keskiviikko 16. tammikuuta 2008

Väkivaltaisuuksia kristittyjä kohtaan Intiassa - ja Amerikassakin

Viime viikonvaihteessa Orissan maakunnassa, Intiassa, äärihindut tekivät jälleen rajuja ja väkivaltaisia hyökkäyksiä kristittyjä vastaan. Ohessa sähköpostissa vastaanottamani rukouspyyntö, jonka alun perin on välittänyt pastori Intiasta.

”Intian Orissassa on meneillään historian suurimmat vainot. 95 kirkkoa ja 1200 uskovien asuntoa poltettu. "Kynnelle kykenevät" paenneet viidakkoon, jäljelle jääneet ovat hindufanaatikkojen armoilla! Prabinin lastenkotia vastaan myös hyökätty ja osa lastenkodin asuntolaa revitty alas Prabin paennut lasten ja perheensä kanssa Kalahandiin vanhempiensa luo.

Kysymyksessä on tapahtumasarja, joka lähti liikkeelle jouluaattona Khandamalin alueella, kun äärihindut ilmaantuivat paikalle ja ryhtyivät repimään alas paikallisten liikemiesten viranomaisten luvalla kauppojensa ulkopuolelle ripustamia joulukoristeita, ja vaatimaan joulujuhlinnan lopettamista. Kristityt protestoivat ja tilannetta seurasi sanaharkka. Lopulta äärihindut kävivät kepein ja veitsin kristittyjen kimppuun ja ryhtyivät tuhoamaan heidän kauppojaan. Tämän jälkeen sadat äärihindut ovat hyökänneet, ryöstäneet ja tuhonneet kristittyjen kirkkoja, kauppoja, omaisuutta ja muutoinkin pahoinpidelleet paikallisia kristittyjä. Tilanne jatkuu yhä vakavana.

Jouluaaton tapahtumista liikkeelle lähteneiden väkivaltaisuuksien seurauksena paikalliset kristityt johtajat ovat lähettäneet kirjeen ja vetoomuksen Orissan paikallishallinnolle ja pyytäneet heitä puuttumaan tilanteeseen. Toistaiseksi viranomaiset ovat seuranneet tilannetta sivusta. Kirje on luettavissa Darrell Bockin blogista ja siitä selviää myös tapahtumien tarkempi kulku ja kehitys.

Myös kansainvälinen Human Rights Watch on noteerannut jo vuosien ajan Intiassa käynnissä olevan äärihindujen kristittyihin kohdistamat väkivaltaiset vainot. Loppuvuodesta 1999, juuri Intian parlamenttivaalien alla HRW julkaisi 37 sivuisen raportin tilanteesta otsikolla: Politics by Other Means: Attacks Against Christians in India.Kristityt ovat Intian poliittisten taisteluiden uusia syntipukkeja. Ilman välitöntä ja päättäväistä valtiovallan toimintaa, alueellisia jännitteitä tullan jatkossakin käyttämään hyväksi poliittisten ja taloudellisten päämäärien ajamiseksi”, totesi Smita Narula, HRW:n Aasian osaston tutkija.

Muistetaan erityisesti rukouksin Intiassa eläviä veljiä ja sisaria.

Asiasta lisää oheisissa linkeissä:

Uskontovastainen viha kristittyjä vastaan on nousussa muuallakin maailmassa. Siitä esimerkkinä tämä järkyttävä uutinen viime sunnuntaina Coloradossa sattuneesta ampumavälikohtauksesta, jossa nuori, 26-vuotias mies, Mathew Murray, ryntäsi kirkkoon avasi tulen seurakuntalaisia kohti. Sitä ennen hän oli internetin keskustelupalstoilla kirjoitellut vihamielisiä ja uhittelevia tekstejä kristittyjä vastaan. Neljä seurakuntalaista kuoli ammuskelussa. Murray itse sai lopulta surmansa, kun paikalla ollut henkivartija pysäytti hänet avaamalla tulen Murrayta kohti.

Matthew Murrayn omaiset ovat uskovia. He esittivät pojan sedän, pastori Phil Abeytan välityksellä anteeksipyyntönsä tapahtuneesta, jonka seurakunnan Missionuorten pastori Peter Warren otti anteeksipyynnön vastaan sulkien Phil Abeytan syliinsä. "Perheemme ja poikamme puolesta pyydämme anteeksi. Pyydämme teitä rukoilemaan uhrien ja heidän omaistensa puolesta tänä surun aikana," Abeyta sanoi. "Suremme yhdessä Murrayn perheen kanssa, ja tahdomme osoittaa heille rakkautta ja myötätuntoa," Warren oli todennut.

Ei kommentteja: