tiistai 13. maaliskuuta 2012

Twitter ja valokuvahuijaukset - Propagandasota Israelia vastaan somessa käy kuumana

Viikonvaihteessa alkanut rakettitulitus Gazasta Israeliin jatkuu. Se alkoi Israelin surmattua ilmaiskussa kaksi palestiinalaista terroristijohtajaa, jotka tiedustelutietojen mukaan valmistelivat iskua Egyptin rajan kautta Israeliin. Hamasin hallinnoimassa Gazassa toimivat Iranin rahoittamat terroristiryhmät ovat perjantaista 9.3. alkaen ampuneet puurim-terveisinä yli 200 rakettia ja ohjusta (Kassam, Grad) Israeliin.
Israelin uusi ohjuspuolustusjärjestelmä Iron Dome on toiminut kapasiteettinsa äärirajoilla onnistuen pysäyttämään yli 90 prosenttia Israelin asutuskeskuksiin suunnatuista ohjuksista. Osa palestiinalaisraketeista on pudonnut asumattomille aukeille alueille aiheuttamatta vahinkoa.
Huomioni kiinnittyi sunnuntai iltana netissä surffatessani Iltalehden sivuilla aiemmin samana iltapäivänä klo 14:47 julkaistuun artikkeliin ”Israelin ilmaiskut Gazaan jatkuvat”. Jutun yhteyteen oli poimittu eri kuvatoimistojen kuvia, joista järjestyksessä toinen oli Jim Hollanderin (EPA) kuva Iron Dome ohjuspuolustusjärjestelmästä toiminnassa. Kuvatekstissä väitettiin, että ”Israel on iskenyt ohjuksin Palestiinaan”.
Lähetin välittömästi toimitukselle palautetta, jossa selvitin lyhyesti kuvatekstin olevan harhaanjohtava. Totesin, että kuvassa oleva hökötys on Israelin maasta ilmaan laukaistava Iron Dome ohjuspuolustusjärjestelmä. Se ei suinkaan ammu mitään ohjuksia mihinkään ”Palestiinaan” vaan torjuu Gazasta Israelin siviiliasutuksiin ammuttuja terroristien Kassam raketteja ja Grad –ohjuksia. ”Kiitos, että korjaatte kuvatekstin mahdollisimman pian”, päätin viestini.
Palaute ilmeisesti saavutti oikean henkilön. Noin tunti myöhemmin kuvateksti oli korjattu muotoon, joka nyt on nähtävillä Iltalehden netissä: ”Israelin Iron Dome -ohjuspuolustusjärjestelmä laukaisee torjuntaohjuksen. Sunnuntaina Israel torjui kymmenisen Gazasta ammuttua Grad-ohjusta. (JIM HOLLANDER / EPA)”
Kyse oli tuskin Iltalehden tahallisesta virheestä, sillä myös Hollannissa uutistoimisto AFP:n kuvaan, ja Englannissa Reutersin kuvaan Iron Dome –järjestelmästä oli liitetty samanlainen teksti, jonka väitettiin kuvaavan Israelia ampumassa ohjuksia Gazaan. Sittemmin AFP on korjannut harhaanjohtavan kuvatekstin. Iltalehti vain seurailee kansainvälisten kuvatoimistojen kuviinsa liittämiä tekstejä.
Tässä kritiikittömyydessä, yhdistettynä kiivaaseen uutisrytmiin, piilee ansa, jota palestiinalaiset osaavat hyödyntää.
Kuten aiemmissa konflikteissa kuvaajien tuotokset eivät aina suinkaan ole objektiivisia. Manipuloituja ja  lavastettuja kuvia levisi länteen niin Libanonin kesäsodan 2006 aikana (kts. tästä ja tästä) kuin Välimerellä sattuneen Mavi Marmara flotillaselkkauksen yhteydessä 2010 (kts. tästä).
Vaikka viime perjantaina alkanut rakettitulitus Gazasta on kestänyt vasta yhden viikonvaihteen on maailmalle levinnyt sosiaalisen median välityksellä kuvahuijauksia Israelin ilmaiskujen väitetyistä tuhoista ja uhreista.
Ainakin kaksi sosiaalisessa mediassa viimeisen 24 tunnin aikana levinnyttä kuvaa ovat osoittautuneet huijauksiksi.
Khulood Badawi niminen henkilö välitti Twitterin kautta kuvan, jossa väitettiin palestiinalaisisän kantavan sylissään Israelin sunnuntaina (11.3.) ilmaiskussa surmansa saanutta tytärtään. Myöhemmin saman kuvan tweetasi eteenpäin Diane Alzeer minkä jälkeen sitä on alle vuorokaudessa tweetattu eteenpäin ainakin 300 kertaa.
Toinen tweetaaja, Avi Mayer huomasi kuitenkin, että samaa kuvaa oli käytetty jo ainakin vuonna 2009! Siis yli kolme vuotta sitten. Mayer oli löytänyt viittauksen, jossa kuva liitettiin Irakin sotaan. Alzeer kuitenin väitti kuvan olleen otetun eilisiltana Gazassa ja tweetasi sen eteenpäin kansainväliselle lehdistölle. Jatkotutkimukset ovat osoittaneet, ettei kuvalla ole mitään tekemistä Gazan eilisiltaisten tapahtumien kanssa.
Kyseessä on uutistoimisto Reutersin elokuussa vuonna 2006 ottama kuva! Alun perin sen väitettiin esittävän Israelin ilmaiskussa menehtynyttä lasta. Reuters kutienkin joutui korjaamaan kuvatekstin nopeasti kun kävi ilmi, että Gazan sairaalalähteiden mukaan tyttö olikin kuollut pudottuaan vahingossa keinusta.
Melkoinen skandaali on sekin, että kuvahuijauksen liikkeelle laskenut Badawi on Gazassa toimivan YK:n alaisen järjestön (OCHA – the UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) tiedotus- ja mediakoordinaattori. 
Toinen tuore kuvaharhautus Gazasta on Maissam Nablussin käsialaa. Hän postasi sunnuntaina, 11. Maaliskuuta Facebook sivullaan kuvan, jonka väitettiin esittävän voimakasta räjähdystä Gazaan tehdyssä ilmaiskussa. ”Hyökkäys Gazaan tänään”, oli kuvan otsikko. Se levisi jälleen nopeasti viraalina Twitterin kautta. Esimerkiksi Gaza Youth Break Out –ryhmä tweetasi kuvaa eteenpäin väittäen sen esittävän ilmaiskua Gazaan sunnuntaina.
Kyse on huijauksesta.
Kuva on esiintynyt netissä aikaisemmin. Reuters julkaisi kuvan sivuillaan jo vuonna 2009. Se on otettu tammikuussa 2009 Gazan operaation (Cast Lead) aikana ja esittää Israelin ilmaiskun aiheuttamaa räjähdystä etelä Gazassa Rafassa. Kuva ei liity siis viime sunnuntain 11.3. tapahtumiin Gazassa.
Kuvahuijauksia leviää myös YouTubessa. Palestiinalaispropagandistit laskivat perjantaina 9. Maaliskuuta YouTubessa liikkeelle videopätkän, jonka mukaan Israel tappaa siviilejä Gazassa. Videolla näkyy pahoin haavoittunut, mutta elossa oleva isä ja hänen surmansa saanut pieni lapsensa. Sydäntä särkevä näky.
Videolla ei kuitenkaan ole mitään yhteyttä Gazan tapahtumiin. Se oli ilmestynyt YouTubessa jo kolme viikkoa aikaisemmin. Ennen viikonvaihteen väkivaltaisuuksia Gazan ja Israelin rajalla. Video on kuvattu Syyriassa, Homsin kaupungissa, jossa Basshar al-Assad on surutta surmannut oman maansa siviilejä. Myös videolla näkyvä isä ja hänen pieni lapsensa ovat Assadin veritöiden uhreja.
Palestiinalaispropagandistien käsissä yksi kuva puhuu, ja tarvittaessa valehtelee, enemmän kuin tuhat sanaa.



Terroristien raketit siis lentävät jälleen etelä-Israelissa levittäen tuhoa ja pelkoa. Miljoonalla israelilaisella on noin 15 sekuntia aikaa juosta suojaan ilmahälytyksen sattuessa. Siinä ajassa harva suomalainen ehtisi edes ulos työpaikaltaan. Koulut ovat olleet suljettuina Ashkelonissa, Be'er Shevassa sekä Ashdodissa. Israel on pyrkinyt pysäyttämään siviiliväestöään ihmiskilpenä käyttävät terroristit ilmaiskuin. Konfliktin molemmin puolin on aiheutunut sekä omaisuus- että henkilövahinkoja.
Muistan käynnin muutama vuosi sitten patmosryhmän kanssa Karmyyan kibbutsilla Eden tyttökoululla etelä-Israelissa. Koulu on terroristien rakettien kantaman päässä. Patmos on tukenut tyttökoulua monella eri tavalla. Muun muassa lahjoittamalla koululle täysosuman kestävän rakettisuojan. Kuten Esterin kirjassa sanotaan: ”Kenties juuri tällaista aikaa varten”. Videon tästä koulusta ja Patmoksen lahjoittamasta, nyt niin tarpeeseen tulleesta suojasta, voit katsella tästä linkistä.

4 kommenttia:

Andreas kirjoitti...

Hyvä blogikirjoitus jälleen.

Noiden väärennösten lisäksi on tietenkin monia muita tapoja muokata mielipiteitä, mm. valikoimalla uutisia ja erityisesti painetussa mediassa sijoittelemalla uutisia näkyvälle tai vähemmän näkyvälle paikalle.

Vielä 1980-luvulla meillä oli idän (Ylen) ja lännen (MTV:n) uutiset. Ne kertoivat täysin eri tavalla esim. lentokonekaappauksesta Neuvostoliitossa (Yle raportoi NL:n virallisen näkemyksen, jonka mukaan loikkausta yrittävät ovat narkomaaneja tai mielisairaita) tai Afganistanin miehityksestä (jota Yle nimitti Neuvostoliiton "läsnäoloksi").

Nykyisin tätä eroa ei käytännössä enää ole, vaan erityisesti ns. etelän media jakaa samat arvot: fanaattisen kristinuskon vastaisuuden, arvoliberalismin ja samat USA:n ja Israelinvastaiset painotukset.

Oli karmeaa seurata uutisointia mm. paavin vierailusta Espanjassa ja Saksassa. Pieninkin protesti ja kaikki negatiivinen kaivettiin esille ja ne kelpasivat pääuutisten täytteeksi.

Mutta kuinka moni on lukenut suomalaisesta mediasta, että Espanjan hallitus on suunnitellut mitätöivänsä takautuvasti homoliittoja?

Dagens Nyheter 7.1.2012: http://www.dn.se/nyheter/varlden/18-000-homoaktenskap-kan-rivas-upp

Anonyymi kirjoitti...

Eikös tuo kuva sitten olekaan ketsupilla värjätystä tytöstä?

Näin minulle on kerrottu...

Anonyymi kirjoitti...

Hei mitä tarkoittaa otsikossa sana "somessa"

Vili kirjoitti...

SOsiaalisessa MEdiassa