torstai 12. heinäkuuta 2007

Paavi teki sen taas! Hyvä että joku tekee...

Paavi Benedictus XVI on taas onnistunut suututtamaan ihmisiä.


Viime vuonna hän sai muslimien mielet kiihdyksiin siiteeraamalla keskiaikaista paavia, jonka käsitys islamin väkivaltaisuudesta sai muslimit raivoihinsa.

Nyt Paavi tölväisi kristittyjä toteamalla, että vain katolinen kirkko on oikea Kristuksen kirkko. Protestanttiset kirkot, kuten anglikaanit ja luterilaiset, ovat lähinnä vain "seurakunnallisia yhteisöjä". Tiedotusvälineissä on ennätetty puuttumaan paavin lausuntoon ikään kuin hän olisi syönyt paaviksi noustessaan antamansa "vaalilupauksen". Hänhän lupasi parantaa ekumeenisia suhteita muihin kirkkoihin. Aika outoa parantamista, jos ensi toteaa, etteivät muut kristityt ole edes kristittyjä.

Tosiasiassa paavi ei ole kieltänyt, että protestantit eivät olisi kristittyjä. Hänen mukaansa ne eivät ole "kirkko", koska eivät tunnusta paavin asemaa. Tämä ei teknisesti ole ihan sama asia kuin sanoa, etteivät muut kuin katoliset ole kristittyjä. Vaikka asiaa ymmärtämättömät voivat lausunnon tulkita sitenkin. Paavin lausunto nousee johdonmukaisesti katolisesta kirkko-opista, joka edellyttää, että kirkko on kirkko silloin kun sitä johtaa paavi, joka on Pietarin seuraaja. Luterilaisilla ja anglikaaneilla ei ole paavia, joten...

Minun tekisi mieleni nostaa hattua paaville, mutta se voitaisiin tulkita väärin. Monet voisivat luulla, että pidän hattua. Toiset taas, että olen alkanut salaa suosia roomalaiskatolista kirkkoa. Kumpikaan ei pidä paikkaansa.

Mutta minusta on silti hienoa, että löytyy joku, joka uskaltaa rehdisti olla jotain mieltä.

Nykymaailmassa suvaitsevaisuudesta näet on tullut täysin perverssiä touhua. Enää ei saa olla mistään mitään mieltä oikeasti. Kukaan ei ole oikeassa eikä kukaan väärässä. Jos sanot olevasi erimieltä, sinut leimataan suvaitsemattomaksi. Mutta kun uskonnot ihan oikeasti ovat erilaisia! Miksi tätä ei saisi lausua ääneen? Muslimeille Jeesus ei ole Jumalan Poika, kristityille on. Juutalaisille Jeesus ei ole Messias, kristityille on. Joku on pakostakin väärässä ja joku oikeassa. Kaikki eivät ole matkalla taivaaseen.

Minusta katolinen kirkko ei ole oikea Kristuksen kirkko, mutta sielläkin on kristittyjä. Pyhimyksiä ei pidä rukoilla, paavi ei ole erehtymätön, leipä ja viini eivät muutu Kristukseksi, Maria ei ole taivaan kuningatar, eivätkä apokryfikirjat kuulu Jumalan sanan inspiroituun kaanoniin jne. Tästä kaikesta huolimatta Jumalan Henki kirkastaa evankeliumeissa Kristuksen sovitustyön missä ja milloin tahtoo kenen kohdalla tahtoo.

Todellinen vuoropuhelu alkaa erimielisyyden ja erilaisuuden avoimesta ja rehellisestä tunnustamisesta. Kysymys on uskollisuudesta omalle identiteetille. Muutoin alennutaan teeskentelyyn.

Uskollisuudesta omalle identieetille paavinkin lausunnossa on kysymys, kuten CBN News yhtiön uutisessa todetaan: "Despite the harsh tone of the document, it stresses that Benedict remains committed to ecumenical dialogue. "However, if such dialogue is to be truly constructive it must involve not just the mutual openness of the participants but also fidelity to the identity of the Catholic faith," the commentary said." (Livahointi minun).

Mielestäni aidon suvaitsevaisuuden ydin on juuri tuossa "uskollisuudessa omalle identiteetille".
Minusta on hienoa, että paavi on antanut kiertelemättömän lausunnon. Ei siksi, että olisin hänen kanssaan samaa mieltä. Vaan siksi, että se näyttää esimerkkiä siitä, kuinka on postmodernissakin maailmassa on vielä uskallettava olla uskollinen omalle identiteetille.

Okeiokei, vieraillessaan Turkissa paavi käväisi Sinisessä moskeijassa ja kääntyi Mekkaa kohti yms. Okeiokeioikei. Mutta ymmärsitte varmaan pointtini.
Ole rehdisti erimieltä. Sano se reilusti ääneen. Ole valmis perustelemaan kantasi. Tee se tyylikkäästi. Signaali on silloin hyvä ja selkeä. Todellinen keskustelu alkaa!-----------------------

By the way... Paavin islamlausunto herätti kauhean kohun. Mutta pölypilven laskeuduttua on valistuneiden muslimioppineiden keskuudessakin jo myönnetty, että paavi oli kyllä ihan oikeilla jäljillä. Juttu ilmestyi YLE:n nettisivuilla. Laitan linkin, kunhan löydän sen taas.

4 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Herättipä vähän ajatuksia tuo sinun paavipostauksesi. Ks. lähemmin

http://timokoivisto.blogspot.com/

Saturday, July 14, 2007

"PAAVILLINEN REAKTIOKETJU"

Terv. Timo

Nimetön kirjoitti...

Se on hieno mutta haastava taitolaji nähdä asiat väreissä, eikä mustavalkoisina. Helpointahan olisi tokaista, että Paavin kirkko on perkeleestä ja piste (tämän jälkeen hattua nostaen lähteä keskustelukumppanin seurasta kadulle ihmisvilinään. Ai niin, unohdetaan se hattu...).

Mutta kyky nähdä laajemmin ja arvostaa niitäkin, jotka eivät ajattele niinkuin minä ajattelen - se on upea taitolaji. Sehän ei tietenkään tarkoita hyväksymistä, vaan ymmärtämistä, kykyä nähdä väreissä tässä aivokuolleessa maailmassa.

P.S. kiitos Pasi muutamasta hyvästä MP3-puheesta mitä tuli Kuvan ja Sanan puolelta ostettua.

Terv. Jari K.

Pasi Turunen kirjoitti...

Kiva kuulla, että suuresti arvostamani Timo Koivisto on suositellut suuresti arvostamaansa Pasi Turusta :)

--------------------------

Kiva kuulla, että ämpärit (mp3) saa olla siunaukseksi. Mistä puheesta mahtoi olla kyse, Jari?

Pasi

Nimetön kirjoitti...

Todellakin, unohdin mainita...

Puheet kuuluvat sarjaan "Rukouskoulussa pyhien kirjoitusten kanssa", eli "Jumalan kalliiden lupausten varassa - asenne on tärkeä, ei asento" ja "Pyhät, joille Jumala vastasi Ei". Näissä puheissa oli niinsanotusti puhetta minulle.

On myös mukava huomata, ettei näitä ämpäreitä ole pakattu piloille. Välillä netissä törmää saarnapuheisiin joista hädintuskin saa selvää...vielä jos alkuperäismateriaali on ollut laadultaan kehnoa, tuhoaa tiukka MP3-pakkaus loputkin.

Jari K.