perjantai 30. tammikuuta 2009

Onko Jumala epäreilu?

Gregory Koukl pohdiskelee kysymystä onko Jumala epäreilu, jos hän ei pelasta kaikkia.

5 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Herra Koukl luulee ilmeisesti Jumalan toimivan samalla tavalla kuin ihmisten.

Nimetön kirjoitti...

Egalitarian westerners..sosialistinen ajatusmalli, tasa-arvoisuus..

Everybody sinned equally, so it's really just and justified that everybody goes to Hell, right? Helvetissä kaikki ovat tasa-arvoisia. ;)

Lähetin kerran Rick Joynerille kysymyksen, joka koski tasa-arvoisuutta Taivaassa. Hän vastasi muistaakseni että Taivaassakin on erilaisia arvoasteita. Se ei ole minun Taivaani. Jeesus antoi ymmärtää, että kaikkein pienin on kaikkein suurin opetuslapsista, ja että on 'lapsellista' edes kiistellä asiasta, koska siinä vaiheessa kun joku 'havittelee olevansa suuri' ihmisten keskellä, hän on menettänyt pienuutensa. Lapsellista siis. Kaikki ovat tasa-arvoisia.

Luukkaan Evankeliumi, Luku 9

Kuka on suurin?

46 Opetuslasten kesken syntyi kiistaa siitä, kuka heistä oli suurin.
47 Jeesus tiesi, mikä ajatus heillä oli mielessään. Hän nosti viereensä
lapsen
48 ja sanoi heille: "Joka minun nimessäni ottaa luokseen tämän lapsen,
se ottaa luokseen minut. Ja joka ottaa minut luokseen, ottaa sen, joka
on minut lähettänyt. Se teistä, joka on kaikkein pienin, on todella suuri."

Oikeasti Jumala on se joka kaikki lait on alunperin säätänyt. Hän on Pyhä vain sen tähden että Hän sanoo niin. Ja Jumala on Pyhä edelleenkin, vaikka inkarnoitui ihmiseksi ja otti kaiken ihmisten saastan päälleen. Ja Raamattu sanoo että "hän tuli synniksi" (tosin en tiedä tuon kohdan tulkintaa miten se pitäisi täsmällisesti ottaen ymmärtää. Tuskin Jumala hänessä muuttui miksikään, koska hän oli viaton uhri)
Mutta Jumala siis voi olla pyhä, kai vain siksi että Hän julistaa olevansa pyhä, ja vain siksi, että on Jumala. Voiko Jumalaa ylipäänsä mikään rajoittaa? Edes aika?

Ehkä Jumala loi koko maailman ollessaan ristillä? :)
Ihmiselle mahdotonta käsittää, mutta Jumala voisi luoda maailman joka sekunti uudelleen, aina muistojamme myöten. Mistä tiedämme ettemme ole vain Hänen ajatuksensa?
Mistä tiedämme yhtään mitään? :)

Nimetön kirjoitti...

>>Ehkä Jumala loi koko maailman ollessaan ristillä? :)
Ihmiselle mahdotonta käsittää, mutta Jumala voisi luoda maailman joka sekunti uudelleen, aina muistojamme myöten. Mistä tiedämme ettemme ole vain Hänen ajatuksensa?
Mistä tiedämme yhtään mitään? :)>>

Ei sitä ole mahdotonta käsittää, vaan se on täysin loogista ja järkevää. Jumala voi kyllä tehdä niin, minkä lisäksi hän myös tekee niin koko ajan. Kuten sanoit. Tiedätkös, kuka muu niin tekee?

Pasi Turunen kirjoitti...

...mutta Jumala voisi luoda maailman joka sekunti uudelleen, aina muistojamme myöten. Mistä tiedämme ettemme ole vain Hänen ajatuksensa?

Ei ole mitään perusteita uskoa, että asia olisi näin. Mielikuvituksessaan voi jokainen toki tehdä kaikenalisia ajatusleikkejä.

Mistä tiedämme yhtään mitään? :)

Kuten Augustinus sanoi: "Si fallor, sum". Eli "Jos olen väärässä, minä olen". Decartes siitä sitten kehitteli: "Cogito, ergo sum" - Ajattelen, siis olen.

Ei siis ole mielekästä vaipua tuollaiseen ideologiseen sekptisismiin. Koeta Kaija piristyä :)

Nimetön kirjoitti...

Pasi Turunen sanoi:

>>Ei ole mitään perusteita uskoa, että asia olisi näin.>>>

Miksi ei? Me emme ole jumalia ja tiedä kaikkea. Tämä olisi se alkuperäinen synti. :)

Sitäpaitsi, Jeesuksen uhrikuolema on kristinuskon ydin ja tämän kuoleman kautta Jumala poisti Vanhan Liiton ja LOI Uuden. Entä jos Hän LUODESSAAN Uuden Liiton, tuli myös luoneeksi maailman toiseen kertaan? :)
Kolossalaiskirjeen 'Hän pitää kaikkea voimassa', entä jos tuon kohdan voisi käsittää niin, että voimassa pitäminen tarkoittaa jatkuvaa luomista. :)

Jumala on 'Minä Olen'. Please, ei nyt kuitenkaan sekoiteta sitä noihin Minä Olen New Age porukoihin, jotka uskovat että jokainen ihminen on sisäisesti Jumala. Jumala kyllä asuu Raamatun mukaan jokaisessa ihmisessä, mutta ihminen on kuitenkin itsessään luotu olento ja ei-jumala. Näin olen aina uskonut. Kukin katsokoon (todella ja rehellisesti) omaan sisimpäänsä, ja ymmärtäköön että sitä on täysin mahdotonta jalostaa olemaan 'hyvä'.

Mutta käsitän, että ristillä Jumala teki tuon liiton ihmisen kanssa ja se pitää ymmärtää samoin kuin avioliitto. Aiempi liitto oli enemmän 'hallitsija - alamainen' -tyyppiä.
En voi sille mitään, mutta kun ajattelee tuota skenaariota, niin tulee mieleen, että Jumala halusi ensin kokeilla kuinka hyvin me tottelemme käskyjä (tai yksi kansa, israelilaiset, joka oli kuin Jumalan esimerkkiotos ihmiskunnasta). Todetessaan sen mahdottomaksi, Hän lähetti Jeesuksen maailmaan. Toisaalta, uskontunnustuksien mukaan Jeesus on ollut aina olemassa (tietenkin jos Jumala on kolmiyhteinen) joten risti oli jo ennalta määrätty Jumalan luomiseen. No niin..taas tämä sama asia.

Tuo tiedon puu oli syypää kaikkeen. (no niin tietenkin sanot että ihminen oli syypää kaikkeen..)
Ihmisen syytä ei ole että maailma on luotu ja olemassa, tai hän on syntynyt perisynnin alaisuuteen. Miksi pitäisi ottaa jotain myyttistä syyllisyyttä niskoilleen?
Olen syyllinen omiin pahoihin tekoihini ja asenteisiini.

Anteeksi, mutta en enää ymmärrä tätä skenaariota. Aiemmin otin paljon helpommin syyllisyyttä niskoilleni eri asioista ja uskoin auktoriteetteja. Se teki minusta alttiin uskomaan näihin asioihin. Mutta olen muuttunut. (Joku voisi varmaan käyttää sanaa paatunut.) Kuitenkin tunnen olevani paljon ehyempi omana itsenäni kuin ennen.

En silti sulje pois Jumalan olemassaoloa. Ja kristillisyys on kaikkein turvallisimman tuntuista eri uskomusten joukossa, joita tiedän. New Age ym. hindulaisuus-peräiset uskomukset eivät voi ikinä vedota minuun, koska uskon ihmiseen ja ihmisluontoon niin vähän.

>>> [i/]Ei siis ole mielekästä vaipua tuollaiseen ideologiseen sekptisismiin. Koeta Kaija piristyä :) [/i]<<

En tiedä olenko vaipunut mihinkään kauhean negatiiviseen. Yhtään sen negatiivisempaan kuin ennenkään. Ei elämä ikinä ole helppoa. On piristävää saada kysellä ja keskustella ja tuoda omia näkemyksiään julki.
Kun on kuunnellut erilaisia opettajia niin pitkään, niin on kiva kun saa antaa omaakin palautetta. Seurakunnissa on muutenkin ihan liian vähän kunnon keskustelua. Paukutetaan vaan samoja oppeja päähän ihmisille jotka ovat jo kuulleet ne sata kertaa.

Kiitos vastauksista. (toivottavasti tämä ei ollut liian pitkä)