurhaajista tunnetaan kolmen nimensä perusteella.
 13. Molempien nimissä on yhteensä viisitoista kirjainta.
 14. Booth pakeni teatterin kautta ja jäi kiinni varastossa. Oswald pakeni varaston kautta ja jäi kiinni teatterissa.
 15. Booth ja Oswald surmattiin ennen oikeudenkäyntiä.
 16. Ennen kuin Lincoln surmatiin hän oli käynyt Monroen kaupungissa Marylandissa.
 17. Ennen kuin Kennedy surmattiin hän kävi Marilyn Monroen luona.

Joten hämmästyttävätkään samankaltaisuudet eivät vielä riitä osoittamaan, että eri tapausten tai kertomusten välillä olisi yhteys ja että kertomus ei siksi voisi olla historiallisesti autenttinen. Kuten Licona videossaan toteaa, useimmiten todellisia samankaltaisuuksia mysteeriuskontojen käsitysten ja Jeesuksen  ylösnousemuksen suhteen ei edes ole. Useimmiten yhtäläisyydet ovat pinnallisia ja saattavat parhaimmissakin tapauksissa heijastaa kristinuskon vaikutusta myöhempiin pakanallisiin lähteisiin.

Viimeinen huomio pätee myös väitteeseen zarathustralaisuudesta ylösnousemususkon alkulähteenä. Zarathustralaisuuden kuolleiden ylösnousemusta koskevat uskomukset ovat peräisin kristinuskoa myöhäisemmistä zarathustralaisuuden lähteistä, kuten historioitsija N. T. Wright on todennut omassa tutkimuksessaan.

Postaan jatkossa myös muut Liconan lyhytvideosarjan osat pienen suomenkielisen yhteenvedon ja omien reflektioiden kera.

1 kommentti:

DBblog kirjoitti...

Jeesuksellaja zarathustralaisuudella on yhteys mutta aivan toinen ja se sai alkunsa Israelin pakkosiirtolaisuuden päättymisessä jolloin Zarathustran uudelleen syntymää odottaneet zarayhustralaiset yhdistivät tämän juutalaisten luvattuun messiaaseen eli ottivat vaikutteita juutalaisuudesta. Persian vallan ajalta on havaittu myös että juutalaisuus sai vaikutteita zazathustralaisuudesta minkä seurauksena esimerkiksi syntyi essealaisten lahkoyhteisö Qumraniin. Zarathustralaisuus siis sai vaikutteita juutalaisuudesta ja Rooman aikaan Persian korvasi Parthia jonka keskeiseksi kulttuuriksi astrologia. Parthiassa tähtien tarkkailusta vastasivat zarathustralaiset atrologipapit eli maagit. Maagi onki lienee jo tuttu sana? Arviolta vuosien 4 eaa - 2 eaa nämä maagit seurasivat tähtitaivaalta saturnuksen ja venuksen "tanssi" leijonan tähtikuviossa ja kun nämä kaksi planeetta tulivat nykyään Reguluksena tunnetun tähden lähelle, katsoivat nämä maagit että juutalaisten kuningasta eli heidän Zarathustransa on nyt syntynyt Juudeassa. Nämä pakkasivat mukaansa kirjakääröjä, kultaa, suitsuketta, mirhaa ja kultaa, lähtien sitten arviolta 100 hengen seurueena kohti Jerusalemia jossa Herodes suuri vietti viimeisiä vuosiaan. Loppu sitten tunnetaankin kun nämä maagit löysivät Beetlehemistä talon joka kuului Josef ben-Jakobille ja sieltä he tavoittivat nuren 17-vuotiaan Miriam nimisen naisen jolla o,i vuoden ikäinen Joshua "Iesus" ben-Josef niminen lapsi.