"IHMISTEN JA ELÄINTEN RAJA-AIDAN MURENEVAT - Monilla eläimillä on kyky käyttää työkaluja" otsikoi viime lauantain (22.9.07, D11) Helsingin Sanomat TV1:n luontodokumentista kertovan juttunsa.
Otsikon alkuosassa on perääkin. Ei siksi, että eläimet käyttäytyisivät tätä nykyä ihmismäisemmin. Iltapäivälehtien perusteella pikemminkin ihmisten käytös alkaa muistuttaa eläimiä.
Vai että oikein työkaluja? ajattelin otsikon luettuani. Mitä työkaluja? Ruuvimeisseliä? Jakoavainta? Iskuporakonetta? Leikkuupuimuria? Lumiauraa? Digiboksia?
Ei vaan, tikkuja, joilla voi kaivella muurahaisia onkaloista. Kiviä, joita "paiskomalla" voi rikkoa munankuoria (paiskominen voi kyllä ikävästi muistuttaa joidenkin ihmisten kotielämää). Unohtamatta "eläimen omia ulokkeita ja eritteitä".
Että sellaisia "työkaluja".
Puhumalla ihmisen ja eläinten rajasta ja työkalujen käytöstä samassa yhteydessä, luontodokumenttia esitellyt Petri Immonen, antaa ymmärtää, että eläinten kyky käyttää "työkaluina" luonnosta löytyviä esineitä suoriutuakseen primitiivisistä tehtävistä ilmeisesti todistaa jotain vaikkapa kuvassa komeilevan apinan ja ihmisen läheisestä sukulaisuudesta. Sellainen tukee väitettä, jonka mukaan vaikkapa simpassien geenistö n. 99 prosenttisesti sama kuin ihmisellä. Ei siis ihme, että nyt ne osaavat jo työkalujakin käyttää kuin ihmiset.
Sydänleikkauksesta toipuva lääkäriystäväni kommentoi asiaa sanomalla: "Sitten kun ne oppivat tekemään sydämenohitusleikkauksia minä uskon tuohon juttuun."
Aika hauska detalji ja ironinen yhteensattuma samalta Hesarin sivulta oli Jukka Petäjän "Kanavalla" kolumni, jossa hän arvosteli paria televisiossa pyörivää suosikkisarjaa: Pako ja House. Petäjä pitää erityisesti jälkimmäisestä, joka kertoo lääkäristä nimeltä Gregory House. Sarjan ansioksi Petäjä mainitsee mm. hyvän ja fiksun käsikirjoituksen. Hän päättää kolumninsa esimerkkiin:
House: "Happisaturaatio on 94. Tutki sydän."
Foreman: "Saturaatiohan on normaali."
House: "Se heittää prosenttiyksiköllä."
Foreman: "Mutta on normaalirajoissa."
House: "Jos DNA heittäisi prosentilla, tyttö olisi delfiini."
Tai apina.
1 kommentti:
Tuosta työkalu-sanan käytöstä tulee heti mieleen uskontohistoriallisen tutkimuksen entinen tapa selittää Uutta Testamenttia hellenistisen uskonnollisuuden ilmenemismuotojen sulatusuunina. Ensin haettiin UT:sta teologiset termit (kaste, ehtoollinen jne.), joiden avulla selitettiin muita uskontoja ja sitten hämmästeltiin yhtäläisyyksiä kun kristillisten käsitteiden sisältö löytyi muualta.
Lähetä kommentti